Doorgaan naar inhoud
Nieuws

16 juni - 2017

Niels Bourgonje wint met Skógafoss Nieuwe Competitie #4

Met zijn projectplan Skógafoss heeft Niels Bourgonje op vrijdag 16 juni de vierde editie van de Nieuwe Competitie van het Noordelijk Film Festival gewonnen. Hij ontvangt € 10.000,- om zijn korte film te realiseren, die vervolgens tussen 8 en 12 november in wereldpremière gaat op het festival. Met de Nieuwe Competitie biedt het festival een opstap in de filmwereld en een platform voor talentvolle, al dan niet jonge of lokale (Noord-)Nederlandse filmmakers. 

Regisseur Niels Bourgonje is een autodidact filmmaker, die al eerder een groot aantal korte films regisseerde die op verschillende (internationale) filmfestivals te zien waren en die diverse prijzen ontvingen. Skógafoss gaat over Gijs, begin twintig, die samen met zijn vriendin Hanna op vakantie is in het spectaculaire IJsland. Daar wordt hij gebeld door zijn moeder. Tijdens het gesprek wordt geleidelijk de mentale staat van zijn moeder blootgelegd en daarmee ook de complexiteit van hun relatie. Bij de overweldigende Skógafoss waterval aangekomen, staat Gijs voor een keuze: kiest hij voor het zorgeloze bestaan van een twintiger of besluit hij voor de zoveelste keer zijn getroebleerde moeder te helpen?

Juryrapport
Een professionele jury bestaande uit Wouter Jansen (Go Short International Short Film Festival Nijmegen, Some Shorts), Mara Mouwen (producer, Filmcollectief Groningen, MagneetFilm), Joris Hoebe (verhalenverteller, innovator, ondernemer en docent CMD op de NHL) en Froukje van Wengerden (regisseur, winnaar Nieuwe Competitie 2016) heeft de plannen beoordeeld en maakte vrijdag de winnaar bekend. In hun juryrapport schreven zij:

De jury gelooft dat hier een heel bijzondere en indrukwekkende film in zit die niet alleen goed past binnen het Noordelijk Film Festival maar waar tevens een breed publiek voor is.”

“Skógafoss laat op een subtiele doch indringende manier zien hoe de rollen tussen ouder en kind zich omdraaien en wat voor impact dit kan hebben op het ontwikkelen van je eigen identiteit. Het gegeven is niet alleen eenvoudig, herkenbaar en actueel maar pakt tevens een grote emotie. Daar zit volgens de jury de kracht en de urgentie voor het vertellen van dit verhaal.”

Over de Nieuwe Competitie
Met de Nieuwe Competitie wil het Noordelijk Film Festival de regionale filmcultuur uitdagen en talentvolle filmmakers van eigen bodem stimuleren in hun werk. Dat is goed gelukt bij de eerste drie edities. In 2014 won Christian van Duuren de eerste editie van de Nieuwe Competitie met het korte drama Tussentijd. De film reisde na de wereldpremière in Leeuwarden langs vele filmfestivals in binnen- en buitenland en leverde de regisseur onder meer een wildcard van het Filmfonds op, een bijdrage van 80.000 euro voor een volgende film. In 2015 won het enthousiaste collectief van uitgevlogen Friese filmmakers en acteurs de competitie. Zij leverden het absurd komische Drie Mensen Vinden Een Auto af. Ook deze film reisde daarna langs vele festivals en filmhuizen. Vorig jaar wonnen Froukje van Wengerden en Julia Schellekens met de korte documentaire Ik was pas 14. Deze film is geselecteerd voor verschillende festivals en beleefde zijn internationale première op het prestigieuze Hot Docs International Documentary Festival in Canada. De prijs van €10.000,- die de winnaar van de Nieuwe Competitie ontvangt, wordt beschikbaar gesteld door Provincie Fryslân.

Foto (c) Lucas Kemper