Doorgaan naar inhoud
Nieuws

6 juni - 2017

Festival Friday 16 juni: Prijsuitreiking Nieuwe Competitie

Het Noordelijk Film Festival programmeert sinds maart één keer per maand een Festival Friday tijdens de Open Film Night in Slieker Film. Elke maand zie je een speelfilm, documentaire of kortefilmprogramma die past in het verlengde van het festival. Deze keer een bijzondere avond, waarin we de winnaar van de Nieuwe Competitie #4 bekend maken.

Op vrijdagavond 16 juni om 20:00 uur maakt het Noordelijk Film Festival in Slieker Film bekend wie de winnaar is van de Nieuwe Competitie 2017. Met deze competitie biedt het festival een opstapje in de filmwereld en een platform voor talentvolle, al dan niet jonge of lokale (Noord-)Nederlandse filmmakers. Het winnende projectplan ontvangt €10.000,- om een eigen korte film te realiseren, die vervolgens in november op het Noordelijk Film Festival in wereldpremière gaat.

Tot 16 mei konden filmmakers een ambitieus en uitgewerkt projectplan met script indienen voor een korte film. Een professionele jury bestaande uit Wouter Jansen (korte filmdistributie bij Go Short International Short Film Festival Nijmegen, Some Shorts), Mara Mouwen (producer, Filmcollectief Groningen, MagneetFilm), (Joris Hoebe: creative director, Spektor Storytelling, docent Transmedia Storytelling) en Froukje van Wengerden (regisseur, winnaar Nieuwe Competitie 2016, foto) heeft de plannen beoordeeld en maakt op 16 juni de winnaar bekend. Die krijgt een budget van 10.000 euro om de film nog voor het Noordelijk Film Festival te realiseren. Deze prijs wordt beschikbaar gesteld door de Provincie Fryslân. De film beleeft zijn wereldpremière tijdens het Noordelijk Film Festival van 8 tot en met 12 november 2017.

Programma
Het programma begint om 20:00 uur met de vertoning van Ik was pas 14, de film waarmee Froukje van Wengerden en Julia Schellekens vorig jaar de derde editie van de competitie wonnen. Alle ingezonden projectplannen komen op 16 juni kort aan bod, waarna de jury de winnaar bekendmaakt. De avond wordt afgesloten met een borrel.

Over de Nieuwe Competitie
Met de Nieuwe Competitie wil het Noordelijk Film Festival de regionale filmcultuur uitdagen en talentvolle filmmakers van eigen bodem stimuleren in hun werk. Dat is tot nog toe goed gelukt bij de eerste drie edities. In 2014 won Christian van Duuren de eerste editie van de Nieuwe Competitie met het korte drama Tussentijd. De film reisde na de wereldpremière in Leeuwarden langs vele filmfestivals in binnen- en buitenland en leverde de regisseur onder meer een wildcard van het Filmfonds op, een bijdrage van € 80.000,- voor een volgende film. In 2015 won het enthousiaste collectief van uitgevlogen Friese filmmakers en acteurs de competitie. Zij leverden het absurd komische Drie Mensen Vinden Een Auto af. Ook deze film reisde daarna langs vele festivals en filmhuizen. Vorig jaar wonnen Froukje van Wengerden en Julia Schellekens met de korte documentaire Ik was pas 14. Deze film is geselecteerd voor verschillende festivals en beleefde zijn internationale première op het prestigieuze Hot Docs International Documentary Festival in Canada.

Prijsuitreiking Nieuwe Competitie #4
Vrijdag 16 juni, 20:00 uur (inloop 19:30 uur)
Slieker Film, in het Fries Museum, Wilhelminaplein Leeuwarden
Gratis toegang, wel even een kaartje afhalen bij de kassa van Slieker (beperkt plek)