Doorgaan naar inhoud
Nieuws

13 november - 2021

Masterclass van Noorse Furia-scenarist Gjermund Stenberg Eriksen

Een masterclass van een Emmy-winnend scenario-schrijver, hoe tof is dat? Op zaterdag 13 november ging de serie Furia op het Noordelijk Film Festival in première. Schrijver Gjermund Stenberg Eriksen was erbij aanwezig en geeft later op de middag, van 17.00 tot 18.00 uur, een masterclass in de Harmonie. 

Gjermund S. Eriksen
Scenarist Gjermund Stenberg Eriksen (1973) brak door met zijn werk voor de tv-serie Mammon, die in 2014 en 2016 werd uitgezonden. Seizoen twee won in 2017 een Emmy voor beste dramaserie. Na Mammon maakt Eriksen de luchtige juridische serie Aber Bergen (2016), en realiseerde hij samen met Shaun Henrik Matheson anderen één van de grootste politieke podcasts van Noorwegen, ‘Trump mot verden’ (Trump vs the world), over het politieke drama in het Witte Huis. In 2020 realiseerde Eriksen de komische noir-serie Livstad, in opdracht van de NRK. 

Furia
Furia is een achtdelige thriller met duistere plot twists die zich afspeelt in Noorwegen en Duitsland. De serie biedt een mix van undercover thriller en politiek drama op het scherpst van de snede. Twee fantastische hoofdrolspelers besluiten, gedreven door persoonlijk leed, samen te werken om een angstaanjagende extreemrechtse terreurcel op te rollen. Ine Marie Willmann, bekend van onder andere Sonja The White Swan en de serie Exit, is geheim agent Ragna en Pål Sverre Hagen, die we kennen van films als Kon Tiki, Beyond Sleep en de serie Exit, speelt Asgeir, een voormalig agent van de speciale dienst. Hagen is op dit festival eveneens te zien in de nieuwe film Diana’s Wedding.

Nog twee dagen!
Deze zaterdag en zondag staat het festivalprogramma nog boordevol mooie films. Zin om op het puntje van je stoel meegenomen te worden in een spannend spionageverhaal? Dan is The Spy net wat voor jou. Deze Noorse Thriller over filmster Sonja Wigert draait zaterdagavond om 19.00 uur in de Koornbeurs en om 21.30 uur in de Harmonie. Heb jij echt stalen zenuwen? Dan raden we je Lamb aan, een duistere folk-horror die op het Cannes Film Festival 2021 de originaliteitsprijs won. Lamb draait op zaterdag om 19.00 uur in Pathé Tivoli en op zondag om 19.30 uur in Slieker.