Doorgaan naar inhoud

Veelgestelde Vragen

Na het festival in 2018 is er een publieksenquête verstuurd. N.a.v. deze enquête hebben we de meest gestelde vragen verzameld en hieronder beantwoord. Alle andere opmerkingen die hierin zijn genoteerd hebben wij stuk voor stuk gelezen en bespreken wij intern voor de volgende editie. Heb je nu toch nog een prangende vraag waarop het antwoord hier niet vermeld staat? Mail dan naar: info@noordelijkfilmfestival.nl

Programmering

Onze programmeur bezoekt verschillende filmfestivals in binnen- en buitenland en kijkt veel films via bijvoorbeeld FestivalScope (een streaming service voor film professionals) en via screening links die aangeleverd worden door filminstituten, producenten, sales agents en distributeurs. De films worden geselecteerd op basis van verrassende en esthetisch gezien indrukwekkende cinematografische kwaliteiten, maar ook op basis van inhoudelijke eigenschappen, zoals de geografische oorsprong of thematiek. Er wordt een gevarieerde selectie gemaakt van films die passen bij de Noordse Focus en de andere programmaonderdelen van het Noordelijk Film Festival. Bovendien wordt continu naar een goede balans gezocht zodat er telkens een passend aanbod is voor diverse doelgroepen. Voor het regionale programmaonderdeel Noorderkroon wordt geselecteerd op basis van inzendingen.

Er zijn allerlei weloverwogen redenen om een film in een grote of kleine zaal te plaatsen op een bepaald moment van de dag. Dat hangt bijvoorbeeld af van de film zelf, van de talen/ondertitels bij de film of van de prijsafspraak met de distributeur of sales agent. Het aantal films dat we willen vertonen is groot en er wordt elk jaar gestreefd naar een zo goed mogelijke verdeling van de filmvertoningen over de dagen en de zalen van het festival. Die puzzel is moeilijk om zo te maken dat het voor iedereen perfect is. Ga er a.u.b. vanuit dat er een goede reden was om een film in een kleine zaal te vertonen.

Het Noordelijk Film Festival programmeert een uniek en bijzonder programma met veel nieuwe films en films uit delen van de wereld die niet veel te zien zijn in Nederland. Wij willen ons onderscheiden van andere filmfestivals én van de reguliere programmering in de Nederlandse bioscopen en filmtheaters. Dit betekent dat wij veel internationale films selecteren die niet zijn aangekocht door Nederlandse distributeurs voor vertoningen in de Nederlandse bioscopen en filmtheaters – en daardoor niet Nederlands ondertiteld zijn. Er worden wereldwijd veel goede films gemaakt die onder de radar blijven in ons land. Wij geven een selectie hiervan een podium door deze films speciaal voor het festival naar Leeuwarden te importeren. Hiermee krijg je als bezoeker een unieke kans om films te zien waar je anders waarschijnlijk niet mee in aanraking zou komen. Dat betekent wel dat veel films op het Noordelijk Film Festival Engels ondertiteld zijn. We zouden graag al die films Nederlands laten ondertitelen. Dit is echter niet mogelijk, omdat het te kostbaar is. In 2018 was het mogelijk om een paar films te laten ondertitelen, om het aanbod met Nederlandse ondertitels te vergroten. Naast de internationale import films vullen we het programma aan met passende films van Nederlandse distributeurs die wél Nederlands ondertiteld zijn en films uit eigen regio.

Omdat het festival heeft gekozen zich te specialiseren en profileren als een filmfestival met een brede Noord-Europese focus. De grootste programmaonderdelen (Noordse Focus en Noorderkroon) bestaan dus uit films uit deze regio. Op deze manier onderscheidt het festival zich van andere festivals in Nederland en kent het een unieke waarde.

Wij kiezen voor de focus op het Noorden vanwege onze eigen geografische ligging in Nederland en Europa. Met deze focus op een breed Noord-Europa onderscheiden wij ons van andere filmfestivals in Nederland. Wij vertonen zo grotendeels andere films dan op die festivals te zien zijn. Om ons te blijven onderscheiden, willen wij deze Noordse Focus behouden. Daarnaast bieden we iedere editie ook een kleinere selectie films uit andere landen. In Slieker is bovendien het hele jaar door, elke dag van de week, een divers programma te zien met films uit de hele wereld.

Ja, dit kan. We hebben hier zelfs een heel programma voor: Noorderkroon. Noorderkroon is het podium en de competitie voor professionele -, studenten – en amateurfilms van Friese, Groningse of Drentse makers, of films over deze regio. Je kunt hier zowel korte als lange films van eigen bodem zien.

Meestal is een aantal films meteen na het festival te zien in Slieker, of ze komen later in het programma terug. Dit is afhankelijk van het feit of de film wel of niet is aangekocht door een Nederlandse distributeur, en van de ruimte in het filmprogramma van Slieker (want er worden wekelijks prachtige nieuwe films uitgebracht). De Nederlandse distributeur zorgt ervoor dat films in de Nederlandse bioscopen en filmtheaters terecht komen.

