Doorgaan naar inhoud

Veelgestelde Vragen

Na het festival versturen we ieder jaar een publieksenquête. N.a.v. deze enquêtes hebben we de meest gestelde vragen verzameld en hieronder beantwoord. Alle andere opmerkingen die hierin zijn genoteerd hebben wij stuk voor stuk gelezen en bespreken wij intern voor de volgende editie. Heb je nu toch nog een prangende vraag waarop het antwoord hier niet vermeld staat? Mail dan naar: info@noordelijkfilmfestival.nl

Programmering

Onze programmeur bezoekt verschillende filmfestivals in binnen- en buitenland en kijkt veel films via bijvoorbeeld FestivalScope (een streaming service voor film professionals) en via screening links die aangeleverd worden door filminstituten, producenten, sales agents en distributeurs. De films worden geselecteerd op basis van verrassende en esthetisch gezien indrukwekkende cinematografische kwaliteiten, maar ook op basis van inhoudelijke eigenschappen, zoals de geografische oorsprong of thematiek. Er wordt een gevarieerde selectie gemaakt van films die passen bij de Noordse Focus en de andere programmaonderdelen van het Noordelijk Film Festival. Bovendien wordt continu naar een goede balans gezocht zodat er telkens een passend aanbod is voor diverse doelgroepen. Voor het regionale programmaonderdeel Noorderkroon wordt geselecteerd op basis van inzendingen.

Er zijn allerlei weloverwogen redenen om een film in een grote of kleine zaal te plaatsen op een bepaald moment van de dag. Dat hangt bijvoorbeeld af van de film zelf, van de talen/ondertitels bij de film of van de prijsafspraak met de distributeur of sales agent. Het aantal films dat we willen vertonen is groot en er wordt elk jaar gestreefd naar een zo goed mogelijke verdeling van de filmvertoningen over de dagen en de zalen van het festival. Die puzzel is moeilijk om zo te maken dat het voor iedereen perfect is. Ga er a.u.b. vanuit dat er een goede reden was om een film in een kleine zaal te vertonen.

Het Noordelijk Film Festival programmeert een uniek en bijzonder programma met veel nieuwe films en films uit delen van de wereld die niet veel te zien zijn in Nederland. Wij willen ons onderscheiden van andere filmfestivals én van de reguliere programmering in de Nederlandse bioscopen en filmtheaters. Dit betekent dat wij veel internationale films selecteren die niet zijn aangekocht door Nederlandse distributeurs voor vertoningen in de Nederlandse bioscopen en filmtheaters – en daardoor niet Nederlands ondertiteld zijn. Er worden wereldwijd veel goede films gemaakt die onder de radar blijven in ons land. Wij geven een selectie hiervan een podium door deze films speciaal voor het festival naar Leeuwarden te importeren. Hiermee krijg je als bezoeker een unieke kans om films te zien waar je anders waarschijnlijk niet mee in aanraking zou komen. Dat betekent wel dat veel films op het Noordelijk Film Festival Engels ondertiteld zijn. We zouden graag al die films Nederlands laten ondertitelen. Dit is echter niet mogelijk, omdat het te kostbaar is. In 2018 was het mogelijk om een paar films te laten ondertitelen, om het aanbod met Nederlandse ondertitels te vergroten. Naast de internationale import films vullen we het programma aan met passende films van Nederlandse distributeurs die wél Nederlands ondertiteld zijn en films uit eigen regio.

Omdat het festival heeft gekozen zich te specialiseren en profileren als een filmfestival met een brede Noord-Europese focus. De grootste programmaonderdelen (Noordse Focus en Noorderkroon) bestaan dus uit films uit deze regio. Op deze manier onderscheidt het festival zich van andere festivals in Nederland en kent het een unieke waarde.

Wij kiezen voor de focus op het Noorden vanwege onze eigen geografische ligging in Nederland en Europa. Met deze focus op een breed Noord-Europa onderscheiden wij ons van andere filmfestivals in Nederland. Wij vertonen zo grotendeels andere films dan op die festivals te zien zijn. Om ons te blijven onderscheiden, willen wij deze Noordse Focus behouden. Daarnaast bieden we iedere editie ook een kleinere selectie films uit andere landen. In Slieker is bovendien het hele jaar door, elke dag van de week, een divers programma te zien met films uit de hele wereld.

Ja, dit kan. We hebben hier zelfs een heel programma voor: Noorderkroon. Noorderkroon is het podium en de competitie voor professionele -, studenten – en amateurfilms van Friese, Groningse of Drentse makers, of films over deze regio. Je kunt hier zowel korte als lange films van eigen bodem zien.

Meestal is een aantal films meteen na het festival te zien in Slieker, of ze komen later in het programma terug. Dit is afhankelijk van het feit of de film wel of niet is aangekocht door een Nederlandse distributeur, en van de ruimte in het filmprogramma van Slieker (want er worden wekelijks prachtige nieuwe films uitgebracht). De Nederlandse distributeur zorgt ervoor dat films in de Nederlandse bioscopen en filmtheaters terecht komen.

