Doorgaan naar inhoud
Nieuws

11 november - 2017

Boudewijn Koole ontvangt speciale award op #NFF38

De achtste Award for Special Contribution to Northern Cinema is zaterdagavond 11 november op het Noordelijk Film Festival in Leeuwarden uitgereikt aan de Nederlandse regisseur Boudewijn Koole. Koole was vereerd de award persoonlijk in ontvangst te kunnen nemen voor zijn bijzondere bijdrage aan de noordelijke cinema, bij de vertoning van zijn nieuwe film Verdwijnen.

Boudewijn Koole bracht In 2012 het aangrijpende Kauwboy en trok in 2015 naar Noorwegen om het onverfilmbaar verklaarde Nooit meer slapen van Hermans te maken. Beyond Sleep werd een veelgeprezen drama waarmee hij als regisseur een Gouden Kalf won. De film draaide vorig jaar nog succesvol op het Noordelijk Film Festival.

Koole was zaterdagavond aanwezig op het Noordelijk Film Festival en ontving de award, een antiek kompas dat symbool staat voor de blik op het noorden, uit handen van artistiek leider Fredau Buwalda: “Al zijn films stralen een bepaalde Noordse look and feel uit, met veel ruimte, natuur en subtiliteit. Ingetogen maar aangrijpende arthouse drama’s, die helemaal op hun plek zijn op het Noordelijk Film Festival. Koole is een grensoverschrijdende regisseur met de blik op het Noorden, waar we in Nederland trots op mogen zijn.”

Sinds een aantal jaren wordt de speciale award van het Noordelijk Film Festival uitgereikt om een filmmaker of acteur in de spotlight te zetten vanwege zijn of haar bijzondere bijdrage aan de noordelijke cinema. In voorgaande jaren is de prijs uitgereikt aan Hoyte van Hoytema, Nanouk Leopold en Matthias Schoenaerts, Jim Taihutu, Hisham Zaman, Grímur Hákonarsson en Mijke de Jong.

Foto (c) Xanne Wijkamp