Doorgaan naar inhoud
Nieuws

25 augustus - 2018

Blog: Festivaltrip naar Haugesund

Door: Fredau Buwalda
Artistiek leider & filmprogrammeur
van het Noordelijk Film Festival

Afgelopen week (20 t/m 24 aug.) ging ik naar New Nordic Films, het industry programma van het Norwegian International Film Festival, in Haugesund om de nieuwste nordic films te kijken voor het Noordelijk Film Festival. Om jullie een beetje een inkijk te geven in mijn wereld als filmprogrammeur, schreef ik deze blog over de trip.

Maandagavond kwam ik aan in het havenstadje aan de westkust van Noorwegen en kon nog net de publiekspremière van BLIND SPOT meepakken, waar de regisseur Tuva Novotny (vooral bekend als actrice) en de cast met o.a. de bekende Noorse acteur Anders Baasmo Christiansen bij aanwezig waren. De film was Noors met Noorse ondertitels, maar gelukkig kan ik dat inmiddels aardig volgen door het zien van zoveel Noorse films en wat lesjes Duolingo. Het was een heftige, emotionele film die op indrukwekkende wijze in één take was gemaakt, maar daardoor ook wel wat moeizaam was op sommige punten.

Na de film was er een etentje voor pers en industry bij de burgemeester in het stadhuis. Daar werd een bijzondere prijs uitgereikt aan de talentvolle regisseur Iram Haq voor haar film WHAT WILL PEOPLE SAY. Ik sprak haar na afloop kort en met een beetje geluk heeft ze tijd om in november naar ons festival te komen met haar geweldige film, maar dat moeten we nog even afwachten.

Premiere Blind Spot

Iram Haq ontvangt award

Op dinsdag, woensdag en donderdag was het eigenlijk non-stop films kijken in de luxe bioscoopstoelen van de Edda. Zaal in, zaal uit, met tussendoor soms maar 10 minuutjes om even snel koffie te scoren, zag ik in totaal 16 nieuwe films uit Noorwegen, Zweden, Finland, IJsland en Denemarken of verschillende coproducties tussen deze landen.

Op dinsdagavond opende de ‘film market’ officieel met de première van het Noors/Zweedse debuut PHOENIX van Camilla Strøm Henriksen met o.a. Sverrir Gudnason (die acteur die Björn Borg speelde in Borg/McEnroe!) Een groot deel van de cast en crewleden waren er bij, wat altijd leuk is om te zien natuurlijk. De film zelf was een aangrijpend drama dat helaas niet voor iedereen werkte, want de meningen waren nogal verdeeld na afloop, maar zelf vond ik het een aardig debuut.

Een paar andere titels die ik zag waren bijvoorbeeld: ANIARA, een mooi gemaakte arthouse sci-fi uit Zweden over een ruimteschip dat nooit meer thuiskomt, X&Y, het nieuwe filmexperiment van de controversiële Zweedse filmmaakster/kunstenares Anna Odell en een flinke set aan geweldige Deense en Zweedse acteurs waarbij je nooit weet wat echt is en wat gespeeld is, LET ME FALL, een heftig IJslands drama over drugsverslaving en liefde, Bille August’s A FORTUNATE MAN, een Deense dramaserie van 4 episodes, maar vertoond als 1 film, en het wat luchtigere Finse komisch drama HAPPIER TIMES, GRUMP, wat ook wel even lekker was tussen de zware thema’s door.

Op woensdagavond en donderdagmiddag zat ik tussen de lange speelfilms door bij twee works-in-progress sessies, waar in totaal 15 nieuwe nordic films werden gepresenteerd. Het betroffen zowel jonge debuutfilmmakers als filmmakers die al tig titels op hun naam hebben, de een nog zenuwachtiger dan de ander. Ze vertellen in zo’n sessie kort wat over hun project, de status, waar ze naar op zoek zijn (bv. geld voor post-productie, sales, festivals, etc.) en laten dan een paar losse clips uit de film of een trailer zien. Zo krijg je in een vroeg stadium al een aardig beeld van de films die er aan komen. De projecten die ik hier zag waren voor een deel veelbelovend, maar zijn waarschijnlijk pas van belang voor het Noordelijk Film Festival van 2019.

Works in progress en première Phoenix

Donderdagavond werd New Nordic Films afgesloten met het traditionele Nordic Sea Food Dinner. Heerlijke verse zalm, mossels, reuzengarnalen, vissoep en meer van dat, met natuurlijk wijn en goed gezelschap. Het was alweer mijn zesde editie van Haugesund realiseerde ik me en al met al was het weer een fijne, inmiddels vertrouwde, trip waar ik in de eerste plaats heel veel films heb kunnen zien. Daarnaast was het goed om ’s avonds ook weer wat mensen van de belangrijke filminstituten te spreken en collega’s van bijvoorbeeld Lübeck en de Berlinale, maar ook filmmakers, producenten en sales agents. Het is altijd handig om contacten te onderhouden en weer wat nieuwe contacten op te doen op zo’n festival!

Haugesund

Nu weer thuis is het tijd voor de ‘follow-up’. Ik ga vanaf maandag weer contact zoeken met de noordse filminstituten, sales agents en/of producenten en vragen of de films die ik in Leeuwarden wil presenteren beschikbaar zijn. Verder ga ik nóg meer films opvragen via screening links, kijken en puzzelen. Halverwege september vindt nog het belangrijke filmfestival in Toronto plaats, waar ik zelf niet heen ga, maar waar wel veel filmrechten worden verhandeld en dus veel van afhangt. Als nieuwe films daar bijvoorbeeld door Nederlandse distributeurs aangekocht worden en zij deze pas later in 2019 willen uitbrengen in ons land, kan het zijn dat de films nu nog niet beschikbaar zijn voor ons festival in november. Of ze wachten bijvoorbeeld op een première in Rotterdam of Berlijn. Dat zijn de onzekerheden waar we de komende maanden mee te maken hebben voordat het programma rondgemaakt kan worden. Het doel is dat het begin oktober klaar is, dus daar ga ik nu heel hard naartoe werken!

Alle foto’s van de trip vind je hier!