Doorgaan naar inhoud
Nieuws

8 oktober - 2018

Grand Opening Noordelijk Film Festival met Gräns, Woman at War en Wheels of Freedom

Op dinsdag 6 november vindt de Grand Opening plaats van het Noordelijk Film Festival in Stadsschouwburg De Harmonie in Leeuwarden. Op het programma staan drie nieuwe en unieke films die aansluiten bij de strijdkreten van Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad van Europa 2018. Het mysterieuze en veelgeprezen Zweedse Gräns van Ali Abbasi sluit met zijn onvoorspelbare en aangrijpende genre-mix onherroepelijk aan bij ‘Dare to be different’. Het IJslandse Woman at War van Benedikt Erlingsson is de geweldige opvolger van Of Horses and Men. Dit keer betreft het een dappere vrouw met een missie: ‘Dare to act’. De ontroerende maar ook komische Finse documentaire Wheels of Freedom van Aleksi Puranen, waarin een gehandicapte punker een knotsgekke droom achterna gaat, vertegenwoordigt ‘Dare to Dream’. Het festival start een dag eerder met het New Generation programma voor filmmakers, schrijvers en jong publiek.

Dare to be different: Gräns

Gräns (of Border) van regisseur Ali Abbasi en scenarist John Ajvide Lindqvist van o.a. Let the Right One In, won dit jaar al de Un Certain Regard Award in Cannes. Het is bovendien de officiële Oscarinzending van Zweden. De film wordt in Nederland uitgebracht door distributeur De Filmfreak en draait als voorpremière (Nederlands ondertiteld) op het Noordelijk Film Festival. Hoofdpersoon Tina heeft de bijzondere eigenschap dat ze gevoelens als schuld, schaamte en angst kan ruiken. Zo pikt ze als grenswacht moeiteloos smokkelaars uit de menigte, totdat ze de mysterieuze Vore ontmoet. Wanneer ze hem beter leert kennen, komt ze meer te weten dan ze ooit had verwacht en haar hele bestaan blijkt op leugens gebaseerd. Kan ze Vore’s schokkende waarheid accepteren?

Dare to act: Woman at War

Woman at War gaat over een dappere vrouw, in strijd met de wereld en met zichzelf en zit vol met spanning, actie, humor en muziek. Deze Oscarinzending van IJsland komt van de hand van de regisseur van het succesvolle Of Horses and Men (2013), Benedikt Erlingsson, die in het weekend aanwezig zal zijn op het Noordelijk Film Festival! De film wordt in Nederland uitgebracht door Imagine Filmdistributie en draait als voorpremière (Nederlands ondertiteld). Op het eerste gezicht is Halla een alledaagse, onafhankelijke vrouw van rond de vijftig. Een vrolijke verschijning en enthousiaste koordirigente. Maar ze heeft een missie! In haar eentje voert ze een oorlog tegen de lokale aluminiumindustrie. Ze is bereid alles te riskeren om de ongerepte IJslandse hooglanden te beschermen… maar dan krijgt ze plotseling bericht van het adoptiecentrum dat ze haar andere grote wens in vervulling kan laten gaan: moeder worden. Die twee idealen blijken geen goede combi.

Dare to dream: Wheels of Freedom

Het Finse Wheels of Freedom van Aleksi Puranen en Citizen Jane Productions beleeft zijn internationale première (Engels ondertiteld) op het festival. Leven en een leven hebben zijn twee verschillende dingen voor Ville Jaaranto, de hoofdpersoon in deze sympathieke documentaire. Gebonden aan zijn rolstoel en continu afhankelijk van persoonlijke assistenten, droomt hij van de vrijheid om te reizen, is nieuwsgierig naar de gastvrijheid van onbekenden en heeft gelijkheid hoog op zijn agenda. Met steun van zijn familie en de gemeente weet hij een bijzonder reisgezelschap te vormen. Met zijn golden retriever en drie assistenten (deels zonder ervaring) aan zijn zijde, gaat Ville’s roadtrip in zijn elektrische rolstoel van start. Negen kilometer per uur, eindbestemming: Lissabon! Gekkenwerk? Ja. Maar gekke dromen zijn de beste remedie voor een werelds leven.

Opening

Bezoekers en genodigden kunnen zelf kiezen uit één van de drie films, die op de openingsavond tegelijk worden vertoond in de drie zalen van Stadsschouwburg De Harmonie. Voorafgaand aan iedere film krijgt de bezoeker een korte maar bijzondere performance te zien, geïnspireerd op het thema van de film. Na afloop wordt iedereen getrakteerd op een drankje en live muziek. Kaarten voor de feestelijke openingsavond zijn vanaf half oktober verkrijgbaar via Noordelijkfilmfestival.nl. Het volledige programma staat rond 18 oktober online en vrijdag 26 oktober is het gedrukte programmaboek beschikbaar.