Doorgaan naar inhoud
Nieuws

27 juni - 2016

Froukje van Wengerden & Julia Schellekens winnen Nieuwe Competitie #3

Met hun projectplan Dag, Mannen! hebben Froukje van Wengerden en Julia Schellekens op maandag 27 juni de derde editie van de Nieuwe Competitie van het Noordelijk Film Festival gewonnen. Zij ontvangen € 10,000,- om hun korte film te realiseren, die vervolgens tussen 9 en 13 november in wereldpremière moet gaan op het festival. Met de Nieuwe Competitie biedt het festival een opstapje in de filmwereld en een platform voor talentvolle, al dan niet jonge of lokale (Noord-)Nederlandse filmmakers.

De Friese regisseur Froukje van Wengerden is samen met producente Julia Schellekens net afgestudeerd aan de Nederlandse Filmacademie. Met het winnende filmplan kunnen zij gelijk doorstomen en de eerste stap zetten in het professionele filmcircuit. Het idee voor een korte documentaire kenmerkt hun blik op de wereld: persoonlijk en universeel, poëtisch en actueel, experimenteel en urgent. In Dag, Mannen! gaan ze op zoek naar de grenzen tussen fotografie en film. Het moet een visuele artistieke film worden waarin Froukje’s oma centraal staat, wiens herinneringen nu langzaam beginnen te verdwijnen. Zij vertelt over haar vader die zij als dertienjarig meisje verloor tijdens de Razzia van Putten. Het beeld wordt afgewisseld met portretten van meisjes van nu in allerlei andere situaties. Alle gezichten vertellen een verhaal dat hier en nu verteld moet worden, opdat zij herinnerd blijven.

Juryrapport
Een professionele jury bestaande uit Laurette Schillings (producent Topkopi Films), Gwen Jansen (documentairemaker, o.a. Kunst begin drrr niet aan), Chiel van der Wolf (scenarist, o.a. Alles mag) en Hidde de Vries (producent, winnaar 2015 met Drie Mensen Vinden een Auto) heeft de plannen beoordeeld en maakte maandag de winnaar bekend. In hun juryrapport schreven zij: “Dit plan is door zijn simpelheid en duidelijke keuzes een verademing. Het projectplan is zeer volledig, waarbij het denkwerk en de urgentie voelbaar is gemaakt door de makers. Een indrukwekkende artistieke film met een doordachte visie en internationale potentie, waarbij het publiek in het kleine de spanning en meeslependheid gaat zien.”

Special Mention
Een miezerig einde van Jan Verdijk ontving een ‘Special Mention’. De jury vond het plan barsten van de originaliteit en gaf aan erg benieuwd te zijn naar de uiteindelijke film. Volgens de jury moet de film zeker gemaakt worden en zijn de juryleden ook bereid hem te helpen met nog wat laatste verbeteringen aan het script en een nieuw financieringsplan. Tijdens de prijsuitreiking was ook Cinecrowd aanwezig om de filmmakers in een korte presentatie kennis te laten maken met alternatieve financiering via crowdfunding.

Foto (c) Lucas Kemper