Doorgaan naar inhoud
Nieuws

14 oktober - 2016

Openings- en slotfilm bekend

Het Noordelijk Film Festival opent de 37e editie van het festival op woensdag 9 november met een Nederlandse voorpremière van de Noorse film Magnus van regisseur Benjamin Ree. Magnus is een meeslepende coming-of-age documentaire over de Noorse schaakgrootmeester Magnus Carlsen. Als voorfilm bij Magnus gaat de korte film Ik was pas 14, van de winnaars van de Nieuwe Competitie #3, in wereldpremière op de openingsavond. Het festival sluit af met de Belgische film Vincent. Kaarten voor de openings- en slotfilm zijn al te koop. De kaartverkoop voor het volledige programma start online op maandag 31 oktober.

Openingsfilm: Magnus (Benjamin Ree, 2016)
Een verlegen Noors jongetje is nog maar 13 jaar oud wanneer hij besluit: op een dag word ik wereldkampioen schaken! En jawel: veertien jaar later staat Magnus Carlsen bekend als de “Mozart-of-Chess”. In tegenstelling tot andere grootmeesters beschikt hij niet alleen over een aangeboren talent en grootse geheugencapaciteit, maar weet hij dit ook te combineren met ongeëvenaarde creativiteit en intuïtie. Lees hier meer.

Winnaar Nieuwe Competitie #3: Ik was pas 14 (Froukje van Wengerden, 2016)
Met de Nieuwe Competitie biedt het Noordelijk Film Festival een opstapje in de filmwereld en een platform voor talentvolle filmmakers. In juni wonnen Froukje van Wengerden en Julia Schellekens (producent) met hun plan het prijzengeld om deze film te realiseren. Op 2 oktober 1944 zag Froukje’s oma als veertienjarig meisje hoe haar vader, samen met 658 andere mannen, per trein werd weggevoerd uit Putten. Hij keerde nooit meer terug. Nu is zij 86 jaar en als enige van haar familie nog in leven. Lees hier meer.

Slotfilm: Vincent (Christophe van Rompaey, 2016)
Vincent is een ongewoon drama over de zeventienjarige Vincent die de wereld een spiegel voor wil houden. Als jonge milieuactivist is hij geobsedeerd door een ecologische revolutie. Hij is zelfs bereid zelfmoord te plegen om aandacht te vragen voor zijn idealen. Daarmee jaagt hij zijn modale moeder en ja-knikkende stiefvader de gordijnen in. Vincents impulsieve tante Nikki duikt op en neemt de jongen mee naar Frankrijk. Lees hier meer.

Meer programma en kaartverkoop
Het programma op deze website wordt constant aangevuld en zal eind oktober compleet zijn. Op maandag 31 oktober om 12:00 uur start vervolgens online de kaartverkoop voor het gehele programma.