Online programma

Van de programmalijnen Noordse Focus, EcoCinema en Specials is een speciale selectie gemaakt voor ons online programma. Welke films dat zijn, vind je hier.

Als je kaartjes hebt gekocht voor een film uit onze online filmselectie, krijg je een e-mail met daarin een link toegestuurd. Je kunt de film gedurende het hele festival bekijken, dus van woensdag 9 november 20.00 uur tot zondag 13 november 23:59 uur.

Nee, dit kan niet. Diegene kan natuurlijk zelf wel een kaartje voor de online filmvertoning kopen, maar de link die jij krijgt toegestuurd, kan maar één keer gebruikt worden.

De beste optie voor het afspelen van een online NFF-film is een (recente) pc of laptop. Afspelen vanaf een mobiele apparaten (telefoons of tablets) kan in principe ook, maar kan soms problemen opleveren. Zeker met oudere modellen. Daarnaast is er geen app beschikbaar (ook niet voor smart-tv’s) en speel je de film altijd af via een webbrowser. En dat is simpelweg net wat prettiger op een computer dan op een mobiel apparaat.

Natuurlijk kan dat! De player ondervindt de minste problemen als je kijkt op het scherm van hetzelfde apparaat waar je mee afspeelt, maar koppelen of casten is zeker mogelijk. Als je wilt kijken op een ander apparaat dan waarvan je afspeelt (bijvoorbeeld op je televisie), dan moet je een verbinding tussen die twee apparaten tot stand brengen. Dat kan met een kabel, of door te casten met Chromecast of met Apple AirPlay. Afspelen vanaf een smart-tv kan potentieel (afhankelijk van welke tv je hebt), maar daar is geen app voor. Je moet dan noordelijkfilmfestival.nl openen en op je tv inloggen op onze streaming service.

De player van het NFF werkt het beste in Google Chrome. Kies je liever niet voor Google, dan adviseren wij Firefox of Microsoft Edge als tweede optie. Er is geen app beschikbaar, dus je moet altijd vanuit een webbrowser afspelen.

Check van tevoren je internetverbinding en eventuele software-updates. Om te checken of je internetverbinding voldoende is, kun je een zogenaamde speedtest uitvoeren. Er zijn veel aanbieders van gratis speedtests online te vinden. Een downloadsnelheid van 15 Mbps (Megabit per seconde) zou al ruim voldoende moeten zijn om een film te bekijken. Wel kan de kwaliteit van je internetverbinding van moment tot moment fluctueren. Wil je zekerheid? Je apparaat met een kabel aan je modem verbinden is doorgaans stabieler dan wifi.

Controleer, zowel voor al je apparaten als je webbrowser, of er een update beschikbaar is en voer deze uit voordat je gaat kijken. Niet geüpdate software is een van de meest voorkomende problemen bij online festivalbezoek, die wij op afstand niet voor je kunnen oplossen.

Ja, dat klopt. Als je de player opent staat het geluid standaard uit. Je moet dit zelf aanzetten.

De player kiest automatisch een beeldkwaliteit. Deze kun je aanpassen door in de player te kiezen voor een hogere of lagere resolutie. Hoger is in principe beter, maar heeft meer downloadsnelheid nodig om vlotjes af te spelen (een betere internetverbinding). 1080p is gelijk aan ‘HD’ (high definition). Als je dit aanpast duurt het soms een seconde of 30 voordat je het verschil ziet.

Let op: wat je uiteindelijk ziet is niet alleen afhankelijk van de NFF-player, maar ook van de apparatuur die je gebruikt om af te spelen en zelfs de kabel die je eventueel gebruikt om een extern scherm (display) aan je computer te verbinden.

Een on demand-programma bestaat uit een playlist met meerdere onderdelen. Denk aan de film zelf, maar ook aan de introductiefilmpjes, de Q&A en het interview. Je kunt keuzes maken binnen deze playlist, maar je kunt niet voor- of achteruit spoelen of ‘door het beeld scrollen’ zoals bij sommige streamingdiensten.

Tickets

Het passe-partout is in 2014 afgeschaft, omdat deze pas niet langer naar tevredenheid van alle gebruikers werkte. Een van de oorzaken daarvan is het verschil in zaalgroottes in De Harmonie en Slieker. Met een kortingspas of een strippenkaart is het mogelijk kaarten met korting te kopen.

De tickets voor de openingsavond zijn wat duurder dan een reguliere film. Dit is omdat je er ook meer voor krijgt: gratis garderobe, hapjes en drankje achteraf en een feestelijke act.

We hebben ieder jaar een zogenaamde ‘ruilzuil’ naast de kassa in De Harmonie. Hier kun je tickets te ruil aanbieden aan andere bezoekers.

