Doorgaan naar inhoud
Nieuws

30 oktober - 2015

Insight Europe online

Weer een mooi programma-onderdeel rond: Insight Europe! Met een kleine maar diverse selectie grote films van gevestigde namen en kleine films van aanstormend talent, werpen we in dit programma een diepere blik op Europa en leggen we connecties met andere Noordelijke regio’s. Zo vertonen we ondermeer films uit Spanje, Duitsland en Polen, en hebben we met partnerfestivals Luebeck en 5sur5 twee toffe korte film-compilatieblokken neergezet.  

FlowersBaskische film uit Noord-Spanje (officiële Oscar inzending) waarin de levens van drie vrouwen met elkaar verbonden raken via een wekelijks boeket bloemen, zonder afzender…

De Smeerlappen (Pilot) + Das Zimmermädchen LynnSpannend Duits drama over een control freak die als kamermeisje in een hotel werkt, tot een SM-callgirl haar leven flink overhoop gooit. Met voorafgaand de feestelijke première van de pilot van De Smeerlappen met Derek de Lint en Brecht de Vries!

The Queen of SilenceSamen met het LWD2018 project ‘Behind The Front Door’ presenteren we deze bijzondere docu waarin het dove meisje Denisa in haar eigen Bollywood fantasiewereld ronddanst, temidden van een armoedig Pools zigeunerkamp in Wrocław. Met voorafgaand de korte mensjesrechtenfilm: Hagelslag 4everMooie film over de arme NIcky (12), die ondanks pesterijen vanwege haar werkloze moeder, best gelukkig en creatief is, en geniet van kleine dingen.  

Bijna alle films en projecten die we hier presenteren zijn op diverse manieren verbonden aan Leeuwarden of andere culturele hoofdsteden van Europa. Het Noordelijk Film Festival is actief bezig met een speciale editie van het festival in 2018 en zal dan ook een podium bieden aan vele audiovisuele projecten. Deze programmering en samenwerkingen zijn de eerste resultaten van een gezamenlijke verkenning van het veld en zijn onderdeel van de ontdekkingsreis naar 2018 toe. 

Het hele overzicht vindt je hier.