9 november - 2022
Ons EcoCinema-programma is terug! Onder deze noemer adresseren we in deze festivaleditite de verduurzaming van onze productie en programmering. Dit doen we niet alleen in praktische zin, maar ook thematisch. Het wordt zichtbaar in de films die je op het festival kijkt, wat je in de foyer van Stadsschouwburg de Harmonie eet en hoe we met vrijwilligers samen aan het festival werken. In dit artikel lees je meer over wat je dit jaar van EcoCinema merkt.
Merchandise
We vinden het fantastisch om te zien dat het festival zo gedragen wordt door de bezoekers. Figuurlijk gesproken, maar ook letterlijk! Op het festival is het namelijk mogelijk om NFF-merch te kopen. T-shirts, truien, tasjes, speldjes en posters, ieder jaar met een nieuw ontwerp. Dit proberen we zo duurzaam en lokaal mogelijk te produceren, bijvoorbeeld door gerecycled materiaal. Daarnaast gaan we dit jaar ook een stapje verder en geven we het podium (beter gezegd: de planken) aan lokale ondernemers. Wat dacht je van lokale mosterd of honing uit de Leeuwarder winkel Jouw Dagelijks Kost, of de bijzondere boekjes van Trudie Labuschagne? Net zo leuk en lekker is de thee van Pytsje, rechtstreeks uit de Tuin van de Toekomst in Jorwert.
Bijzondere workshops
Die bijzondere boekjes van Trudie, die zijn écht bijzonder, hè. Die worden namelijk gemaakt van tulpenbollenvezel of olifantengraspapier, een stevige vezel die rond Schiphol groeit en meer co2 opneemt dan de meeste planten. Wil je weten hoe dat werkt? Trudie geeft op zondag de hele middag workshopjes op het festival, bij de EcoCinema-hoek van de foyer in de Harmonie. Je kunt je hiervoor aanmelden bij de merchwinkel in de foyer van de Harmonie.
Naast de bijzondere boekjesworkshop van Trudie, is er meer te leren op het festival. Op vrijdagmiddag, tevens in de foyer van de Harmonie, is er gedurende de dag een demonstratie wolspinnen en truien breien – allemaal met wol die rechtstreeks van onze waddendijk bij Wierum en Moddergat komt. De visserstruien met unieke patronen die kenmerkend zijn voor het gerelateerde vissersdorp zijn vrijdags in de EcoCinema-hoek te koop. Op deze locatie is er zaterdagmiddag weer heel wat anders te doen: dan kun je met de Omrin VR-experience in het verhaal van afval duiken! Zo is afvalscheiding minder zichtbaar op het festival, maar wordt dat wel degelijk door Omrin gedaan.

Tasjes van hergebruikt materiaal van het festival in 2021.
Programma
Ook dit jaar stellen we ons weer ten doel een duurzamer filmfestival te organiseren en het publiek met nieuwe inzichten te informeren en inspireren. Met EcoCinema wordt dit voornemen onderstreept met een selectie interessante documentaires en mooie natuurfilms, zoals From the Wild Sea en The North Sea. Deze films gaan in op onderwerpen als klimaatverandering of het duurzamer en beter omgaan met de aarde. De EcoCinema-films herken je aan het groene label in het programmaoverzicht.
Aansluitend op het programma worden er een aantal events georganiseerd. Op vrijdag, voorafgaand aan de vertoning van From the Wild Sea, is er rond 16.00 uur een panelgesprek in de foyer. Visser Barbara, Jacob Bosma van Museum Dokkum en anderen gaan met elkaar in gesprek over de relatie tussen mens, dier en plant in ons waddengebied. Wat zie je als grondstof? Wat bescherm je?
Bij tevens de vrijdagvertoning van Into the Ice illustreert Maurice van Tiggelen, glacioloog en ervaren expeditiereiziger, met zijn eigen beeldmateriaal allerlei anekdotes en verhalen uit zijn reizen naar diverse poollandschappen. Daarmee laat hij zien wat de relevantie van dit thema is voor ons doodgewone burgers en consumenten.
Bij de vertoning van The North Sea op zondag maakt woordkunstenares Gabrielle Terpstra tijdens de film een poëtische beschouwing op het thema in deze film, die onze gasten kan helpen duiden wat onze relatie is met de keerzijde van fossiele brandstofindustrie.
Productie
Naast ons programma proberen we ook zo duurzaam mogelijk te produceren. We werken zoveel mogelijk met duurzame en lokale leveranciers, en we kiezen ervoor zo min mogelijk te printen, wat tevens de reden is waarom we geen gedrukt programmaboekje meer hebben. Goede zaak, toch?