Doorgaan naar inhoud
Nieuws

5 november - 2020

Op naar een échte festivaleditie in 2021!

Gewoonlijk barst in deze tijd van het jaar het Noordelijk Film Festival los, de start van de November Festivalmaand. Maar, zoals nu wel duidelijk is, is in 2020 alles anders door Covid-19. Het bleek een interessante uitdaging om nieuwe plannen te bedenken en deze keer op keer bij te stellen. Er stond een Drive-in-Cinema in concept klaar. We kozen afgeslankte vormen en telkens weer andere. We kozen alternatieve locaties. We namen genoegen met steeds minder publiek dat zou kunnen genieten van het met zorg geselecteerde filmprogramma. We bleven optimistisch over wat er nog wél kon, vooral door de steun die we daarbij kregen van collega’s, partners, begunstigers, festivalfans en -vrijwilligers. We waren er bijna … Totdat dinsdag duidelijk werd dat ook filmtheaters en bioscopen hun deuren vanaf nu twee weken gesloten moeten houden.

We hebben besloten het Noordelijk Film Programma nu definitief te annuleren. Uiteraard hebben we alle opties op de weegschaal gelegd en ons afgevraagd of we niet opnieuw alternatieven konden onderzoeken of het programma moesten uitstellen. De omstandigheden zijn inmiddels dusdanig complex dat we daar niet voor kiezen. Ook al krijgen we veel steunbetuigingen, er moet telkens meer water bij de wijn en dat komt de kwaliteit van het ‘festival’ en de organisatie niet ten goede. Uitstel is geen garantie op succes, omdat onduidelijk is hoe lang we moeten uitstellen en het betekent misschien alsnog afstel. Bij diverse teamleden raakt het enthousiasme en de positieve energie op. Ook daarin hebben wij een verantwoordelijkheid. Immers, naast het Noordelijk Film Festival organiseren wij ook de dagelijks filmvertoningen in Slieker en zorgen we bij het Fries Film Archief dat het Friese filmerfgoed steeds zichtbaarder wordt voor publiek. Ook daar zijn voortdurend aanpassingen nodig.

Wat wel doorgang vindt is de Noorderkroon Competitie. Talentvolle filmmakers kunnen wel wat erkenning gebruiken in deze tijd en de competitie kan goed op zichzelf staan. De jury is al aan het werk om de films te beoordelen en op 14 november om 19:30 uur worden de prijswinnaars online bekend gemaakt. Ook gaan de schoolvoorstellingen die in de klas gepland stonden door. Zo kunnen honderden leerlingen uit groep 7 en 8 in Leeuwarden nog genieten van een bijzondere Noorse film met bijpassend lesmateriaal. Een aantal films die vertoond zouden worden in het Noordelijk Film Programma, gaan (als ze in de tussentijd niet of nauwelijks vertoond worden in Nederland) hoogstwaarschijnlijk mee naar de volgende editie en kunnen dan alsnog op groot doek gezien worden.

Wij willen graag alle mensen bedanken die ons in de afgelopen weken en met name in deze laatste dagen via e-mail, telefoon en social media opbeurende en respectvolle reacties hebben gestuurd om ons een hart onder de riem te steken. Dit is ontzettend lief en wordt zeer gewaardeerd!

Wij gaan ons nu als team met frisse energie opladen en richten op de voorbereidingen voor de volgende échte festivaleditie van 10 t/m 14 november 2021. Hopelijk een sfeervolle en feestelijke 41e editie met veel publiek in de bioscopen en filmtheaters, met gezelligheid, eten en drinken en de mogelijkheid om na te praten met elkaar en met internationale gasten.