Doorgaan naar inhoud
Nieuws

10 november - 2019

Mijn bijzonder rare week met Tess wint Noorderkroon Award voor Beste Speelfilm op jubileumeditie Noordelijk Film Festival

Tijdens de prijsuitreiking in de Stadskas is Mijn bijzonder rare week met Tess uitgeroepen tot grote winnaar van de Noorderkroon competitie. De film van Steven Wouterlood won de award voor Beste Speelfilm. De award voor Beste Documentaire ging naar The Bastard van Floris-Jan van Luyn en die voor Beste Korte Film naar The Walking Fish, van regisseur Thessa Meijer.

Er waren daarnaast nog vier awards te verdelen onder de meer dan vijftig ingediende kansmakers. Annet Huisman won de award voor Beste korte documentaire met haar film Moard en lulkoek yn ‘e Wâlden. Tijo Westerhof mocht de award voor Beste Studentenfilm in ontvangst nemen voor zijn film Loos. De award voor Beste Amateurfilm ging naar Bûtendyk van Sjoukje & Geertrui Visser en die voor Grootste Jong Talent naar Nynke Spanjer voor Zeemeerman. Een eervolle vermelding was er voor de documentaire Mevrouw Faber van Hjalmar Ilmer en Job Tichelman. De jury, bestaande uit Henriëtte Poelman, Harmen Jalvingh en Fabian Jansen prees de Mijn bijzonder rare week met Tess: “Een gelaagde familiefilm met leuke elementen voor zowel kinderen als volwassenen, met een sterke rol voor de jonge hoofdrolspeler. De film vertelt een verhaal met een universeel thema, een heftig onderwerp dat luchtig wordt gebracht. Ook de bijrollen waren sterk.”

Noorderkroon: podium voor filmmakers en filmtalent
Met het programma Noorderkroon biedt het Noordelijk Film Festival een podium aan filmtalent en gevestigde makers uit de Noordelijke regio. Alle films in het Noorderkroon-programma hebben via de regisseur of producent een aantoonbare link met één of meer van de drie Noordelijke provincies Friesland, Groningen of Drenthe, of de films spelen zich zichtbaar af in deze regio. In totaal waren er ruim vijftig films ingediend voor deze derde editie.

48 Hour Film Project
Naast de verdeling van de Noorderkroon awards werden ook de 48 Hour Film Project Awards uitgereikt voor de korte films die afgelopen weekend zijn gemaakt. Dertig teams slaagden erin om binnen de 48 uur een korte film te bedenken, op te nemen én te monteren. De awardwinnaars zijn te vinden op 48hourfilm.com/leeuwarden.

Foto: Xanne Wijkamp