Doorgaan naar inhoud
Nieuws

4 oktober - 2013

Groots jubileumprogramma Fries Film Archief tijdens NFF

Het Fries Film Archief bestaat dit najaar 25 jaar! En dat vieren we tijdens ons festival met een gevarieerd en groots archiefprogramma, opgezet in samenwerking met de filmarchieven van Groningen (GAVA) en Drenthe (DAVA). Het programma heeft regionale en internationale onderdelen, waaronder een herpremière van Hoe een haven niet kon, en er toch kwam van Henk Penninga. En er is meer dan alleen film!

Henk Penninga
Het was eind jaren ‘70 dat Henk Penninga, mede-oprichter van het Fries Film Archief, een film maakte over de omstreden industriehaven van Harlingen. De film Hoe een haven niet kon, en er toch kwam schoot Penninga met een Super 8 camera. Onlangs is de film volledig gereviseerd en gedigitaliseerd door Penninga zelf en op zaterdag 9 november beleeft de film een speciale herpremière.

Dichten op beeld
Het FFA (het oudste regionale filmarchief van Nederland) doet tijdens het filmfestival méér dan alleen maar film. Het archiefprogramma wordt op donderdag 7 november geopend met een spetterende dichtersbattle. Onder de noemer Beeldvoorwoord/Woordvoorbeeld dragen dichters uit Friesland, Groningen en Drenthe poëzie voor bij zelfgekozen beelden uit de noordelijke filmarchieven. De battle wordt geleid door dichter en organisator Melvin van Eldik. Er is een eerste ronde en een finale, dichter Anne Feddema is juryvoorzitter.

Parels uit het archief
Op vrijdag treedt het filmarchief écht naar buiten. Medewerkers en vrijwilligers laten met beeldcolumns zien wat de ware parels zijn uit de collectie (ruim 6000 films en video’s!). Nog zo’n bijzonder onderdeel op ons festival: op zondag wordt er samen met het Historisch Centrum Leeuwarden een filmspecial aangeboden met unieke beelden over de rijke geschiedenis van de Friese Zuivel.

Turkowski
In Het verhaal achter de Groningse smalfilmliga vertelt de Poolse kunstenaar en verhalenverteller Janek
Turkowski over zijn ontdekkingen over deze bijzondere filmliga. Ook draaien er tijdens het festival een aantal opvallende documentaires. Zo duikt de Canadese Sarah Polley (bekend van Dawn of the Dead en Mr. Nobody) in de film Stories We Tell met behulp van homevideo’s, foto’s en interviews in het leven van haar creatieve en mysterieuze moeder. De trailer vind je hier.

 

Programmaoverzicht:

Donderdag 7 november: Dichten op beeld
Vrijdag 8 november: Beeldcolumns, parels uit eigen collectie
Zaterdag 9 november: Herpremière Hoe een haven niet kon, en er toch kwam
Zondag 10 november: filmspecial HCL
Doorlopend: Huiskamervoorstellingen en docu’s 

Tewaterlating Frisian Mariner (1977)

Een coaster vaart de Harlinger Willemshaven in