Doorgaan naar inhoud

Filmkick Academy

Ben je filmmaker en bezig met een filmplan? Kun je nog wat hulp gebruiken voordat je deze indient bij bijvoorbeeld Kort!, CineCrowd, Nije Eagen, (film)fondsen of de Filmkick? Of zoek je nog feedback of tips & tricks van professionals? Geef je dan nu op voor de Filmkick Academy. Na een succesvolle eerste editie in 2018 gaan we dit jaar weer samen met New Noardic Wave verder met een nog uitgebreidere editie. Makers met zowel fictie- als docuplannen kunnen zich aanmelden voor dit traject van vijf dagen tijdens het Noordelijk Film Festival van 6 t/m 10 november 2019.

 

Programma

Het programma is nog niet bekend, maar het zal bestaan uit workshops en masterclasses over onder andere scriptwriting, storytelling, begroten, produceren en pitchen. Ook zijn er coachingsessies en werkmomenten. We eindigen het project met een pitchwedstrijd waarbij je kans maakt op €1000 voor het verder ontwikkelen van jouw filmplan. In dit traject krijg je de mogelijkheid om jouw filmplan te verbeteren, maar het is uiteraard ook de uitgelezen kans om te netwerken en ideeën op te doen. Daarnaast is er tijd om van het festival te genieten, je ontvangt accreditatie en een uitnodiging voor de opening.

In de editie van 2018 was er plek voor 8 fictie-filmplannen. Dit breiden we in 2019 uit naar twee trajecten (documentaire en fictie) in vijf dagen. Er is dus plek voor 2 x 8 filmplannen. Bepaalde programmadelen zullen met alle makers samen worden gehouden en soms zullen we een splitsing maken tussen documentaire en fictie.

De eerste sprekers voor de cursus zijn bekend. Je vindt ze onderaan deze pagina.

Kosten

De kosten om mee te doen aan de Filmkick zijn:

Early Bird (tot 1 september):
1 persoon: €200,-
2 personen: €235,-

Reguliere tickets:
1 persoon: €250,-
2 personen: €285,-

Wat krijg je hiervoor p.p.?

 • Deelname aan de Filmkick Academy: vijf dagen vol workshops & masterclasses van verschillende professionals
 • Dagelijkse lunch
 • Een netwerkdiner
 • Een festivalpas (accreditatie)
 • Een uitnodiging voor de opening op woensdagavond 6 november
 • Een prijsuitreiking op zondagavond met borrel
 • De mogelijkheid om  €1000-, te winnen voor de verdere ontwikkeling van jouw plan

Aanmelden

Aanmelden kan tot en met 15 oktober. Tot en met 1 september kun je gebruik maken van de Early Bird prijs. Je mag alleen meedoen of een teamlid meenemen, geef dit aan bij jouw aanmelding. Er zijn beperkte plekken beschikbaar voor de Academy, bij meer interesse maken we een selectie. Hier krijg je tijdig bericht over.

Aanmelden kan door een mailtje te sturen naar loes@noordelijkfilmfestival.nl met de volgende informatie:

 • Een korte motivatie waarin je uitlegt waarom je graag mee wilt doen en wat je wil leren of waar je momenteel tegenaan loopt met jouw filmplan.
 • Een overzicht van eerder werk.
 • Een filmplan met de volgende onderdelen (je kunt deze tot 15 oktober aanleveren):
   • Een logline
   • Een synopsis
   • Een beknopte begroting
   • Een regievisie van de film
   • Een script
   • Een korte bio van het team (ongeveer 150 woorden)
   • Een pasfoto per teamlid
   • Contactgegevens per teamlid (e-mail, telefoon, adresgegevens)

Je ontvangt een bevestiging en meer info over de betaling per mail.

Sprekers (meer namen volgen)

Marc Schmidt

Documentaire filmmaker, docent & script- en regiecoach

Zijn films (o.a. De regels van Matthijs) kenmerken zich door een langdurige, intieme werkwijze, waarbij de mentale wereld van de karakters centraal staat en er veel ruimte is voor abstracte reflecties. Behalve regisseren verzorgt Marc regelmatig het geluid voor documentaires van anderen. Ook is Marc docent aan de Film- & Fotografie-afdeling van de St. Joost Academie in Breda en werkt hij als script- en regiecoach.

