Doorgaan naar inhoud
Nieuws

22 oktober - 2021

Het programma is bekend!

Het is rond, ready, ryp en ree! Het programma van het Noordelijk Film Festival 2021 staat vast. Vijf volle dagen aan films – en wát voor films. Van een poëtisch portret van het Waddengebied (Silence of the Tides) of een bloedstollende spionagethriller (The Spy), tot aan een mysterieuze arthouse horror (Lamb) of een intens drama over onbegrensde moederliefde (Erna at War). Stuk voor stuk unieke films uit het Noorden. De link naar het complete programma en meer informatie vind je hieronder.

Dit jaar maken we de duurzame keuze om geen programmaboekje te laten drukken. Alle informatie over de films, het programma en de locaties kun je natuurlijk online vinden. Het interactieve blokkenschema vind je op de programmapagina via het icoontje rechts bovenin. Daarnaast hebben we een handige pdf van het blokkenschema opgemaakt dat je gemakkelijk thuis kunt printen. Voordeel van online: je kunt meteen de trailers bekijken! Speciaal voor deze 41e editie hebben we ook een YouTube Playlist samengesteld. Je kunt dus nu al jouw hele festivalervaring uitstippelen en afstemmen met je beste vrienden, familie of andere filmliefhebbers. Op woensdag 3 november start de kaartverkoop. 

Locaties
Natuurlijk zijn we weer van de partij in Stadsschouwburg De Harmonie, het hart van het festival, en in ons vertrouwde filmtheater Slieker. Je vindt ons dit jaar voor het eerst ook vijf dagen lang in de nieuwe Pathé in Leeuwarden, in De Koornbeurs in Franeker (op zaterdag) en in De Lawei in Drachten (vrijdag en zaterdag). Voor een aantal specials wijken we uit naar Neushoorn.

Over het festivalprogramma
Het Noordelijk Film Festival wordt gekenmerkt door een uniek internationaal hoofdprogramma genaamd Noordse Focus, een uitgebreide filmexpeditie door een breed Noord-Europa: van IJsland, via Ierland en Nederland tot aan de Scandinavische landen en de Baltische staten. Een groot deel van deze films wordt speciaal door het Noordelijk Film Festival geïmporteerd naar Friesland en niet anders uitgebracht in Nederland. Deze films bevatten om die reden Engelse in plaats van Nederlandse ondertitels. Ecocinema is ons nieuwe programmaonderdeel met inspirerende documentaires over onderwerpen als klimaatverandering, de natuur en het duurzamer en beter omgaan met de aarde.

Daarnaast draaien in Slieker alle geselecteerde films van de Noorderkroon, het podium voor talent uit of films over onze eigen noordelijke regio: Friesland, Groningen en Drenthe. In het Junior programma draaien een aantal te gekke kinderfilms, die leuk zijn voor het hele gezin en tot slot hebben en een aantal Specials zoals de première van een nieuwe Noorse serie genaamd Furia, de DialQ Filmquiz, Film & Food events, het 48 Hour Film Project, de bijzondere filminstallatie Bergman in Uganda, live muziek en meer. 

Online programma
Het grootste deel van het festival is dit jaar gelukkig weer gewoon zoals het was, elkaar weer fysiek ontmoeten en lekker films kijken op het grote doek! Het is echter onmogelijk om in zo’n bewogen jaar volledig stil te blijven staan. Het Noordelijk Film Festival is dan ook niet geheel onveranderd gebleven. We zijn een beetje different, but familiar. Zo kun je dit jaar ook een klein deel van het filmprogramma online zien. Op die manier kun je ook thuis nog een beetje van het festival meegenieten als je bijvoorbeeld geveld bent door corona of te ver weg woont. Het online programma volgt zo snel mogelijk op de website.