Doorgaan naar inhoud
Nieuws

11 november - 2018

Heavy Trip wint Publieksprijs op slotavond Noordelijk Film Festival

De 39e editie van het Noordelijk Film Festival telde in totaal 25.000 bezoeken van filmliefhebbers, onder wie veel terugkerende en jongere bezoekers. Van de start op maandag 5 november met New Generation, via de feestelijke Grand Opening, workshops, masterclasses, Q&A’s en natuurlijk vele films, met een trotse Noordse focus. Een fijne sfeer. Ontroerende, heftige en komische films. Een gesmeerde organisatie. Het is zomaar een greep uit de vele mooie reacties van bezoekers die het festival afgelopen week ontving in Leeuwarden. De bizarre Fins-Noorse komedie Heavy Trip van Juuso Laatio en Jukka Vidgren won de Publieksprijs. Dit werd zondagavond 11 november voorafgaand aan de vertoning van de slotfilm bekendgemaakt.

Top-3
In de komedie Heavy Trip zet een metalband uit een klein Fins dorpje alles op alles om op te kunnen treden op een groot metalfestival in Noorwegen. De film ontving met twee vertoningen net genoeg stemmen om mee te dingen en eindigde met een 9,3 op de eerste plaats. Vlak daarachter met een groot aantal stemmen en een 9,2 eindigde het Zweeds-Deense drama Becoming Astrid van Pernille Fischer Christensen over de legendarische schrijfster Astrid Lindgren. Op de derde plek eindigde het Deense The Guilty van Gustav Möller. Het publiek heeft tijdens het festival massaal op films gestemd en was over het algemeen scheutig met het uitdelen van punten: verreweg de meeste films kregen een 8 of zelfs 9. De complete ranglijst vind je hier!

Goed bezocht en gewaardeerd
De 39e editie van het Noordelijk Film Festival opende op dinsdag 6 november met de drie openingsfilms Gräns, Woman at War en Wheels of Freedom. Wat over het algemeen opviel, was een duidelijke verjonging van het publiek. Binnen het goedbezochte filmprogramma kreeg een aantal onderdelen in het bijzonder de aandacht. Zo kende het gloednieuwe programma New Generation, speciaal voor de nieuwe generatie filmmakers en filmliefhebbers, een vliegende start. Deelnemer Anca Fronescu vertelt: “Deze drie dagen hebben mij echt geholpen. De New Generation Film Academy heeft me genoeg houvast gegeven om mijn film verder uit te werken en nu echt te gaan maken. Het is een startpunt voor mijn film.” Regisseur Ingmar Bergman kreeg tijdens het festival – honderd jaar na zijn geboorte – aandacht met een interessant retrospectief en ook het European Perspectives programma – met mooie premières in het kader van Leeuwarden-Fryslân 2018 zoals Sailing on the Grass en Look@Me – trok veel bezoekers.

Op naar volgend jaar!
Na afloop van de films bleef het publiek vaak hangen in de foyer van Stadsschouwburg De Harmonie, die opnieuw een uitstekende en sfeervolle ontmoetingsplek bleek te zijn. Met de inzet van ruim 200 vrijwilligers verliep het festival gesmeerd. Volgend jaar beleeft het festival haar veertigjarig jubileum en vindt het plaats van woensdag 6 t/m zondag 10 november 2019.