Doorgaan naar inhoud
Nieuws

14 november - 2021

Prijswinnaars Filmkick en Noorderkroon Awards

De Filmkick Competitie is zondagmiddag op het Noordelijk Film Festival gewonnen door Maria Stuut met haar plan voor de korte film Skûtsje. Zij is van plan een creatieve korte documentaire te maken over een kleine platbodem die over het wad vaart. Terwijl het water langzaam maar zeker onder haar vandaan stroomt, zijn de verhalen van een zeemeeuw en een jutter hoorbaar. Stuut ontvangt 10.000,- euro om Skûtsje te realiseren. De uitreiking van de Filmkick Competitie ging samen met de uitreiking van de Noorderkroon Awards.

De jury van de Filmkick Competitie bestond uit Sarah Offringa (scenarist), Willem Baptist (filmmaker) en Wallie Pollé (producent en distributeur Windmill Film). Zij oordeelden over het plan van Maria Stuut dat het “écht een spark heeft en doet benieuwen naar de uitwerking, maar het plan houdt ook nog wel heel veel mysterieus.” De jury heeft het idee dat “deze maker de springplank van de Filmkick Competitie goed zou kunnen gebruiken en dat de film, mits de rijkheid van ideeën zich verder uitkristalliseren, een klein meesterwerkje zou kunnen worden”.

Stuut heeft een jaar de tijd om haar documentaire te realiseren. Hij gaat in première tijdens het Noordelijk Film Festival van 2022. Voor de Filmkick Competitie waren dit jaar zes inzendingen. Met deze competitie wil het Noordelijk Film Festival de regionale filmcultuur uitdagen en talentvolle filmmakers van eigen bodem stimuleren in hun werk.

Noorderkroon Awards
Tijdens het Noordelijk Film Festival zijn ook zeven Noorderkroon Awards uitgereikt. Little Amsterdam van Jörgen Scholtens kreeg de award voor beste speelfilm. De award voor beste documentaire ging naar Bart Eysink Smeets voor Bart en de steen die terug naar huis ging en die voor beste korte film kreeg Fabian Claes Jansen voor ADA.

Verder zijn Noorderkroon Awards uitgereikt voor: Ik ben ook iemand van Marijke Huisman, Ivo Kraan & Annelies Visser (beste korte documentaire), Schervengericht van Hidde Muskee (beste studentenfilm) en Zwevend lief meisje van Leon Wohlrabe (beste amateurfilm). Hannah Swart (Ferdinand, the happy Pathmaker) kreeg de award voor grootste jong talent.

De jury bestond uit Roxane Schreiber (producente, filmcommisioner Groningen & oprichter Filmclub Groningen), Hesterliena Wolthuis (programmeur Noordsterren Internationaal Filmfestival Assen) en Sander Francken (filmmaker en tevens winnaar van de Noorderkroon Beste Documentaire in 2020 met de film Oranje).