
7 februari - 2018
Het Noordelijk Film Festival organiseert in 2018, het jaar dat Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad van Europa is, de vijfde editie van de Nieuwe Competitie. De Nieuwe Competitie is in 2013 in het leven geroepen om elk jaar een Nederlandse filmmaker de kans te bieden met 10.000 euro een korte film te realiseren op basis van een script en filmplan, beoordeeld door een professionele jury. De films worden direct na de prijsuitreiking gerealiseerd met het gewonnen prijzengeld en gaan in wereldpremière op het Noordelijk Film Festival. De unieke competitie heeft haar proefperiode succesvol doorstaan en verdient op haar vijfde verjaardag een sterke nieuwe naam voor de toekomst. Het Noordelijk Film Festival nodigt daarom zijn publiek en filmmakers uit suggesties in te sturen. Degene met de beste inzending voor de nieuwe competitienaam ontvangt een speciale gastenpas voor het festival van 5 t/m 11 november in Leeuwarden.
Nieuwe competitienaam
Hoewel de vorm van de filmcompetitie (voor zover bekend) nog uniek is in zijn soort en dus nog altijd ‘nieuw’ te noemen is, ziet het festivalteam de competitie nu als gevestigd en is dit jubileumjaar hét moment om op zoek te gaan naar een waardige, sterke competitienaam voor de toekomst. Met deze nieuwe naam ambieert het festival de competitie(films) in de komende jaren ook meer te promoten in binnen- en buitenland en een katalysator te zijn voor filmtalent. Serieuze suggesties kunnen via deze link ingediend worden tot en met 31 maart. Kort daarna kiest het festivalteam de winnaar en maakt de nieuwe naam bekend.
Succesverhalen van de Nieuwe Competitie
De competitie leverde tot nog toe vier uiteenlopende korte films op die na hun wereldpremière, voor een volle Aegonzaal in De Harmonie op de openingsavond van het Noordelijk Film Festival, doorreisden naar festivals over de hele wereld en diverse prijzen in de wacht sleepten. De hoogtepunten op een rijtje:
De eerste editie bracht het korte drama Tussentijd van Christian van Duuren voort. Na het Noordelijk Film Festival reisde Van Duuren met zijn aangrijpende film naar festivals in o.a. Duitsland, Portugal, Griekenland, België, Qatar en de Verenigde Staten. Maar belangrijker, op het Nederlands Film Festival verdiende hij op basis van deze film een ‘wild card’ van het Filmfonds om een volgende film te maken voor 80.000 euro!
De tweede editie werd gewonnen door een collectief van jonge Friezen; Max Lunter (regisseur), Hidde de Vries, Domenica Tundo (producers), Wessel de Vries (scenario), Ali Zijlstra, Bart Harder, Nuria Zantman (acteurs) en René Thie (componist). Samen realiseerden zij het absurd komische Drie mensen vinden een auto. Ook deze film reisde naar diverse festivals in binnen- en buitenland en sleepte een mooie geldprijs in de wacht op het Sehsüchte Filmfestival in Duitsland. De korte film was een goede vingeroefening voor het team, dat zich inmiddels Natte Haring noemt en werkt aan het realiseren van een speelfilm in Friesland.
In 2016 was het Friezin Froukje van Wengerden die, net afgestudeerd aan de Filmacademie, haar kunstzinnige documentaire Ik was pas 14 realiseerde, samen met producente Julia Schellekens. De film werd na Leeuwarden internationaal geselecteerd op grote prestigieuze en kleinere (documentaire) festivals in o.a. Moskou, Toronto, Hamburg, Paphos, Parijs en diverse festivals in Verenigde Staten. Van Wengerden zelf is inmiddels weer naar Friesland terugverhuisd en druk aan het filmen, onder andere in samenwerking met Omrop Fryslân.
Het meest recente resultaat van de competitie is nog vers van de pers. Niels Bourgonje’s ambitieuze drama Skógafoss, opgenomen op IJsland, ging afgelopen november in wereldpremière op het Noordelijk Film Festival en heeft naar alle verwachting nog een vruchtbare festivaltour voor de boeg. Wel is de film nu al genomineerd voor vier prijzen bij de jaarlijkse ShortCutz Awards in Amsterdam.
Filmplannen inzenden
De filmcompetitie zelf is van 8 februari t/m 1 mei weer geopend voor inzendingen. Alle nodige informatie voor deelnemers is hier te vinden.