Doorgaan naar inhoud
Nieuws

13 november - 2016

I, Daniel Blake wint LC Publieksprijs

Zondagavond 13 november is de 37e editie van het Noordelijk Film Festival in Leeuwarden ten einde gekomen. Op de slotavond van het festival won de nieuwste film van regisseur Ken Loach, I, Daniel Blake, de Leeuwarder Courant (LC) Publieksprijs en werden de zeven eerste Noorderkroon-awards ooit uitgereikt. Noorderkroon is het nieuwe competitieprogramma voor Noord-Nederlandse filmmakers en films die gaan over deze regio. Het festival is officieel afgesloten met slotfilm Vincent.

LC Publieksprijs
I, Daniel Blake, het nieuwe maatschappelijke drama van de Britse grootmeester Ken Loach stond direct vanaf de eerste vertoning op donderdagavond bovenaan in de tussenstand van de publieksprijs en bleef daar vrijwel het hele festival staan.  De film won uiteindelijk met een 9,7 – het hoogste cijfer sinds jaren – en bleef daarmee openingsfilm Magnus (9,2) en Doing Good (9,1) voor. I, Daniel Blake draait vanaf 24 november in Slieker Film. De LC publieksprijs wordt mede mogelijk gemaakt door mediapartner NDC Media en de Leeuwarder Courant.

Noorderkroon Awards
Noorderkroon is het nieuwe competitieprogramma van het Noordelijk Film Festival, voor filmmakers uit Friesland, Groningen en Drenthe en voor films die gaan over dit gebied. Meer dan 40 van de 60 ingezonden films werden vertoond op het festival. Daan Alberts werd door de jury uitgeroepen tot grootste jong talent met zijn film Goodbye. De Noorderkroon voor beste amateurfilm ging naar Hoboken van Julian Verkerk. Joren Molter won met In Kropsdam is iedereen gelukkig zowel de award voor beste studentenfilm als de publieksfavoriet. Sarah Veltmeyer en Tom Bakker wonnen beste korte film met Gotta. Koos Buist won beste speelfilm met Sloot. Een eervolle vermelding ging naar Saskia Jeulink voor haar documentaire Symfonie voor de Veenkoloniën en de award voor beste documentaire ging naar Alex Pitstra’s Bezness as Usual.