Doorgaan naar inhoud
Nieuws

24 september - 2014

#NFF35: eerste programma bekend

Grenzeloos Dichtbij, dat is de tagline van het #NFF35. Grenzeloos Dichtbij: een breed programma dat zich richt op het Noorden ver hier vandaan en het Noorden vlakbij. Met het programmaonderdeel Noordse Focus richten we ons op landen als Noorwegen, Zweden, Finland, Denemarken en IJsland. België en Nederland worden belicht in het programmaonderdeel Cinema van de Lage Landen, waarin ook wordt ingezoomd op regionale talentontwikkeling. Daarnaast is er dit jaar de lancering van Sounds & Cinema.

Eerste titels
Binnen Noordse Focus: de melancholische IJslandse komedie Paris of the North te zien, van Hafsteinn Gunnar Sigurðsson (vorig jaar met Either Way op het festival). De film gaat over een hedonistische vader die het leven van zijn volwassen zoon in een klein IJslands dorpje opschudt. Daarnaast het Zweedse The Quiet Roar van Henrik Hellström, over een terminaal zieke vrouw die via een LSD-therapie een cruciale fase in haar leven herbeleeft.

In Cinema van de Lage Landen draait onder meer de verrassende en geestig gestoorde Vlaamse film HalfwegRegisseur van de film is Geoffrey Enthoven, die kennen we nog van zijn film Hasta la vista, in 2011 de winnaar van de publieksprijs op het Noordelijk Film Festival. Binnen dit programmaonderdeel wordt ook gekeken naar de eigen regio met een programma van het Fries Film Archief. Het festival biedt met onder meer het Noordelijk amateur Film Festival, de Nieuwe Noordelijke Oogst, de Nieuwe Competitie, een programma van het Fries Film Archief en publiekstrekker The 48 Hour Film Project vooral een platform en ontmoetingsplek voor frisse inbreng van amateur- en professioneel filmtalent.

Sounds & Cinema
Voor het nieuwe programma-onderdeel Sounds & Cinema werkt het NFF samen met enkele toonaangevende Noordelijke concertorganisatoren. Zo ook met Poppodium Romein, dat het IJslandse Björk: Biophilia Live presenteert: een bijzondere concertfilm van Nick Fenton en Peter Strickland, die vol zit met met overweldigende visuals. De magie van de film wordt verlengd met een optreden van de band Cosmic U – een band die duidelijk refereert aan het IJslandse popicoon. Naast Poppodium Romein brengt Sounds & Cinema ook programma’s in samenwerking met Podium Asteriks, het dance-collectief Nokturné en de huiskamerconcertenorganisaties wishfulmusic en Mijn Ouders.

Naast deze blik op het Noorden presenteert het filmfestival een Europese cinema in het programmaonderdeel Europa Panorama. In het verlengde hiervan worden in samenwerking met Media Art Festival en Leeuwarden Culturele Hoofdstad de eerste stappen gezet richting 2018 met een bijzonder filmprogramma, buitenlandse gasten en een seminar.