Doorgaan naar inhoud
Nieuws

1 oktober - 2014

Wisecrackers: een ode aan Robert Wise op het #NFF35

De muziek en films van de legendarische Hollywood-regisseur Robert Wise worden in het project Wisecrackers op een wel erg mooie manier tot leven gebracht. In een audiovisuele voorstelling wordt de muziek gepresenteerd door een 20-koppig orkest. De visuals bestaan uit een originele compilatie van beelden uit onder meer West Side StoryThe Sound of Music en Star Trek. Wisecrackers is een ode aan Robert Wise, die precies honderd jaar geleden geboren werd.

Het 20-koppig Fries Project Orkest, bestaande uit strijkers, koperblazers, houtblazers ritmesectie en zang, staat onder leiding van arrangeur/dirigent Frans Vermeerssen. De filmbeelden worden door de videokunstenaars van Buro Lamp en Kap live geremixed tijdens dit audiovisuele spektakel. Filmkenner en journalist Asing Walthaus heeft bijgedragen aan het ontwerp van de verhaallijn en verzorgt een inleiding op de voorstelling.

Regisseur Robert Wise werkte samen met uiteenlopende filmcomponisten. ‘Klassieke’ componisten als Bernard Herrmann (The Day the Earth stood Still) of Jerry Goldsmith (Star Trek – The Motion Picture), musicalmakers als Leonard Bernstein (West Side Story) en Rodgers & Hammerstein (The Sound of Music) en elektronische jazzpioniers als Gil Mellé (The Andromeda Strain). Een sneak preview van Wisecrackers was afgelopen augustus al te zien op het Uitfestival in Leeuwarden.

Dit project is geïnitieerd door Stichting Fries Project Orkest onder leiding van artistiek leider Frans Vermeerssen zakelijk leider Lily Lanser. De doelstelling van deze stichting is jaarlijks een nieuw orkest samen te stellen met een eigen muzikaal thema, een eigen plaats van uitvoering, een eigen repertoire en unieke bezetting. Het FPO mikt daarbij op jong talent, gevorderde amateur muzikanten en professionals, muzikanten die open staan voor een nieuw experiment, graag willen snuffelen aan nieuw repertoire, nieuwe muzikanten willen ontmoeten en op hoog niveau en binnen een professionele organisatie een bijzondere voorstelling willen neerzetten.

Film + trialer: klik hier