Doorgaan naar inhoud
Nieuws

21 oktober - 2014

Archiefprogramma #NFF35 in het teken van familiegeschiedenissen

Ook dit jaar weer volop ruimte voor het Fries Film Archief op het Noordelijk Film Festival! Het archiefprogramma draait om het thema ‘Family Matters’: familiefilms en familiegeschiedenis. Verder werk uit de grootschalige Ennik-collectie en de gebruikelijke Parels uit eigen archief die samen met het HCL worden gepresenteerd.

De vader van beeldend kunstenaar Joyce Ennik was een verwoed filmverzamelaar. Henk Ennik verzamelde 750 films, waaronder vele unieke kopieën die alleen dankzij zijn verzamelpassie bewaard zijn gebleven. Dochter Joyce gebruikte zijn filmverzameling van haar inspiratiebron: ze koos stills uit en maakte daar volgens een negentiende-eeuwse fotografische techniek gomdrukken van. De tentoonstelling Stills van dochter Joyce is tijdens het NFF te zien in het Fries Museum.

Het FFA presenteert twee cinema concerten met films uit de Ennik-collectie. Hieronder valt de Franse speelfilm Justice d’Abord (1921) van de Russische filmer Protazanov. Musici Cees Hiep (elektrische piano) en Allard Krijger (theremin, synthesizers) verzorgen live de muzikale begeleiding. Dankzij de warme, tinkelende klanken van de Fender Rhodes van Cees en het onaardse geluid van de theremin van Allard is dit cinema concert nu al een unieke ervaring.

In het archiefprogramma is ook een serie documentaires geprogrammeerd, waarin de makers op zoek gaan naar verborgen familiegeschiedenis. Hoogtepunt is de première van Heit, een korte film van Piter Hettinga over zijn overleden vader, de beroemde Friese dichter Tsjêbbe Hettinga (1949-2013). Ook in première: Ken je mij, een film van Jeroen Hoogendoorn en Henrike Gootjes, die onlangs zijn voorpremière had tijdens de Nacht van de Liefde.

Verder in deze serie:
Het mooiste komt nog (Renée Wilna Span, 2013)
Dagboeken van een Olifant (Janina Pigaht, 2013)
Tsjechisch Kerstfeest (Simonka de Jong, 2005)
Never a Dull Moment (Pim Zwier, 2014)
Dwers en tear (Pieter Verhoeff, 2014) 

Het volledige archiefprogramma is te zien op de site van het Fries Film Archief