Doorgaan naar inhoud
Nieuws

13 mei - 2016

Films kijken op Oranjewoud Festival

Van donderdag 2 t/m zondag 5 juni vindt Oranjewoud Festival plaats, een te gek festival waar klassieke muziek centraal staat, maar op een bijzondere manier allemaal nieuwe verbindingen worden gelegd tussen mensen, muzikanten, andere kunstvormen en ga zo maar door. Afgelopen november werkten we samen op ons Noordelijk Film Festival met een filmvertoning van Nelsons’ No.5 met aansluitend een klassiek pianotrio optreden vanuit Oranjewoud Festival. Nu is het onze beurt om iets moois neer te zetten op hun festival!

Als je je op de Odyssee route begeeft, reis je van verhaal naar verhaal en kom je op zaterdag en zondagmiddag onder meer langs de zwarte tipi in de Overtuin. Hier vertonen we een prachtige selectie korte muziek- en dansfilms. Het hoogtepunt is op zaterdag de vertoning van de korte documentaire One Million Steps, waarbij tapdanseres Marije Nie na afloop een workshop geeft aan de filmbezoekers. Nog leuker, dit gedeelte is allemaal gratis toegankelijk!

waar & Wanneer?Zaterdag 4 juni in de zwarte tipi, Overtuin:
12:30 tot 16:40 uur onderstaande korte films doorlopend vertoond
16:40 uur One Million Steps
17:00 uur Tapdans workshop Marije Nie 

Zondag 5 juni in de zwarti tipi, Overtuin:
12:00 tot 15:30 uur onderstaande korte films doorlopend vertoond

Check hier de plattegrond!

 

DE FILMS:

 

Dissonance

Till Nowak, Duitsland 2015, 15’

Een magistrale (straat)muzikant leeft een eenzaam bestaan in een surrealistische wereld. Hij speelt elke dag piano, maar er is niemand die er naar luistert. Op een dag stort zijn geanimeerde wereld in elkaar en breekt de psychotische realiteit van de oude man door. De film is al veelvuldig bekroond, met name voor de spectaculaire visuele effecten en de betoverende soundtrack. Trailer

 

Mute

Job, Joris & Marieke, Nederland 2013, 5’

Korte animatiefilm van het Oscargenomineerde collectief Job, Joris en Marieke (A Single Life). Mute gaat over een wereld waarin mensen geen mond hebben. Een bloederig ongeluk zorgt er plotseling voor dat er een wereld opengaat voor iedereen.

The Orchestra

Mikey Hill, Australië 2015, 15’

Charmante handgetekende prijswinnende animatie. Stel je een fictieve wereld voor waarin iedereen zijn eigen groepje mini musici achter zich aan heeft lopen die de soundtrack van hun leven spelen en zo hun gevoelens uiten. Vernon is een eenzame kreupele oude man wiens musici er een potje van maken. Wanneer hij en zijn gevolg vallen voor de nieuwe buurvrouw en haar klassieke ensemble, zien ze een laatste kans op geluk voor zich gepresenteerd, maar dan moeten ze eerst wel hun plankenkoorts overwinnen. Trailer  

Music For Six Drummers and One Apartment

Johannes Stjärne Nilsson, Ola Simonsson, Zweden 2001, 10’

Een enorme fesitval- en internethit van het vorige decennium al weer. Wanneer een ouder echtpaar zijn appartement verlaat, nemen zes drummers het over. Op alledaagse objecten geven ze een concert in vier delen: in de keuken, de slaapkamer, de badkamer en de huiskamer. De drummers slaan op alles, van hondenbakjes en slippers tot wc-borstels en de magnetron. Acteerstijl en beeldvoering zijn typisch ‘Zweeds’; een stijl die ergens het midden houdt tussen absurd, droog, hilarisch en abstract. 

Slaves of The Rave

William Garratt, Engeland 2014, 3’

En grappige en ultrakorte geanimeerde film over de reactie van het publiek op verschillende soorten muziek. Draaide op het afgelopen Noordelijk Film Festival als voorfilm bij alle muziekfilms in het Sounds & Cinema programma.

 

 

One Million Steps

Eva Stotz, Duitsland, Nederland, Turkije 2015, 20’

Terwijl de bevolking van Istanbul op het Taksimplein massaal protesteert omdat een park daar plaats moet maken voor het zoveelste winkelcentrum, verlaat een tapdanseres haar oefenruimte en voegt ze zich tussen de demonstranten, waarbij haar dans een uiting van solidariteit wordt. Trailer

+ Workshop Tapdansen
Op zaterdag draait de film om 16:40 uur met aansluitend een tapdansworkshop door Marije Nie, de ster uit de film.