Doorgaan naar inhoud
Nieuws

9 november - 2013

Als warme broodjes

Was je van plan om vandaag naar de films De Keet, Wolf of Viva Belarus! te gaan, dan raden we je aan om snel te zijn! De kaartverkoop loopt als een trein en natuurlijk houden we niet van teleurgestelde mensen. Vandaar deze attentie.

Het Noordelijk Film Festival reikte gisteren aan regisseur Jim Taihuttu de “Award for Special Contribution to Northern Cinema” uit voor zijn prestatie met Wolf. Een film die nu al op buitenlandse filmfestivals het onderwerp van gesprek is en in eigen land drie Gouden Kalveren in de wacht sleepte. Dat verdient een spotlight! Vandaag om 19.30 uur laatste kans.

Première van De Keet: de nieuwe dramaserie die Omrop Fryslan maakt in samenwerking met Tryater en Family Affairs. Diede is de fleurige gangmaker van een vriendengroep die vaak gezellig samenkomen in hun keet. Maar dan krijgt Diede een ongeluk en raakt hij volledig verlamd. Hij kan niet eens meer praten. Zou het ongeluk de vriendengroep uit elkaar drijven, of brengt het hen uiteindelijk dichter bij elkaar? Woon de première bij om 17.00 uur.

Een van de onverwachte hoogtepunten van dit weekend is de film Viva Belarus! door de komst van jongerenactivist, journalist en screenwriter Franak Viacorka uit Wit-Rusland. In Wit-Rusland is Aleksandr Lukashenko, “de laatste dictator in Europa”, al vijftien jaar aan de macht. Miron is een rocker en politiek is helemaal niet zijn ding. Maar het toeval wil dat hij een concert geeft tijdens een manifestatie tegen het regime. Hij wordt daarvoor opgepakt en krijgt als straf vijftien maanden dienst in het Wit-Russische leger, waar hij compleet versteld van staat. Een baanbrekend debuut, gebaseerd op het leven van jongerenactivist, journalist en screenwriter Franak Viachorka, dat radicaal geweerd wordt door de lokale Wit-Russische overheid. Viva Belarus! draait om 14.30 uur, ook dit is de laatste kans.