Doorgaan naar inhoud
Nieuws

4 november - 2016

Baskische film Amama uitgezonden bij Omrop Fryslân

Het is een bekend probleem. Bedrijfsopvolging, of in dit geval: wie neemt het boerenbedrijf van vader over? In Amama staat die worsteling centraal. Ter gelegenheid van het Noordelijk Film Festival in Leeuwarden zendt Omrop Fryslân op vrijdag 11 november de film Amama uit op Omrop Fryslân Televisie. Omrop Fryslân vertoont de film met Friese ondertitels.

Amama gaat over een Baskische boerenfamilie die worstelt met het probleem van de bedrijfsopvolging. Een familiedrama, dat zich afspeelt onder de ogen van Amama (oma). Wie neemt de boerderij over van vader? De oudste zoon emigreert, de jongste wordt ongeschikt gevonden. De druk komt volledig bij de dochter te liggen, terwijl zij geen boerin maar kunstenaar wil zijn. De thematiek van het boerenbestaan in Baskenland is ook voor het Friese platteland herkenbaar. Want hoeveel Friese boeren worstelen wel niet met de opvolging?

De Baskische bioscoop heeft de laatste jaren een hoog niveau bereikt. De film is gemaakt voor een internationaal publiek, met een cast die bestaat uit professionele acteurs en amateurs. De oma, Amama, maakte op haar 80ste haar debuut in deze film.

Amama was in februari 2016 te zien in filmhuis Slieker in Leeuwarden. Het is uniek dat een Baskische film in het Fries ondertiteld is. Dit project is uitgevoerd met dank aan EBLT, Fûûns fwar it Frysk, Culturele Hoofdstad Donastia-San Sebastián en Provinsje Fryslân.

Amama
Vrijdag 11 november om 21.00 uur op Omrop Fryslân Televisie.