Doorgaan naar inhoud
Nieuws

6 november - 2013

‘Koning’ van Wit-Rusland op #NFF34

Een van de onverwachte hoogtepunten van het weekend is de film Viva Belarus! door de komst van jongerenactivist, journalist en screenwriter Franak Viacorka uit Wit-Rusland.

De film:
In Wit-Rusland is Aleksandr Lukashenko, “de laatste dictator in Europa”, al vijftien jaar aan de macht. Miron is een rocker en politiek is helemaal niet zijn ding. Maar het toeval wil dat hij een concert geeft tijdens een manifestatie tegen het regime. Hij wordt daarvoor opgepakt en krijgt als straf vijftien maanden dienst in het Wit-Russische leger, waar hij compleet versteld van staat. Zijn vriendin Vera houdt een blog bij over de wantoestanden die Miron daar meemaakt, waarvan hij fragmenten opneemt in satirische songs ‘ter ere van het leger en het regime’. De liedjes worden al snel grote hits onder jongeren, waarna het regime een complot begint om Miron te onderdrukken. De film is compromisloos, rauw en met de hand gefilmd. Een baanbrekend debuut, gebaseerd op het leven van jongerenactivist, journalist en screenwriter Franak Viachorka, dat radicaal geweerd wordt door de lokale Wit-Russische overheid. Trailer.

Franak Viachorka
Op het festival is deze jongerenactivist, journalist en screenwriter Franak Viacorka aanwezig. Ze zeggen: “In het land der blinden is eenoog koning”. Díe koning is hij dus. Hij wordt door veel mensen in de Wit-Russische oppositie echt als een succesverhaal gezien, zijn film A Lesson of Belarusian is over de hele wereld op de grote festivals vertoond. Tijdens het Noordelijk Film Festival wordt Franak Viacorka op het podium bij de voorstelling van de film op zaterdagmiddag 14:30 uur in de Rabobankzaal van De Harmonie, geinterviewd door freelance journaliste, schrijfster en Wit-Rusland specialist Franka Hummels. Zij schreef het boek De Generatorgeneratie: Leven na Tsjernobyl.