Doorgaan naar inhoud
Nieuws

9 oktober - 2014

IJslandse Of Horses And Men openingsfilm #NFF35

Een Noordse Focus vraagt om een gepaste openingsfilm. Op woensdagavond 5 november openen we dan ook met de eigenzinnige IJslandse Oscarinzending Of Horses and Men van debuterend regisseur Benedikt Erlingsson. De film is al op vele festivals over de hele wereld geprezen door zowel jury’s, pers als publiek en beleeft op ons eigen Noordelijk Film Festival haar Friese première. De openingsfilm is gekozen vanuit de Noordse Focus, die sterker dan ooit aanwezig is op het NFF.

Of Horses and Men
Meerdere verhaallijnen spelen zich af in het schitterende weidse landschap van IJsland. Terwijl de huizen mijlenver uit elkaar staan, houden de mensen elkaar toch nauwlettend in de gaten. De film kent verbijsterende scènes die nog lang op het netvlies gebrand blijven staan, telkens met de unieke relatie tussen de paarden en mensen in de hoofdrol. Elk verhaal heeft een beetje van alles: liefde, dood, seks, rivaliteit, donkere humor en het nodige drama. De gedrongen, maar ijzersterke IJslandse paarden hebben net zoveel karakter en ballen als hun bazen. Dat levert ronduit absurde situaties op, waarin soms het paard en soms de mens het onderspit delft. De film wordt begin 2015 door Amstelfilm uitgebracht in de Nederlandse filmtheaters. Meer info en trailer.

Noordse Focus
Het Noordelijk Film Festival laat zijn naam gelden en richt de blik hoofdzakelijk op het Noorden tijdens het aanstaande festival. Het programmaonderdeel Noordse Focus omhelst een gevarieerde selectie van grote publieks- en kleinere arthouse films. Het gaat om een dikke veertig speelfilms, documentaires, klassiekers en korte films uit alle Scandinavische landen en paar uit de Baltische Staten. Alle genres zijn zo’n beetje aanwezig; romantisch drama, muzikale roadtrip, western, thriller en komedie. Zelfs een heuse Nordic Horror Night! Niet te missen dus!