Tickets

Het passe-partout is in 2014 afgeschaft, omdat deze pas niet langer naar tevredenheid van alle gebruikers werkte. Een van de oorzaken daarvan is het verschil in zaalgroottes in De Harmonie en Slieker. Met een kortingspas of een strippenkaart is het mogelijk kaarten met korting te kopen.

Dit hebben we in 2018 niet gedaan omdat alle vrienden een e-mail hadden gekregen met deze informatie. Om het niet onnodig ingewikkeld te maken voor bezoekers die niet vriend zijn, was het er op de website niet bij gezet. We zullen dit voor de komende editie wel doen om te voorkomen dat vrienden de e-mail missen en niet op de hoogte zijn van de kortingskaart met korting, en natuurlijk om mensen te wijzen op de vriendenpas.

De tickets voor de openingsavond zijn wat duurder dan een reguliere film. Dit is omdat je er ook meer voor krijgt: gratis garderobe, hapjes en drankje achteraf en een feestelijke act.

We hebben ieder jaar een zogenaamde ‘ruilzuil’ naast de kassa in De Harmonie. Hier kun je tickets te ruil aanbieden aan andere bezoekers.

Programmaboekje

Meestal wordt uitgegaan van de teksten die de producenten of sales agents zelf hebben aangeleverd bij de film. Die worden vertaald, aangescherpt of veranderd als we dit nodig vinden. Ze worden altijd gecheckt door de programmeur die de film heeft gezien. Het blijft natuurlijk een subjectieve beleving, dus dit kan altijd afwijken van hoe een ander de film ervaart.

Het maken van het programmaboekje is een grote klus. We kunnen hier pas mee beginnen wanneer alle films definitief zijn geboekt. Die deadline staat op 1 oktober om ook de allernieuwste films nog te kunnen boeken. Naast het verzamelen van alle informatie en afbeeldingen, moeten de meeste teksten worden vertaald en ingekort, waarna de vormgever alles in het boekje kan plaatsen. Na controlerondes gaat het boekje naar de drukker. Het drukken van het programmaboekje neemt minstens een week in beslag. Wanneer ze geleverd zijn, verspreiden wij ze zo snel mogelijk over verschillende locaties.

Nee, het is niet mogelijk om programmaboekjes persoonlijk naar u te versturen. U kunt het programmaboekje, zodra deze af is, al wel digitaal op onze website bekijken. Dit is altijd ruim een week eerder dan het fysieke programmaboek beschikbaar is.

Praktisch

We kunnen niet de hele lijst op de beeldschermen publiceren, maar onderzoeken of we tijdens de volgende editie de waarderingslijst vaker op de website kunnen updaten. Dit is tijdens de 2018 editie niet helemaal goed gegaan.

Op het Wilhelminaplein is een bewaakte fietsenstalling waar je jouw fiets tot 7 dagen gratis kunt parkeren. Check wel de openingstijden.

Er zijn twee parkeergarages dicht bij de festivallocaties: Parkeergarage Zaailand en Parkeergarage Oldehove. Beide zijn op loopafstand van het festival.

Vanaf station Leeuwarden zijn de festivallocaties lopend in 5 tot 10 minuten te bereiken. Met buslijnen 9, 16, 72, 154 en 612 kun je uitstappen bij de halte ‘De Harmonie’. Bus 6, 72, 154 en 612 stoppen ook aan het Wilhelminaplein.

Op onze website bij ‘Nieuws’ vind je altijd een pagina met actuele wijzigingen tijdens het festival.

Overig

Een beoordeling strookje tot en met 5 is gebruikelijk in de film- en festivalwereld. De meeste films worden beoordeeld met sterren van 1 t/m 5.

Om de bezoekers tussen de films door snel van eten te kunnen voorzien, hebben we een overzichtelijk menu in De Harmonie. Wil je toch uitgebreider eten, dan zijn er veel mogelijkheden buiten De Harmonie in andere eetgelegenheden. Ieder jaar hebben we voordelige festival deals met verschillende cafés en restaurants. Deze informatie staat in het programmaboekje.

Nee, dit is online niet beschikbaar.

Om de festivalsfeer in de foyer te verhogen, werken we met live bands, over het algemeen alleen in de avonduren tussen de laatste twee films en in het weekend soms op de middag tussen twee films door. Het volume wordt geregeld aangepast, maar heeft een ondergrens.

Het festival kan niet bestaan zonder de grote groep vrijwilligers die ons ieder jaar weer ondersteunen. De vrijwilligers hebben verschillende functies: publieksbegeleider, kassamedewerker, medewerker informatiebalie, operateurs, opbouwmedewerkers en hosts bij de vrijwilligerscatering. Heb je zelf interesse om als vrijwilliger op het festival te werken? Houd dan rond september onze website in de gaten.