Doorgaan naar inhoud
Nieuws

28 oktober - 2011

Awards uitgereikt aan Leopold en Schoenaerts

Tijdens het festival worden er dit jaar niet één, maar twee Awards for Special Contribution to Northern Cinema uitgereikt. Het Noordelijk Film Festival stelde de prijs vorig jaar in om een persoon onder de aandacht te brengen die een bijzondere of unieke bijdrage aan de noordelijke cinema heeft geleverd. Dit jaar reikt het festival de Award uit aan Nederlands filmmaakster Nanouk Leopold en de Vlaamse acteur Matthias Schoenaerts. Leopold is op zaterdag aanwezig op het festival om haar prijs, een antiek kompas, dat naar het Noorden (ver)wijst, in ontvangst te nemen. Schoenaerts staat op dit moment op de set van de nieuwe film van Jacques Audiard, maar zal op dezelfde dag eveneens in Leeuwarden aanwezig zijn, hetzij via Skype.

Leopold heeft inmiddels vier speelfilms op haar naam staan. “Sinds haar debuut Îles Flottantes, in 2001, is Nanouk een constante in de Nederlandse filmwereld”, licht hoofdprogrammeur Rik Vermeulen toe. “Met Guernsey, Wolfsbergen en Brownian Movement heeft ze een geheel eigen artistieke plaats in Nederland bedongen. Haar zuivere insteek, de originele scenario’s, spelregie en gevoel voor esthetiek maken in elke film grote indruk en overtuigen publiek en filmjury’s wereldwijd.”

Nanouk Leopold zal de Award for Special Contribution to Northern Cinema op zaterdag 12 november in ontvangst nemen, vóór de vertoning van Brownian Movement om 14.15 uur in De Harmonie. Nanouk Leopold won het afgelopen Nederlands Film Festival voor haar film Brownian Movement  het Gouden Kalf voor de Beste Scenario en Beste Regie. De jury in Utrecht noemde haar een “buitengewoon bekwame vakvrouw” met een “unieke verbeeldingskracht”.

Later die dag reikt het Noordelijk Film Festival een tweede Award for Special Contribution to Northern Cinema aan de talentvolle Vlaamse acteur Matthias Schoenaerts. “Al een decennium lang bouwt Matthias gestaag aan een imposante filmcarrière in Vlaanderen én Nederland”, zegt Rik Vermeulen. “Met in 2012 een hoofdrol in de nieuwe speelfilm van Jacques Audiard (bekend van de film Un Prophête) en de Amerikaanse remake van het Belgische Loft, treedt Matthias nu ook buiten de noordelijke grenzen en zal hij beslist zegevieren en ons nog meer verrassen.”

Matthias Schoenaerts, die dit jaar in de Nederlandse bioscopen te zien is in De bende van Oss, Rundskop, De President en Pulsar, neemt speciaal ter gelegenheid van het Noordelijk Film Festival de prijs via Skype in ontvangst. Matthias Schoenaerts verblijft op dit moment in Frankrijk voor de opnamen van de film Rust and Bones van de Fransman Jacques Audiard.

Tijdens het Filmfestival is het acteerwerk van Matthias Schoenaerts te bewonderen in de films Rundskop van Michaël R. Roskam en Pulsar van Alex Stockman.