Doorgaan naar inhoud
Nieuws

4 oktober - 2017

NFF opent 38e editie met Noorse Oscar-inzending Thelma

Het Noordelijk Film Festival in Leeuwarden opent de 38e editie van het festival op woensdag 8 november met de ambitieuze thriller Thelma van veelgeprezen regisseur Joachim Trier (Reprise, Oslo, August 31st en Louder Than Bombs). Thelma is de officiële inzending van Noorwegen voor de Oscar voor beste buitenlandse film en ontving tijdens het Norwegian International Film Festival al een award uit handen van de filmcritici. De film is op het Noordelijk Film Festival een Nederlandse voorpremière en wordt later dit jaar in de filmtheaters uitgebracht door Imagine Filmdistributie. Voorafgaand aan Thelma gaat de korte film Skógafoss van Niels Bourgonje – winnaar van de Nieuwe Competitie #4 – in wereldpremière. Kaarten voor de openingsavond van het Noordelijk Film Festival, dat dit jaar plaatsvindt van 8 t/m 12 november, zijn al online verkrijgbaar.

Over openingsfilm Thelma
Dat er iets goed mis is met Thelma merk je al snel. Wat dat precies is wordt langzaam onthuld in het originele nieuwe werk van Joachim Trier. De ingetogen Thelma groeit op in een streng christelijk gezin en verhuist naar Oslo om biologie te studeren. Wanneer ze medestudente Anja ontmoet raakt ze op slag verliefd. Haar gemengde gevoelens maken zoveel los dat ze te maken krijgt met epileptisch-achtige aanvallen, die gelinkt blijken te zijn aan een onverklaarbare connectie met het bovennatuurlijke. Dit alles wordt op beeldschone wijze in beeld gebracht, met de talentvolle actrice Eili Harboe als Thelma. Voor Trier lijkt deze verstilde bovennatuurlijke thriller op het eerste gezicht totaal out of character, maar de film ademt dezelfde menselijkheid als zijn eerdere werk en biedt een onheilspellend andere blik op de coming-of-age film. Van romantisch drama en psychologische thriller tot aan arthouse sciencefiction met horrorelementen: Thelma is voor vele interpretaties vatbaar en garandeert een levendige discussie na afloop.

Over voorfilm Skógafoss
Met een geweldige cast – Martijn Lakemeier, Gaite Jansen en Anneke Blok – aan boord, vertrok regisseur Niels Bourgonje deze zomer naar IJsland om het ambitieuze plan te verfilmen, waarmee hij in juni de Nieuwe Competitie won. Skógafoss vertelt het verhaal van Gijs, begin twintig, die samen met zijn vriendin Hanna op vakantie is in het spectaculaire IJsland. Daar wordt hij gebeld door zijn moeder. Tijdens het gesprek wordt geleidelijk de mentale staat van zijn moeder blootgelegd en daarmee ook de complexiteit van hun relatie. Bij de overweldigende Skógafoss waterval aangekomen, staat Gijs voor een keuze: kiest hij voor het zorgeloze bestaan van een twintiger of besluit hij voor de zoveelste keer zijn getroebleerde moeder te helpen?

Kaartverkoop
Kaarten voor de feestelijke openingsavond zijn al verkrijgbaar via deze pagina. Voor € 12,50 zijn bezoekers verzekerd van een feestelijke avond, inclusief openingsfilm, voorfilm, drankje en garderobe. Daarnaast is het ook al mogelijk om diverse kortingskaarten aan te schaffen voor het gehele festival. De kaartverkoop voor het volledige programma start op dinsdag 31 oktober.