Doorgaan naar inhoud
Nieuws

11 november - 2021

41e editie van het Noordelijk Film Festival feestelijk geopend

De première van documentaire Silence of the Tides luidde woensdagavond de 41e editie van het Noordelijk Film Festival in. Niet alleen het publiek, maar ook regisseur Pieter-Rim de Kroon werd verrast toen artistiek leider Fredau Buwalda bekendmaakte dat Silence of the Tides de Award for Special Contribution to Northern Cinema had gewonnen. De prijsuitreiking was een treffende afsluiter van een opening die op alle vlakken imponeerde.

Fredau Buwalda en zakelijk directeur Jacqueline Schrijver waren zichtbaar opgelucht om de eerste film te mogen aankondigen. Fredau: “Schipperend tussen de golven van de pandemie, varen we eigenlijk al twee jaar op een ontregeld kompas. We hebben in die periode heel wat water naar de zee gedragen, maar tegelijkertijd hebben we hoopvol op de uitkijk gestaan. We hebben elke wind in de goede richting proberen te vangen om uiteindelijk aan te komen op een filmfestival dat voelt als thuiskomen.”

Voordat de film in première ging, en daarmee de 41e editie van het Noordelijk Film Festival inluidde, nam Commissaris van de Koning Arno Brok het woord. Hij sloeg spijkers met koppen toen hij sprak over het festival: “Het festival is een ontmoetingsplaats voor veel makers uit binnen- en buitenland. Kunst en cultuur zijn de zuurstof van de geest, en zorgen voor inspiratie en bovenal verbeelding. Film heeft de magie om ons mee te voeren en ons met andere ogen naar de wereld te laten kijken.”

Award for Special Contribution to Northern Cinema
Na zes keer uitstel, ging Silence of the Tides op de openingsavond van het Noordelijk Film Festival eindelijk in première. De documentaire maakte zichtbaar en hoorbaar indruk op het publiek. Regisseur Pieter-Rim de Kroon voelde tevens dat de film binnenkwam. De Award for Special Contribution to Northern Cinema maakte de avond compleet. “Dit ontroert me, echt fantastisch,” aldus De Kroon.

Met deze award zet het Noordelijk Film Festival een filmmaker of acteur in de spotlight vanwege zijn of haar bijzondere bijdrage aan de Noordelijke cinema. De award is een antiek kompas dat symbool staat voor de focus van het festival en de filmmaker op het Noorden, dichtbij en veraf. Eerder werd de award uitgereikt aan Hoyte van Hoytema, Nanouk Leopold en Matthias Schoenaerts, Jim Taihutu, Hisham Zaman, Grímur Hákonarsson, Mijke de Jong, Boudewijn Koole, Ísold Ugadóttir en Monic Hendrickx.

We zijn los!
De openingsavond was de feestelijke aftrap van het vijfdaagse festival. Nog vier dagen wordt film volop gevierd op verschillende locaties in Leeuwarden, en in Drachten en Franeker. Keuze genoeg, want ook dit jaar hebben we weer een brede filmselectie met verschillende programmalijnen. Wat dacht je van Erna at War uit onze Noordse Focus-selectie, Shade Grown Coffee van de EcoCinema-lijn of Noorderkroon-nominatie Weg uit de stad? Helemaal luxe van het festival genieten doe je tijdens onze Film & Food specials.

Uit of thuis?
We vinden het natuurlijk beregezellig als je komt, maar je kunt dit jaar ook thuis van het Noordelijk Film Festival genieten. Via NFF On Demand stream je een fijne selectie van ons filmprogramma, waar je maar bent. Vanuit je eigen stoel of bank kijk je bijvoorbeeld naar All Foreigners Keep Their Curtains Closed, een Noors komisch drama over de 15-jarige Mariana, die al vroeg verandert van onverantwoordelijke tiener naar sterke jonge vrouw. Voor de IJslandse Wolka schuif je naar het puntje van je stoel, het neemt je mee in een zenuwslopend kat-en-muisspel. Ook deze EcoCinema-films kun je thuis bekijken: Journey to Utopia, Making a Mountain, Walk the Tideline of Shade Grown Coffee.