Tim Murck

(Transmedia) storyteller & acteur

Tim is een Nederlands acteur die bij het grote publiek vooral bekend is voor zijn rollen in SpangasFeuten Baantjer: Het begin. Tim houdt zich naast het acteerwerk tegenwoordig voornamelijk bezig met storytelling, transmedialiteit en gamification.

Roel van de Weijer

Filmproducent en -financier, medeoprichter Cinecrowd & oprichter The Foundry

Naast zijn werkzaamheden voor verschillende filmproducenten heeft hij aan de wieg gestaan van CineCrowd, het eerste en grootste crowdfundingplatform voor films in de Benelux. Ook heeft hij The Foundry opgericht: een productiebedrijf in Amsterdam dat producenten ondersteunt in het vinden van financiering en co-producenten.

Laurens Krispijn de Boer

Scenarist & theaterregisseur

Laurens (1983) studeerde in 2012 af aan de regieopleiding van de Theaterschool Amsterdam. Tijdens zijn studie volgde Krispijn de Boer een minor aan de Filmacademie en maakte hij een korte film Het Verjaardagsfeest. Naast teksttoneel, specialiseerde hij zich in het maken van muziektheater. In 2018 schreef hij o.a. het scenario voor de verfilming van Daphnis et Chloé van Symphonic Cinema.

Marleen Slot

Filmproducent

Marleen is 12 jaar werkzaam in de filmindustrie. Aanvankelijk was zij als producent werkzaam bij Lemming Film. Sinds 2011 heeft zij haar eigen productiebedrijf Viking Film. Ze produceerde onder andere Neon Bull van Gabriel Mascaro (Venetië Orizzonti Special Jury Prize), The Summer of Sangaile van Alanté Kavaïté (Sundance Best Director). Daarnaast is ze ook bestuurslid van Filmproducenten Nederland, ACE en bioscoop RIALTO. Marleen is producent van de film Dirty God en heeft hiermee het Gouden Kalf voor ‘Beste Film’ gewonnen!

Esther van Driesum

Scipt-consultant, Creative producer, Journalist

Tien jaar lang werkte Esther als hoofd programma bij Binger Filmlab, verantwoordelijk voor het organiseren van workshops, begeleiding van creatieve processen en het ontwikkelen van films samen met regisseurs en schrijvers. In 2013 begon ze haar eigen bedrijf met een focus op project en talent ontwikkeling. Nu werkt ze onder andere voor het productie bedrijf BIND Film als project consultant en creative producer.

Mirjam de With

Regisseur

Filmmaakster Mirjam de With studeerde in 2007 af van het Sint Lukas in Brussel met de film De ein fan ‘e wrâld. Ook maakte ze de NTR Kort! Heen en weerdag (2010) en de film Mina Moes (2011). Deze laatste film won de Cinekid Kinderkast publieksprijs en meerdere eerste prijzen op internationale festivals. Haar telefilm Op de dijk (2016) is uitgezonden door de NTR en won de prijs voor beste fictie film in Florence. Tijdens het Noordelijk Film Festival draaien we ook haar nieuwste (kinder)film: Taiki.

Wander Theunis

Scenarist, regisseur, docent

Wander (1989) studeerde in 2015 af als scenarist aan de Nederlandse Filmacademie. Hij schreef sindsdien een aantal korte films, waaronder ’One Night Stand’ In Limbo (2018), en werkt aan diverse speelfilms. Zijn eigen korte co-regiedebuut Kalí Chroniá werd op Nederlands Film Festival 2018 genomineerd als beste debuutfilm. Momenteel maakt Wander met zijn regiepartner Brandon Grötzinger en omroep BNNVARA de sekskomedie-webserie Dirty Talks, waarvan de eerste aflevering begin 2020 verschijnt.

