Doorgaan naar inhoud
Nieuws

2 november - 2014

#NFF35 is meer dan film: Foyerprogramma rond

Terwijl in de filmzalen volop films worden vertoond, is er ook van alles te bewonderen in de foyer! In de Harmonie staat bijvoorbeeld de Duitse geluids- en videokunstenaar Kris Limbach met een installatie en workshop. Je kunt zien hoe de Cowboy Killers te werk gaat met het zeefdrukken van linnen tasjes, die ze naast een aantal originele en gelimiteerde (!) film- en festivalposters, ter plaatse verkopen. De kunstfilm Ways of Seeing van Dinanda Luttikhedde wordt als een drieluik geprojecteerd in de foyer van De Harmonie. Bij Slieker Film, in de hal van het Fries Museum, wordt het indrukwekkende Japanse kunstwerk Falling Records van Ei Wada geëxposeerd en op de Mezzanine is de expositie Stills, van het Ennik Films & Stills project, te vinden. Ga dus tussen de films vooral op ontdekkingstocht door de beide festivallocaties en zie meer dan film alleen!
 

Kris Limbach
Het Media Art Festival presenteert geluids- en filmkunstenaar Kris Limbach uit Berlijn. Hij staat met zijn kunstinstallatie Music For Dysfunctional Airports tijdens het festival in de foyer. Op donderdag en vrijdag geeft hij een workshop Improvising on Film – a DIY Approach to Cinema waarbij deelnemers zelf aan de slag gaan met het bewerken van film en creëren van soundscapes en visuals. Ook is er op vrijdag 7 november een live performance van Kris te zien in de foyer! Voor meer info check je onze site.

Cowboy Killers
Dit collectief van zeefdrukkers bestaat uit Stefan Sloot, Wytse Sterk en Jelle van Gosliga. Samen maken ze toffe artprints, shirts en posters om de wereld wat minder lelijk te maken. De mannen zijn met Cowboy Killers begonnen als webshop, maar langzaam komen ook plannen voor de offline-wereld op gang. Sinds een tijdje doen ze aan live zeefdrukken op festivals en in de nabije toekomst staan er ook workshops en exposities op de planning. Voor het Noordelijke Film Festival hebben de Cowboy Killers drie unieke posters ontworpen die tijdens het festival in gelimiteerde oplage te koop zijn. Ook gaan ze live linnen tasjes zeefdrukken met speciale festivalprints. Mis dat niet! 

Ways of Seeing (video-loop in de foyer)
In 2012 werd op het Lombardsplein in Leeuwarden, in het kader van het kunstproject ‘Eten en het Gras’, het schilderij ‘Le dejeuner sur l’herbe’ van de Franse impressionist Eduard Manet in scène gezet waar een naakte vrouw en twee mannen in pak op een grasveld picknicken. Het werk gaat onder andere over zien en bekeken worden. Het drieluik Ways of Seeing door Dinanda Luttikhedde en CP Berbée is een moderne video-vertaling van het schilderij met het winkelend publiek als model.

Toki ori ori nasu / Falling Records
Toki ori ori nasu, oftewel Falling Records, is het indrukwekkende werk van de jonge Japanse mediakunstenaar Ei Wada en een echte publiekstrekker op het snijvlak van film- en mediakunst. Ouderwetse filmtape valt gracieus omlaag en vormt sierlijke patronen die na ca. 20 minuten met een adembenemend tempo weer oprollen, begeleid door dramatische muziek. Kunstenaar Ei Wada speelt met de mogelijkheden van ‘ouderwetse’ media en maakt hier poëtische kunstwerken van. Toki ori ori nasu is tijdens het festival te bezichtigen in de hal van het Fries Museum. Het project is mogelijk gemaakt door een bijzonder brede samenwerking van LWD2018, Media Art Friesland, het Noordelijk Film Festival, het Fries Museum en de Japanse stichting EU-Japan Fest.

Expositie Stills
Joyce Ennik reflecteert in haar expositie Stills op beelden uit de filmgeschiedenis. Haar vader was verwoed filmverzamelaar en nadat zijn collectie werd overgedragen aan het filmmuseum in Amsterdam, haalde Joyce Ennik inspiratie voor haar kunstwerken uit de overgebleven stukken van filmstroken, uit haar herinneringen en uit onderzoek bij het filmmuseum. Van de sferische beelden uit een andere werkelijkheid maakte ze gomdrukken van indrukwekkend formaat. Deze charmante negentiende-eeuwse fototechniek, een procedé waarbij Arabisch gom, pigment en een lichtgevoelige substantie komt kijken, zet de ‘early cinema’ stills in een compleet nieuw daglicht. Kijk ook even bij Sounds & Cinema voor het cinema concert dat wordt gepresenteerd met films uit haar vaders collectie met live muziek.