Doorgaan naar inhoud

Film on demand

Een deel van de filmselectie van dit jaar kun je ook online bekijken. Dat betekent dat, mocht je niet kunnen komen, te ver weg wonen of thuiszitten met een verraderlijke kriebel in je keel, je toch nog kunt genieten van het Noordelijk Film Festival. Hoe je jouw festival-in-huis-ervaring zo smooth mogelijk kunne laten verlopen, dat lees je hier.

FAQ

Van de programmalijnen Noordse Focus, EcoCinema en Specials is een speciale selectie gemaakt voor ons online programma. Welke films dat zijn, vind je hier.

Als je kaartjes hebt gekocht voor een film uit onze online filmselectie, krijg je een e-mail met daarin een link toegestuurd. Je kunt de film gedurende het hele festival bekijken, dus van woensdag 9 november 20.00 uur tot zondag 13 november 23:59 uur.

Nee, dit kan niet. Diegene kan natuurlijk zelf wel een kaartje voor de online filmvertoning kopen, maar de link die jij krijgt toegestuurd, kan maar één keer gebruikt worden.

De beste optie voor het afspelen van een online NFF-film is een (recente) pc of laptop. Afspelen vanaf een mobiele apparaten (telefoons of tablets) kan in principe ook, maar kan soms problemen opleveren. Zeker met oudere modellen. Daarnaast is er geen app beschikbaar (ook niet voor smart-tv’s) en speel je de film altijd af via een webbrowser. En dat is simpelweg net wat prettiger op een computer dan op een mobiel apparaat.

Natuurlijk kan dat! De player ondervindt de minste problemen als je kijkt op het scherm van hetzelfde apparaat waar je mee afspeelt, maar koppelen of casten is zeker mogelijk. Als je wilt kijken op een ander apparaat dan waarvan je afspeelt (bijvoorbeeld op je televisie), dan moet je een verbinding tussen die twee apparaten tot stand brengen. Dat kan met een kabel, of door te casten met Chromecast of met Apple AirPlay. Afspelen vanaf een smart-tv kan potentieel (afhankelijk van welke tv je hebt), maar daar is geen app voor. Je moet dan noordelijkfilmfestival.nl openen en op je tv inloggen op onze streaming service.

De player van het NFF werkt het beste in Google Chrome. Kies je liever niet voor Google, dan adviseren wij Firefox of Microsoft Edge als tweede optie. Er is geen app beschikbaar, dus je moet altijd vanuit een webbrowser afspelen.

Check van tevoren je internetverbinding en eventuele software-updates. Om te checken of je internetverbinding voldoende is, kun je een zogenaamde speedtest uitvoeren. Er zijn veel aanbieders van gratis speedtests online te vinden. Een downloadsnelheid van 15 Mbps (Megabit per seconde) zou al ruim voldoende moeten zijn om een film te bekijken. Wel kan de kwaliteit van je internetverbinding van moment tot moment fluctueren. Wil je zekerheid? Je apparaat met een kabel aan je modem verbinden is doorgaans stabieler dan wifi.

Controleer, zowel voor al je apparaten als je webbrowser, of er een update beschikbaar is en voer deze uit voordat je gaat kijken. Niet geüpdate software is een van de meest voorkomende problemen bij online festivalbezoek, die wij op afstand niet voor je kunnen oplossen.

Ja, dat klopt. Als je de player opent staat het geluid standaard uit. Je moet dit zelf aanzetten.

De player kiest automatisch een beeldkwaliteit. Deze kun je aanpassen door in de player te kiezen voor een hogere of lagere resolutie. Hoger is in principe beter, maar heeft meer downloadsnelheid nodig om vlotjes af te spelen (een betere internetverbinding). 1080p is gelijk aan ‘HD’ (high definition). Als je dit aanpast duurt het soms een seconde of 30 voordat je het verschil ziet.

Let op: wat je uiteindelijk ziet is niet alleen afhankelijk van de NFF-player, maar ook van de apparatuur die je gebruikt om af te spelen en zelfs de kabel die je eventueel gebruikt om een extern scherm (display) aan je computer te verbinden.

Een on demand-programma bestaat uit een playlist met meerdere onderdelen. Denk aan de film zelf, maar ook aan de introductiefilmpjes, de Q&A en het interview. Je kunt keuzes maken binnen deze playlist, maar je kunt niet voor- of achteruit spoelen of ‘door het beeld scrollen’ zoals bij sommige streamingdiensten.