Doorgaan naar inhoud

14 oktober - 2019

40e editie Noordelijk Film Festival opent romantisch en sluit af met publieksfavoriet kado

SWOON is de officiële openingsfilm van het Noordelijk Film Festival op woensdagavond 6 november. Het kleurrijke, bruisende en waargebeurde Romeo & Julia verhaal, dat zich afspeelt in het Zweden van de jaren veertig, sluit prachtig aan bij de sfeer van de jubileumviering. De openingsfilm wordt voorafgegaan door de wereldpremière van de korte film Nei de dûns, het resultaat van de Filmkick Competitie 2018. De Filmkick winnaar van dít jaar, Fietsvakantie, gaat in première op de slotavond, als voorfilm bij de slotfilm, die dit jaar door het publiek wordt bepaald en als kado aan het publiek gratis wordt vertoond.

SWOON

Måns Mårlind en Björn Stein (bedenkers van The Bridge) werken al sinds hun vijftiende samen en winden er geen doekjes om in SWOON. Dit is het soort film dat niet bang is om kitsch te zijn. Met over-the-top entertainment, visuele bravoure, maar wel ietsje meer Scandinavische terughoudendheid, doet het denken aan het magisch realisme van Baz Luhrman. Twee rivaliserende families runnen in Stockholm elk hun pretpark met spannende ritjes, shows en attracties. Waar Gröna Lund het gerespecteerde, burgerlijke park is, tref je bij het om de hoek gelegen Nöjesfältet, goedkoop bier, strippers en vervallen attracties aan. Vastbesloten elkaar te vernietigen, voeren de twee families een bittere concurrentiestrijd, maar ondertussen worden erfgenamen John en Ninni onverwacht stapelverliefd op elkaar. In de schaduw van de Tweede Wereldoorlog escaleert het conflict tussen de families in een magisch en wervelend verhaal van oorlog, verraad en verboden liefde.

Nei de dûns

Voorafgaand aan de officiële openingsfilm, beleeft de korte film Nei de dûns van Rutger Veenstra zijn wereldpremière. Rutger won in 2018 de Filmkick Competitie met zijn filmplan. Met het prijzengeld realiseerde hij dit kleine, maar grootse drama met in de hoofdrollen Jan Arendz en Marijke Geertsma als Gjalt en Anke. Op een boerenbedrijf op het Friese platteland verzorgt Gjalt vol overgave zijn vrouw, die lijdt aan een agressieve vorm van dementie. Met het definitieve afscheid nabij voelt Gjalts liefde voor Anke sterker dan ooit.

Slotfilm Publieksprijswinnaar en Fietsvakantie

Op de zondagmiddag van het festival wordt de publieksprijswinnaar bekendgemaakt in de foyer van De Harmonie. Het festival trakteert dan op de slotavond op een extra vertoning van deze, door het publiek, hoogst gewaardeerde film. Voorafgaand aan de slotfilm vindt de wereldpremière plaats van de korte film Fietsvakantie van Sven Peetoom, winnaar van de Filmkick Competitie 2019. In deze korte road movie zijn twee jongvolwassen vrienden, Ravi en Vincent, onderweg naar een concert op zoek zijn naar wilde avonturen. Ze proberen hun verwaterende vriendschap nieuw leven in te blazen tijdens de trip, maar met verloren tentstokken, eindeloze wegen en puberale koppigheid drijven de twee steeds meer uit elkaar en lijkt de eindbestemming verder dan ooit.

Trailer Swoon