Doorgaan naar inhoud
Nieuws

9 juni - 2020

Lid van nieuw Europees netwerk!

Het Noordelijk Film Festival kondigt met trots aan onderdeel te zijn van het nieuwe internationale festivalnetwerk Europa Film Festivals (EFF). In dit netwerk bundelen Europese filmfestivals met eenzelfde visie hun krachten om de ontwikkeling van filmfestivals in Europa te stimuleren en samenwerkingen aan te moedigen. Het nieuwe netwerk is voortgekomen uit een project van Galway Culturele Hoofdstad van Europa 2020.

Artistiek leider en filmprogrammeur van Noordelijk Film Festival Fredau Buwalda is enthousiast over het nieuwe netwerk en de plannen: “In 2017 kwamen we voor het eerst bij elkaar tijdens de Galway Film Fleadh en tijdens zo’n festivalontmoeting merk je al snel hoe waardevol het is om met collega’s van vergelijkbare Europese filmfestivals ervaringen uit te wisselen. Dit is een mooie kans voor het Noordelijk Film Festival om internationale projecten op te zetten, kennis te delen en ons festival ook verder internationaal op de kaart te zetten.”

In samenwerking met Galway 2020 en de Galway Film Fleadh lanceren de aangesloten festivals nog dit jaar in co-creatie het unieke filmprogramma ‘Peripheral Visions’. Dit betreft (vanwege Covid-19) een online filmcompetitie waarin dertien films te zien zijn tijdens de Galway Film Fleadh (7-12 juli). De winnende film wint 3000 euro. De films zijn geselecteerd door de EFF-leden binnen de thema’s ‘Taal, Landschap en Migratie’. Het Noordelijk Film Festival zal net als de andere EFF-leden een inleiding geven op hun eigen inzending. Het publiek heeft de mogelijkheid om na de vertoning deel te nemen aan online Q&A’s.

Het doel van EFF is om een sterke stem in Europa te vertegenwoordigen en de brede ervaring, kennis en creativiteit van al haar leden maximaal te benutten in een duurzaam en voortdurend ontwikkelend netwerk. Voor het Noordelijk Film Festival is dit een unieke kans om samen met andere Europese filmfestivals informatie en kennis uit te wisselen. Samen zullen de leden gemeenschappelijke standpunten formuleren, ontwikkelen en overeenkomen over belangrijke kwesties in de filmwereld. Daarnaast biedt het onderling delen van ideeën, ervaringen, contacten en films, een unieke kans om filmfestivals te versterken.

Europa Film Festivals bestaat nu uit: 
Miriam Allen (Chair) – Galway Film Fleadh, Ierland
Alexis Juncosa – Luxembourg City Film Festival, Luxembourg
Michele Devlin – Belfast Film Festival, Noord-Ierland
Hrönn Marinósdóttir – Reykjavik International Film Festival, IJsland
Alejandro Díaz Castaño – Gijon International Film Festival, Spanje
Fredau Buwalda – Noordelijk Film Festival, Nederland
Kathrin Kohlstedde – Filmfest Hamburg, Duitsland
Nektarios Sakkas – Athens International Film Festival, Griekenland
Emmanuel Cuénod – Geneva International Film Festival, Zwitserland
Guilhem Caillard –  Festival de Films CINEMANIA, Montreal, Canada
Milja Mikkola – Midnight Sun Film Festival, Finland
Johanna Caraire – Festival International du Film Indépendant de Bordeaux, Frankrijk

 

Meer informatie vind je op de website van de Galway Film Fleadh:

EFF