Doorgaan naar inhoud
Nieuws

9 november - 2018

Regisseur Ísold Uggadóttir ontvangt speciale award op #NFF39

Ontroerd en vereerd, was de IJslandse regisseur Ísold Uggadóttir tijdens de uitreiking van de negende Award for Special Contribution to Northern Cinema. Uggadóttir kreeg de award vrijdagavond voor haar debuutspeelfilm And Breathe Normally, waarmee ze op vrijdag en zaterdag op het filmfestival aanwezig is.

De talentvolle Ísold Uggadóttir loopt al sinds 2006 mee in het korte filmcircuit en heeft een aantal fantastische prijswinnende films op haar naam staan. Ze studeerde en woonde een tijd in New York, maar maakte bijna al haar films in haar thuisland IJsland. Direct na de uitreiking van de award werd haar indrukwekkende film And Breathe Normally vertoond, waarmee ze op dit de wereld verovert.

Blij en dankbaar
De regisseur reageerde hartverwarmend op het winnen van de award. “Ik ben ontroerd en vereerd om de Award for Special Contribution to Northern Cinema te ontvangen. Bij het vertellen van onze verhalen, worden filmmakers zoals ik geïnspireerd door de authentieke en waarheidsgetrouwe verhalen uit ons vaderland. We hebben vaak een onbeheersbare wens om die verhalen over te brengen, zonder dat we hierbij verwachtingen hebben over prijzen of erkenning. Wanneer we dan toch erkenning krijgen en onze films terugvinden op festivals, waar ze worden vertoond aan het grote publiek, geeft dit natuurlijk veel vreugde en plezier. Ik wil het Noordelijk Film Festival daarom heel graag bedanken voor deze prijs. Ik voel me geïnspireerd om door te gaan met wat ik doe – het vertellen van verhalen over ons noorderlingen – en ik hoop met mijn toekomstige films terug te keren naar het prachtige Noordelijke Film Festival.”

Oprecht en authentiek
Uggadóttir ontving de award, een antiek kompas dat symbool staat voor de blik op het noorden, vrijdagavond uit handen van artistiek leider Fredau Buwalda: “Uggadóttir steekt de draak met het romantische beeld dat we al zo vaak hebben gezien van IJsland. Geen noorderlicht, bomen en sprankelende riviertjes in haar films, maar aangrijpende sociaal-maatschappelijke verhalen. Ze schroomt niet de onderkant van de samenleving te tonen en dealt met thema’s als seksualiteit, vertrouwen, verslaving en economische neergang. Aangetrokken tot enigszins rauwe verhalen over vrouwen, vaak neergezet als underdogs, voelen de films van Ísold oprecht en authentiek aan. Het is een grote eer haar te mogen ontvangen op ons filmfestival en om haar onze Award for Special Contribution to Northern Cinema te overhandigen.”

Award for Special Contribution to Northern Cinema
Sinds een aantal jaren reiken we deze award uit om bijvoorbeeld een filmmaker of acteur in de spotlight te zetten vanwege zijn of haar bijzondere bijdrage aan de noordelijke cinema. In voorgaande jaren is de prijs uitgereikt aan Hoyte van Hoytema, Nanouk Leopold, Matthias Schoenaerts, Jim Taihutu, Hisham Zaman, Grímur Hákonarsson, Mijke de Jong en Boudewijn Koole.

Foto: Xanne Wijkamp