Doorgaan naar inhoud
Nieuws

5 november - 2014

Regisseur Hisham Zaman wint prijs #NFF35

De Koerdisch-Noorse regisseur Hisham Zaman wordt op het Noordelijk Film Festival in de spotlight gezet en beloond voor zijn originele bijdrage aan de Noordelijke cinema. De talentvolle filmmaker is met twee films vertegenwoordigd op het festival: Before Snowfall (2013) en Letter to The King (2014). De eervolle ‘Award for Special Contribution to Northern Cinema’ wordt op zaterdagmiddag 8 november uitgereikt bij de vertoning van Letter to The King.

De speciale award is een antiek kompas dat symbool staat voor de focus van het festival op het Noorden. Zaman is aanwezig op het Noordelijk Film Festival om de prijs in ontvangst te nemen en Q&A’s te doen op zaterdag en zondag. Before Snowfall is de debuut speelfilm van de talentvolle regisseur. Naast Before Snowfall, draait ook zijn tweede speelfilm Letter to The King op het festival. Voor beide films ontving Zaman al de Dragon Award in Göteborg voor Best Nordic Film in 2013 en 2014.

Letter to The King is een Noors drama over vijf Koerdische vluchtelingen, die ieder met een eigen verhaal en eigen doel voor ogen, hun weg vinden tijdens een dagje uit in Oslo en geconfronteerd worden met geluk, vernedering, liefde en wraak. Before Snowfall is een onconventionele roadmovie en coming-of-age film waarin Siyar (16) uit een afgelegen dorp in Koerdistan een gevaarlijke reis aflegt naar Oslo om zijn uitgehuwde zus te vinden en de familie eer te herstellen. Beide films worden driemaal vertoond tijdens het Noordelijk Film Festival.

De award werd in 2010 ingesteld. Cinematograaf Hoyte van Hoytema (Let The Right One In) was de eerste winnaar. In 2011 sleepten filmmaker Nanouk Leopold (Boven is het stil) en de Vlaamse acteur Matthias Schoenaerts (Rundskop) de prijs binnen. Afgelopen jaar werd de award uitgereikt aan Jim Taihutu (Wolf).