Doorgaan naar inhoud
Nieuws

27 maart - 2017

Nieuwe Competitie #4 nu open voor inzendingen

Voor de vierde keer organiseert het Noordelijk Film Festival de Nieuwe Competitie voor filmmakers. Zij kunnen tot 16 mei dit jaar een filmplan en script indienen voor een korte film. De plannen worden beoordeeld door een professionele jury, waarop het prijzengeld van € 10.000,- wordt uitgereikt voor het beste plan. De filmmaker kan vervolgens aan de slag met het realiseren van de film, die op het komende Noordelijk Film Festival, van 8 t/m 12 november 2017 in Leeuwarden, in wereldpremière gaat.

Met deze competitie biedt het Noordelijk Film Festival een opstapje en een platform voor talentvolle, al dan niet jonge of lokale (Noord-)Nederlandse filmmakers. De competitie staat breed open voor korte filmplannen die fictie, documentaire, kunst, animatie of muziekvideo betreffen. De ingediende plannen en scripts worden in juni beoordeeld, waarna de winnaar bekend wordt gemaakt tijdens de prijsuitreiking op 16 juni. Het prijzengeld van €10.000,- wordt beschikbaar gesteld door de Provincie Fryslân.

Hoe doe je mee?
Op deze pagina staan alle richtlijnen voor het in te dienen plan uitgebreid beschreven. Evenals de manier waarop het ingestuurd moet worden. Het plan moet onder meer bestaan uit een eigen motivatie, productieplanning, begroting, castingplan, synopsis, script en overzicht van eerder werk. In de beoordeling zal de jury hoofdzakelijk letten op de actualiteit van het onderwerp, originaliteit van het script, de haalbaarheid van het plan en de beoogde artistieke kwaliteit.

Het succes van eerdere winnaars
In 2014 won Christian van Duuren de eerste editie van de Nieuwe Competitie met het korte drama Tussentijd. De film reisde na de wereldpremière in Leeuwarden langs vele filmfestivals in binnen- en buitenland en leverde de regisseur onder meer een wildcard van het Filmfonds op, een bijdrage van € 80.000,- voor een volgende film. In 2015 won het enthousiaste collectief van uitgevlogen Friese filmmakers en acteurs de competitie. Zij leverden het absurd komische Drie Mensen Vinden Een Auto af. Ook deze film reisde daarna langs vele festivals en filmhuizen. Vorig jaar wonnen Froukje van Wengerden en Julia Schellekens met de korte documentaire Ik was pas 14. Deze film is geselecteerd voor verschillende festivals en beleeft binnenkort zijn internationale première op het prestigieuze Hot Docs International Documentary Festival in Canada!