Doorgaan naar inhoud
Nieuws

14 november - 2019

It's a wrap!

De feestelijke 40e editie van het Noordelijk Film Festival in Leeuwarden startte op woensdag 6 en werd succesvol afgesloten op zondag 10 november. Met een sterke focus op een brede Noord-Europese filmselectie telde het festival meer dan 150 titels, vele premières, speciale gasten en in totaal 23.000 bezoeken.

Het festival begon officieel op woensdagavond met een vuurspuwer bij de ingang, een regen van bloemen na de openingsspeech en de officiële openingsfilm Swoon van Måns Mårlind en Björn Stein uit Zweden. Maar vóór de openingsact werd het publiek overweldigd door de wereldpremière van het 12 minuten durende drama genaamd Nei de Dûns van Rutger Veenstra. De Friese regisseur had met zijn script de Filmkick Competitie 2018 van het festival gewonnen en kon de indrukwekkende korte film dit jaar met het prijzengeld realiseren.

Op donderdag was een hoogtepunt voor de organisatie de speciale receptie van de Noordse Ambassades van Noorwegen, Zweden, Finland en Denemarken op het festival. De ambassadeurs en hun gasten bezochten een screening van Out Stealing Horses en een speciale Nordic Shorts-compilatie waarin alle landen vertegenwoordigd waren.

De Nederlandse actrice Monic Hendrickx was zondag aanwezig op het festival voor de Nederlandse première van de internationale coproductie A Certain Kind of Silence én de vertoning van Nynke (2001) van regisseur Pieter Verhoeff, waarin zij de iconische hoofdrol speelde. Het festival bracht met een uitgebreid retrospectief een eerbetoon aan Verhoeff, die eerder dit jaar stierf. Vóór de vertoning van A Certain Kind of Silence, in aanwezigheid van de Tsjechische regisseur Michal Hogenauer en de Nederlandse cast en crew, ontving Monic Hendrickx de Award for Special Contribution to Northern Cinema uit handen van artistiek leider en filmprogrammeur Fredau Buwalda. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt en is een prachtig authentiek kompas dat de focus van het festival op het noorden symboliseert, evenals de bijdrage van de actrice aan de noordelijke cinema. Hendrickx was compleet verrast en tot tranen toe geroerd.

Er waren verschillende internationale en veel Nederlandse gasten aanwezig op het festival. De IJslandse acteur Ingvar Sigurðsson presenteerde met succes zijn hoofdrolfilm A White White Day en ontving tijdens het festival het goede nieuws dat hij is genomineerd voor de European Film Award voor beste acteur. Regisseur Rúnar Rúnarsson presenteerde zijn nieuwe en unieke film Echo en de Zweedse regisseur Richard Hobert was aanwezig voor zijn Faroer-drama The Birdcatcher’s Son, dat zeer goed werd ontvangen door het publiek. Onder de Nederlandse gasten waren onder meer documentaire regisseur Marc Schmidt (In de armen van Morpheus) en Vikingfilm producent Marleen Slot (Dirty God) die interessante masterclasses gaven aan de deelnemers van de Filmkick Academy, een vijfdaags talent-lab voor startende Nederlandse filmmakers, die zondag werd afgesloten met een pitchwedstrijd.

Zaterdagavond stond in het teken van diverse prijsuitreikingen en een geweldige afterparty. In de Stadskas op het Oldehoofsterkerkhof werden met veel aandacht voor alle deelnemers aan de Noorderkroon competitie de zeven Noorderkroon Awards uitgereikt door juryleden Fabian Jansen (filmmaker), Henriëtte Poelman (Int. Filmfestival Assen) en Harmen Jalvingh (producent DOXY). Lees hier meer over alle Noorderkroon winnaars.

In De Harmonie vond later op de avond de enthousiaste prijsuitreiking van The 48 Hour Film Project plaats, waaraan 30 teams deelnamen en vele prijzen werden uitgereikt. Check alle winnaars hier. Daarna was het tijd voor een live show van Turboguru gevolgd door DJ’s. Publiek, crew en filmmakers dansten tot diep in de nacht.

De publieksprijswinnaar werd zondagmiddag bekend gemaakt in de nieuwe dagelijkse talkshow, het Filmcafé, en werd gratis opnieuw vertoond als slotfilm van het festival. Een jubileumkadootje aan het publiek. De titel van publieksprijswinnaar ging naar het Duitse drama System Crasher van Nora Fingscheidt, een film die gepresenteerd werd buiten het Noordse focus programma, maar hoog gewaardeerd werd door het publiek met een score van 9,2 uit 10. Gevolgd door Richard Hobert’s The Birdcatcher’s Son (9,0) en de IJslandse documentaire DIVE – Rituals in Water (9,0). De volledige lijst met publiekswaardering vind je hier.

“De volgende editie van het Noordelijk Film Festival vindt plaats van woensdag 11 tot en met zondag 15 november 2020!"