Doorgaan naar inhoud
Nieuws

12 november - 2017

Borg/McEnroe wint Publieksprijs #NFF38

Zondagavond 12 november is de 38e editie van het Noordelijk Film Festival in Leeuwarden officieel afgesloten met de Nederlandse première van Beyond Dreams. Voorafgaand aan de slotavond van het festival won het bloedstollende biografische sportdrama Borg/McEnroe van de Deense regisseur Janus Metz de Publieksprijs van het festival en werden de zeven Noorderkroon-awards uitgereikt. Noorderkroon is het competitieprogramma van het festival, bedoeld voor Noord-Nederlandse filmmakers en films die gaan over deze regio.

Publieksprijs
Borg/McEnroe, met hoofdrollen voor de prijswinnende acteur en lookalike Sverrir Gudnason als Björn Borg en Amerikaans acteur Shia LaBeouf als John McEnroe, werd door het publiek gewaardeerd met een 9,2 en was daarmee de duidelijke winnaar van de Publieksprijs. Het tennisdrama over de finales der finales werd direct vanaf de eerste vertoning al hoog gewaardeerd. Als tweede eindigde Edie (9) en als derde Just Charlie (8,9). Het publiek gaf over het algemeen hoge punten voor de films: vijf films ontvingen een 9 of hoger en maar liefst 23 films eindigden boven de 8.

Noorderkroon Awards

Noorderkroon is het competitieprogramma van het Noordelijk Film Festival, voor filmmakers uit Friesland, Groningen en Drenthe en voor films die gaan over dit gebied. 41 films werden vertoond in het competitieprogramma op het festival. Pieter Verhoeff won met Tokyo Trial de award voor Beste Speelfilm. De award voor Beste Documentaire ging naar De laatste boer van Euvelgunne van Tom Tieman. Rachel Visscher won Beste Korte Film met Raffaelo in het wild. Max Ploeg won met Zo eerlijk als een hond de award voor Beste Studentenfilm. De Noorderkroon voor Beste Amateurfilm ging naar Ode aan de stenen van Hilde Timmer. Lilian Anneloes werd door de jury uitgeroepen tot grootste Jong Talent met haar film Onkruid. De Noorderkroon publieksprijs én de Eervolle Vermelding ging naar De stille beving van Piet Hein van der Hoek.

Speciale Award
De achtste Award for Special Contribution to Northern Cinema werd op zaterdagavond 11 november uitgereikt aan de Nederlandse regisseur Boudewijn Koole. Koole was vereerd de award persoonlijk in ontvangst te kunnen nemen voor zijn bijzondere bijdrage aan de noordelijke cinema, bij de vertoning van zijn nieuwe film Verdwijnen. Sinds een aantal jaren wordt de speciale award van het Noordelijk Film Festival uitgereikt om een filmmaker of acteur in de spotlight te zetten vanwege zijn of haar bijzondere bijdrage aan de noordelijke cinema.

38e editie
De sfeervolle 38e editie van het Noordelijk Film Festival opende op woensdag 8 november met de Noorse oscarinzending Thelma, de ambitieuze thriller van regisseur Joachim Trier, en trok in vijf dagen 22.500 bezoekers. Binnen het goedbezochte filmprogramma, waarbij de focus vooral op het Noorden lag, trokken een aantal speciale projecten in het bijzonder de aandacht. Zo was er een Fins klassiekersprogramma in samenwerking met Milja Mikkola. Er was een Film & Food evenement met de documentaire Bugs, waarbij bezoekers genoten van een driegangenmenu met insecten. De kinderen die de hoofdrol hadden in de documentaires van het Leeuwarden-Fryslân 2018-project Look@Me kwamen vrijdag met een limousine aan bij hun première en studenten van de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden verzorgden verschillende activiteiten rondom het thema Worldbuilding. Regisseur Froukje van Wengerden vertoonde haar serie Thûshaven Bartlehiem op een schip naast De Harmonie en veel (muzikale) partners werkten mee aan het omringende programma. Veel aandacht was er ook voor jong filmtalent, met onder meer de Noordelijke Filmmeeting en het 48 Hour Film Project.

De uitgebreide 39e editie van het Noordelijk Film Festival, inclusief het New Generation programma, vindt plaats van 5 t/m 11 november 2018.

Foto Jantina Talsma