Programmaboekje

We werken met onze programmalijn EcoCinema aan de verduurzaming van het Noordelijk Film Festival.  Een van de acties voor de verduurzaming van het festival, is het beperken van ons gedrukt materiaal sinds vorig jaar. Daar horen het programmaboekje en het blokkenschema natuurlijk ook bij. Gelukkig kun je het programma altijd online inzien, en is het blokkenschema als .pdf te downloaden! Meer informatie over EcoCinema lees je hier.

Het programma kun je enkel online bekijken, het blokkenschema is ook als .pdf te downloaden. Mocht je het handig vinden, kun je deze dus thuis uitdraaien.

Meestal wordt uitgegaan van de teksten die de producenten of sales agents zelf hebben aangeleverd bij de film. Die worden vertaald, aangescherpt of veranderd als we dit nodig vinden. Ze worden altijd gecheckt door de programmeur die de film heeft gezien. Het blijft natuurlijk een subjectieve beleving, dus dit kan altijd afwijken van hoe een ander de film ervaart.

Praktisch

Je kunt rolstoelplaatsen tot 1 dag van tevoren reserveren via tickets@noordelijkfilmfestival.nl. Per zaal of locatie is er een beperkt aantal rolstoelplaatsen beschikbaar. Zie hieronder een overzicht:

De Harmonie grote zaal – 4 rolstoelplaatsen
De Harmonie middenzaal – 4 rolstoelplaatsen
Slieker blauwe zaal – 6 rolstoelplaatsen
Slieker roze zaal – 2 rolstoelplaatsen
Slieker groene zaal – 2 rolstoelplaatsen
Pathé – 2 rolstoelplaatsen
Neushoorn Arena – 4 rolstoelplaatsen
Neushoorn grote zaal – 4 rolstoelplaatsen
De Lawei – 2 rolstoelplaatsen
De Koornbeurs – 12 rolstoelplaatsen

Lees hier alles over eventuele coronamaatregelen dit jaar die invloed kunnen hebben op het festival: https: Coronacheck – Noordelijk Film Festival

Van 27 oktober t/m 9 november:

Voor algemene vragen kun je mailen naar info@noordelijkfilmfestival.nl

Voor vragen over ticketing kun je contact opnemen via de chatfunctie op deze website of mailen naar tickets@noordelijkfilmfestival.nl

 

Van 10 t/m 13 november:

Naast bovenstaande opties zijn wij op deze dagen ook telefonisch bereikbaar op

058-20 50 333 van 10:00 tot 21:30 en zondag 13 november van 10:00 tot 19:30 uur.

We kunnen niet de hele lijst op de beeldschermen publiceren, maar onderzoeken of we tijdens de volgende editie de waarderingslijst vaker op de website kunnen updaten. Dit is tijdens de 2018 editie niet helemaal goed gegaan.

Op het Wilhelminaplein is een bewaakte fietsenstalling waar je jouw fiets tot 7 dagen gratis kunt parkeren. Check wel de openingstijden.

Er zijn twee parkeergarages dicht bij de festivallocaties: Parkeergarage Zaailand en Parkeergarage Oldehove. Beide zijn op loopafstand van het festival.

Vanaf station Leeuwarden zijn de festivallocaties lopend in 5 tot 10 minuten te bereiken. Met buslijnen 9, 16, 72, 154 en 612 kun je uitstappen bij de halte ‘De Harmonie’. Bus 6, 72, 154 en 612 stoppen ook aan het Wilhelminaplein.

Op onze website bij ‘Nieuws’ vind je altijd een pagina met actuele wijzigingen tijdens het festival.

Overig

Een beoordeling strookje tot en met 5 is gebruikelijk in de film- en festivalwereld. De meeste films worden beoordeeld met sterren van 1 t/m 5.

Om de bezoekers tussen de films door snel van eten te kunnen voorzien, hebben we een overzichtelijk menu in De Harmonie. Wil je toch uitgebreider eten, dan zijn er veel mogelijkheden buiten De Harmonie in andere eetgelegenheden. Ieder jaar hebben we voordelige festival deals met verschillende cafés en restaurants. Deze informatie staat in het programmaboekje.

Nee, dit is online niet beschikbaar.

Om de festivalsfeer in de foyer te verhogen, werken we met live bands, over het algemeen alleen in de avonduren tussen de laatste twee films en in het weekend soms op de middag tussen twee films door. Het volume wordt geregeld aangepast, maar heeft een ondergrens.

Het festival kan niet bestaan zonder de grote groep vrijwilligers die ons ieder jaar weer ondersteunen. De vrijwilligers hebben verschillende functies: publieksbegeleider, kassamedewerker, medewerker informatiebalie, operateurs, opbouwmedewerkers en hosts bij de vrijwilligerscatering. Heb je zelf interesse om als vrijwilliger op het festival te werken? Houd dan rond september onze website in de gaten.

Je kunt van deze speciale actie tussen Hotel Via Via en het Noordelijk Film Festival gebruik maken via deze link.