Doorgaan naar inhoud
Nieuws

9 november - 2018

Dòst wint Noorderkroon Award voor Beste Speelfilm op #NFF39

De winnaars zijn bekend! Tijdens een spectaculaire prijsuitreiking in Club Red, georganiseerd door de 48 Hour Film Project crew, is Dòst als grote winnaar uit de bus gekomen van de Noorderkroon competitie. Deze middellange film van regisseur Joren Molter won de prestigieuze award voor Beste Speelfilm (langer dan 25 minuten). De award voor Beste Documentaire ging naar De Joodse Bruiloft van Annet Huisman en die voor Beste Korte Film naar Kind, ook van regisseur Joren Molter.

Er waren daarnaast nog vier awards te verdelen onder de ruim zestig ingediende kansmakers. Daphne Lucker mocht de award voor Beste Studentenfilm in ontvangst nemen voor haar film Sisters. De awards voor Beste Amateurfilm ging naar Professor Propkop en de schat van Kapitein Stroll van Marco van der Veen en die voor Grootste Jong Talent naar de zeer vereerde Bart Huijser voor zijn film Oranje.

Noorderkroon: podium voor filmmakers en filmtalent
Met het programma Noorderkroon bieden we een podium aan filmtalent en gevestigde makers uit de Noordelijke regio. Alle films in het Noorderkroon-programma hebben via de regisseur of producent een aantoonbare link met één of meer van de drie Noordelijke provincies Friesland, Groningen of Drenthe, of de films spelen zich zichtbaar af in deze regio. In totaal waren er meer dan zestig films ingediend voor deze derde editie.

48 Hour Film Project, MovieZone en New Generation Film Academy Pitch Prijs
Na afloop van de verdeling van de Noorderkroon awards werden ook de 48 Hour Film Project Awards uitgereikt voor de korte films die afgelopen weekend zijn gemaakt. Van de 25 teams die de strijd met elkaar aan gingen, slaagden er 23 in om binnen de 48 uur een korte film te bedenken, op te nemen én te monteren. De awardwinnaars staan vanaf zaterdag op 48hourfilm.com/leeuwarden. Vincent van den Ouden is de winnaar geworden van de pitchwedstrijd van de New Generation Film Academy met zijn filmproject Hopsa Heisasa. De MovieZone jury koos voor Utøya 22. juli als beste uit een selectie van negen genomineerde films uit de Noordse Focus.

Daverende Closing Party van succesvol New Generation
De prijsuitreiking werden direct opgevolgd door de spectaculaire Closing Party van New Generation. Coördinator Loes Brinkman kijkt met tevredenheid terug op de eerste editie van dit programmaonderdeel van Het Noordelijk Film Festival. Brinkman: “Veel onderdelen zijn goed ontvangen door de deelnemers en bezoekers. De cursus filmkritiek door Ronald Rovers was een succes, net als de masterclass van Boudewijn Koole, de Worldbuilding Experience door studenten van NHL Stenden en de MovieZone Talent Day. De New Generation Film Academy is een waardevol traject gebleken voor deelnemers en we hopen een aantal filmplannen in mei terug te zien bij de Filmkick.”

Foto: Xanne Wijkamp