Doorgaan naar inhoud
Nieuws

20 oktober - 2021

Openingsfilm van 2020: ‘Daniel’ wordt toch nog vertoond en de toegang is gratis!

Save the date: op zondag 7 november vertonen we in samenwerking met Explore the North gratis de film Daniel in De Westerkerk. Daniel was eigenlijk vorig jaar bedoeld als openingsfilm, maar vanwege het coronavirus kon dit helaas niet door gaan. Toch vinden we dat dit pareltje echt nog een plekje op het grote doek verdient. Een mooi opwarmertje voor het festival!

Daniel vertelt het verhaal van één van de meest spectaculaire ontvoeringen van onze tijd. De jonge Deense fotojournalist Daniel Rye reist in 2013 af naar Syrië om een reportage te maken over het dagelijks leven van de burgers. In de grensstad Azaz wordt hij vervolgens 398 dagen lang gegijzeld door de terreurorganisatie Islamitische Staat, samen met enkele andere buitenlanders, waaronder de Amerikaanse journalist James Foley.

De film volgt Daniel’s strijd om te overleven in gevangenschap, zijn vriendschap met James en de nachtmerrie van de familieleden, die thuis in Denemarken maandenlang, in het geheim, zenuwslopende acties ondernemen, terwijl ze proberen om te gaan met de angst dat ze hun zoon en broer nooit meer levend zullen zien. In het midden van deze crisis staat gijzelonderhandelaar Arthur, die een centrale rol speelt bij de vrijlating van Daniel. De film is gebaseerd op het boek Gegijzeld door IS (2016) wat de Deense journaliste Puk Damsgård aan de hand van Daniel Rye’s persoonlijke ervaringen heeft geschreven.

Reserveer hieronder gratis tickets voor Daniel, dan ben je verzekerd van een plek. Het is ook mogelijk om langs te komen zonder ticket, als er plekken over zijn mag je gewoon naar binnen. Maar vol is vol! En ben je benieuwd naar meer informatie? Klik dan hier.