Rik Vermeulen

Therapeut

Rik Vermeulen studeerde Film- en Televisie Wetenschappen (UvA) en heeft een praktijk voor Lichaamsgerichte psychotherapie. Sinds 2018 verzorgt hij trainingen en workshops voor filmmakers (www.wakinguptoimagination.nl). Hij heeft ruim 15 jaar ervaring met internationale filmfestivals en werkte voor het International Film Festival Rotterdam (CineMart, Programma afdeling, Film Office), het Transilvania International Film Festival in Roemenië (Executive Director), de filmmarkten in Sarajevo en Warschau en voor het Noordelijk Film Festival (hoofdprogrammeur, 2009-2013). Daarnaast produceerde hij korte speelfilms en was lid van selectiecommissies van het Nederlands Filmfonds en Mediafonds.

Ditteke Mensink

Regisseur, Schrijfster, Film-docent

Ditteke Mensink is filmmaker, schrijver, docent en radiomaker. Ditteke volgde de Academie voor Educatieve Arbeid in Nijmegen en de Nederlandse Filmacademie. Haar werk wordt niet alleen in Nederland gepresenteerd, maar tevens op internationale festivals. Mensink won diverse prijzen, waaronder in 2010 een Gouden Kalf voor haar film Farewell, in de categorie Beste Lange Documentaire. Ze is nu actief als documentairemaakster en docent aan de Amsterdam Film School waar zij het hoofd is van de faculteit regie documentaire.

 

 

Harmen Jalvingh

Creative producer

Harmen Jalvingh werkte de afgelopen decennia aan meer dan 50 (inter)nationale documentaires, zoals “Bloody Mondays & Strawberry Pies”, “Freek”, “Het Mysterie van de Melkrobots” en “In de Armen van Morpheus”. Hij heeft bij verscheidene bedrijven als producent gewerkt, waaronder: Hof Filmproducties, VARA Televisie en Bonanza Films. Sinds 2014 werkt Harmen bij DOXY. Geduldig, kritisch en met verstand van zaken begeleidt hij regisseurs bij het ontwikkelen van ideeën en schrijft (mee) aan projecten. Hij weet de ideeën behendig om te zetten in coherente documentaire plannen. Daarnaast is hij National Information Provider International Co-productions voor het European Documentary Network (EDN).

Piet-Harm Sterk

Producent

Piet-Harm Sterk (1973) haalde zijn European Media Master of Art in Video & Television. In 1996 richtte hij met Jan-Willem Wirtz het productiebedrijf The Format Company op en in 2007 startte hij met Joram Willink BIND. Het door Sterk en Willink geproduceerde Gluckauf (2015) werd bekroond met vier Gouden Kalveren, waaronder dat voor Beste Film. In 2019 co-produceerde Piet-Harm de film ‘Mijn bijzonder rare week met Tess’.

Jury: Gwyneth Sleutel

Dramaturg/script coach, talentcoördinator , hoofdredacteur
Nadat Gwyneth Sleutel afstudeerde als dramaturg aan de beroepsgeoriënteerde master in film studies ging zij snel aan de slag als script editor bij Scriptbank. Inmiddels werkt Gwyneth freelance als dramaturg voor verschillende producenten, waaronder Revolver Amsterdam en Rose Stories, en is ze de vaste scriptcoach bij CinemAsia filmLAB. Gwyneth geeft regelmatig workshops en masterclasses waarin zij zowel beginnende als ervaren makers begeleidt in het schrijven en pitchen van een filmplan. Daarnaast is ze hoofdredacteur van VERS Magazine en talentcoördinator van het Nederlands Film Festival.

Jury: Wallie Pollé

Distributeur bij Windmill Films

Wallie is al jaren actief binnen de filmwereld. Hij heeft bij meerdere distributeurs gewerkt. Tot 2016 was Wallie bijvoorbeeld werkzaam bij distributeur Cinéart als general manager. Tegenwoordig werkt hij als distributeur bij Windmill Films.

Jury: Joris Hoebe

Directeur New Noardic Wave en filmmaker

Joris is afgestudeerd als regisseur aan de filmacademie. Na de academie heeft hij gewerkt aan commercials, viral videos en veel meer. Joris is oprichter van het Friese filmplatform New Noardic Wave. Ze helpen filmmakers met hun projecten en fungeren als filmoffice Friesland waarbij je bij ze terecht kunt voor informatie over locaties, cast, crew en faciliteiten van film- en mediaproductie in Noord Nederland.