Doorgaan naar inhoud
Nieuws

12 oktober - 2017

Pieter Verhoeffs Tokyo Trial en Steven de Jongs Spaak maken Noorderkroonprogramma rond

De laatste films voor de Noorderkroon Competitie van het Noordelijk Film Festival in Leeuwarden zijn bevestigd. Op de valreep zijn Pieter Verhoeffs internationale productie Tokyo Trial en Steven de Jongs wielerfilm Spaak toegevoegd aan het programma, dat een wezenlijk onderdeel is van de Noordse Focus van het festival. Daarmee zijn in totaal zes titels geselecteerd voor de categorie lange speelfilms. Uit de meer dan vijftig inzendingen zijn tevens 11 (middel)lange documentaires, 11 korte films, 6 studentenfilms en 7 amateurfilms geselecteerd voor vertoning op het festival, dat plaatsvindt van 8 t/m 12 november.

Noorderkroon
Het competitieprogramma Noorderkroon beleeft dit jaar zijn tweede editie. In dit programma biedt het Noordelijk Film Festival een podium aan filmtalent en gevestigde makers uit de Noordelijke regio. Alle films in het Noorderkroonprogramma hebben via de regisseur of producent een aantoonbare link met één of meer van de drie Noordelijke provincies Friesland, Groningen of Drenthe, of de film speelt zich zichtbaar af in de regio. Dat er dit jaar maar liefst zes professionele speelfilms op het programma staan is een geweldige opsteker voor het festival en het filmklimaat in het Noorden van het land, waar momenteel hard gewerkt wordt aan het opzetten van een nieuw filmplatform.

Speelfilms
Tokyo Trial van de Friese Gouden Kalf-winnaar Pieter Verhoeff ging onlangs succesvol in première op het Nederlands Film Festival. In deze internationale samenwerking volgen we het verhaal van rechter Bert Röling (gespeeld door Groninger acteur Marcel Hensema) die eind 1945 zitting nam in het Tokio Tribunaal, de Japanse versie van het Duitse proces van Neurenberg. Steven de Jong maakte dit jaar met zijn sterrencast Tim Douwsma, Aart Staartjes en Jack Wouterse, en in samenwerking met studenten van het ROC Drachten de film Spaak, een spannend verhaal over een jonge talentvolle baanwielrenner die in de problemen komt door drugssmokkel. Naast deze twee films van bekende Friese regisseurs, staan ook de ambitieuze internationale producties Who is Alice van Ismaël Lotz en Time Will Tell van Tonnie Dinjens op het programma. Time Will Tell is een Engelstalige bovennatuurlijke thriller over een opstandige tiener die een bijzondere eigenschap bezit waarmee zij door de tijd kan reizen. De film gaat officieel in première op het festival. De selectie is compleet met de Friese jeugdproductie Bosk van Halbe Piter Claus en het introverte rock & roll drama Morf van Groninger René Houwen.

Documentaires en korte films
Bij de documentaire sectie staan een aantal feestelijke (en muzikale!) Friese premières op het programma met Pamietamy van Anne van Slageren, Romania, Romania van Murk-Jaap van der Schaaf en Thúshaven Bartlehiem van Froukje van Wengerden. Jouster Gosse Bouma presenteert de première van zijn in Zuid-Afrika geschoten klimaatdocu Awaiting Water en Tresoar zet de Friese literatuur in de spotlight met Yn dit lânskip leit myn libben van Halbe Piter Claus en Ismaël Lotz. Uit Groningen komen onder andere diverse kunst- en cultuurdocumentaires uit de stal van Stichting Beeldlijn, muziekdocumentaires uit het Rockumentary Grunn project van Filmcollectief Groningen en Tom Tiemans portret De laatste boer van Euvelgunne. Ook de korte films, studentenfilms en amateurfilms zijn goed vertegenwoordigd. De volledige Noorderkroonselectie is te vinden op de website van het Noordelijk Film Festival. De kaartverkoop start op 31 oktober.

Prijzen
Aan het Noorderkroonprogramma is een competitie verbonden waarbij zeven awards uitgereikt worden; de Noorderkoon voor Beste Speelfilm, Documentaire, Korte Film, Studentenfilm, Amateurfilm, Jong Talent en de Publieksprijs. Binnen elke categorie worden een aantal films genomineerd. Een professionele jury bepaalt uiteindelijk wie er met de felbegeerde awards naar huis mag en maakt dit bekend op zondagavond 12 november, voorafgaand aan de slotfilm van het festival.

Bekijk alle films uit het Noorderkroonprogramma op de programmapagina.