Doorgaan naar inhoud
Nieuws

16 mei - 2018

Juryleden en prijsuitreiking Nieuwe Competitie #5

Op woensdag 23 mei tussen 19.00 en 20.00 uur wordt de vijfde prijswinnaar van de Nieuwe Competitie van het Noordelijk Film Festival bekend gemaakt in Slieker! De plannen worden momenteel beoordeeld door een professionele jury bestaande uit regisseur en scenarioschrijver Robert Jan Westdijk, Nederlands Film Festival programmeur Claire van Daal en talentvol filmmaker Niels Bourgonje, de winnaar van 2017.

 

Er zijn vijftien ambitieuze plannen ingediend door filmmakers uit het hele land. De juryleden zijn persoonlijk aanwezig op 23 mei om de prijs van 10.000 euro te overhandigen aan de winnaar van de Nieuwe Competitie 2018. Na de prijsuitreiking kan de winnaar met het prijzengeld aan de slag om de korte film te realiseren voor de wereldpremière op het aankomende Noordelijk Film Festival van 5 t/m 11 november. Filmmakers, vrienden, familie, pers en andere geïnteresseerden zijn welkom om de prijsuitreiking bij te wonen. Ook wordt dan de nieuwe naam van de competitie gelanceerd. Met al vier succesvolle resultaten uit voorgaande jaren is het experiment geslaagd en verdient de competitie een nieuwe, gevestigde naam voor de toekomst!

Over de juryleden:

Robert Jan Westdijk (1964) studeerde af als editor aan de filmacademie in 1987, maar ging daarna ook gelijk aan de slag als regisseur en scenarioschrijver. In 1995 debuteerde hij met de film Zusje en sleepte direct een Gouden Kalf voor Beste Speelfilm in de wacht. Daarna maakte hij bekende Nederlandse films als Phileine zegt sorry, Het echte leven en De Eetclub. In 2016 presenteerde hij zijn meest recente film Waterboys als voorpremière op het Noordelijk Film Festival, waar de film door het festivalpubliek werd omarmd met een score van 8,6.

Claire van Daal (1963) is sinds 2012 programmeur film & televisie bij het Nederlands Film Festival. Daarvoor adviseerde zij vier jaar lang de selectiecommissie het festival, terwijl ze als hoofd onderwijszaken verbonden was aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Voor die tijd was zij werkzaam als stafmedewerker en studentendecaan aan de Nederlandse Filmacademie. Ze adviseerde o.a. bij de toenmalige Raad voor de Kunst én voor het Mediafonds.

Niels Bourgonje (1980) begon in 2010 als stagiair op de set van de internationale speelfilm The Devil’s Double, waarna hij al gauw zelf korte films en commercials maakte voor bedrijven als McDonalds, Tommy Hilfiger, Philips en Unilever. Veel van zijn korte films gingen in première op het Nederlands Film Festival en vielen internationaal in de prijzen. Buddy (2015) werd voor 65 festivals geselecteerd en won 6 prijzen. Brug (2017), die nog steeds in het festivalcircuit draait, heeft al 8 prijzen in de wacht gesleept. In 2017 won Niels de Nieuwe Competitie met zijn filmplan Skógafoss (2017). De film ging in wereldpremière op de openingsavond van het Noordelijk Film Festival in Leeuwarden en werd daarna o.a. geselecteerd voor de Dutch Competition op Go Short International Filmfestival Nijmegen.