Doorgaan naar inhoud

27 september - 2019

Noordelijk Film Festival 2014

GRENZELOOS DICHTBIJ

In november staat Leeuwarden vijf dagen lang in het teken van film. Met een prachtig programma dat inzoomt op het Noorden dichtbij en het Noorden veraf, brengt het Noordelijk Film Festival je grote publieksfilms, fijnzinnige parels voor de echte cinefielen, speciale premières met internationale gasten, kwalitatief hoogstaande horror, muziekfilms en nog veel meer. De meest spraakmakende en nieuwe cinema, gewoon in hartje Friesland. Hieronder volgt een compleet overzicht van alle programmaonderdelen, specials en films die daar bij horen.

Het programmaboekje in volle opmaak bekijk je ook online hier.

 

NOORDSE FOCUS

Prominenter dan ooit leggen we de focus dit jaar op het Noorden, dichtbij, maar ook veraf. Dit betekent een groot en divers programma met veel nieuwe speelfilms, maar ook een aantal documentaires, korte films en klassiekers uit Groot-Scandinavië, inclusief de Baltische Staten. Het Noordelijk Film Festival is met deze grote focus hét platform voor de Noordse film in de Lage Landen. Met de culturele en taalkundige verbondenheid die wij Noorderlingen vaak aangeven te voelen met het Scandinavische, is Friesland dan ook bij uitstek dé locatie om dit tot zijn recht te laten komen. Sinds het begin van de cinematografie hebben Noordse filmmakers een centrale plaats in de artistieke en commerciële filmwereld i

ngenomen. Steeds meer Scandinavische films en vooral ook populaire televisieseries bereiken het Nederlandse publiek via reguliere distributie in filmtheaters, bios

copen, via televisie of streaming, maar dit is nog maar het topje van de ijsberg. In de Noordse Focus nemen we je mee in de veelzijdige filmcultuur van onze Noorderburen met een programma vol premières voor Friesland, Nederlandse premières en zelfs internationale premières.

Award for Special Contribution to Northern Cinema
Met deze speciale award richten we dit jaar de spotlight op regisseur Hisham Zaman voor zijn unieke bijdrage aan de Noordelijke cinema met zijn films Before Snowfall en Letter to The King. De speciale award is een antiek kompas dat symbool staat voor de focus van het festival op het Noorden. Zaman is aanwezig op het festival om de prijs in ontvangst te nemen en Q&A’s te doen op zaterdag en zondag.

Nordic Horror Night
Een heuse horror avond dit jaar! En met onze blik op het Noorden mag het geen verrassing heten dat we daar twee Scandinavische films voor hebben uitgezocht. Op het programma staat de Nederlandse première van de nieuwe Deense tophorror When Animals Dream en de mysterieuze korte voorfilm Reset. Voor wie echt niet kan op donderdagavond worden de films nog een keer vertoond op zaterdagmiddag.

Twee klassiekers van de Noorse Godard
Terwijl in Frankrijk eind jaren vijftig, begin jaren zestig de Nouvelle Vague beweging opkwam, ontstonden er parallelbewegingen in andere Europese landen. Zo wordt Erik Løchen ook wel als de Godard van Noorwegen gezien. Het betreft hier toevalligerwijs de grootvader van Joachim Trier, de jonge Noorse regisseur die al twee indrukwekkende titels op zijn naam heeft staan met Reprise en Oslo, August 31. Erik Løchen maakte twee speelfilms in zijn leven en stond met The Hunt in de competitie van Cannes naast beroemde films als Truffaut’s Le quatre cent coups en Resnais’ Hiroshima mon amour. Met zijn experimentele narratieve structuren en vooruitstrevende werk wordt Løchen beschouwd als een pionier en ware modernist in de geschiedenis van de Noorse cinema. Het Noordelijk Film Festival vertoont eenmalig de nooit eerder in Nederland vertoonde twee films van Løchen: The Hunt en Remonstrance.

CINEMA VAN DE LAGE LANDEN

In dit programma kijken we naar het Noorden dichtbij, van Friesland tot aan Vlaanderen, omdat we niet voorbij willen gaan aan het talent dat we dichtbij huis, in huis hebben. Dit doen we met een kleine selectie speelfilms en korte films uit Nederland en België en een interessant programma geselecteerd door ons eigen Fries Film Archief. Uiteraard wordt er als vanouds weer veel aandacht besteed aan professioneel en amateur talent uit de eigen regio, dat we graag een podium bieden op ons festival. De Nieuwe Noordelijke Oogst is indrukwekkend dit jaar en de deelname aan het Noordelijk amateur Film Festival veelbelovend. Ook het succesvolle 48 Hour Film Project is weer gekoppeld aan ons festival. De films worden op zaterdag gepresenteerd en beoordeeld voor de felbegeerde prijzen. Al met al bloeit onze filmcultuur en dat stimuleren wij graag onophoudelijk!

Nieuwe Competitie
Met de Nieuwe Competitie biedt het Noordelijk Film Festival een opstapje en een platform voor talentvolle, al dan niet jonge of lokale Nederlandse filmmakers. De Nieuwe Competitie is in 2014 voor het eerst kleinschalig maar succesvol georganiseerd. Filmmakers dienden een plan en een script in. Een jury koos het beste plan, dat vervolgens 10.000 euro ontving om gerealiseerd te worden. Het eerste resultaat, de film Tussentijd, wordt vertoond voorafgaand aan de officiële openingsfilm.

Fries Film Archief: Family Matters
Familiezaken, daar draait het om bij het archiefprogramma dat het Fries Film Archief (FFA) dit jaar presenteert. Onze eigen collectie (inmiddels meer dan 7000 films, video’s en dvd’s ) bestaat voor een belangrijk deel uit filmmateriaal van amateurfilmers en hobbyisten die hun persoonlijke leefwereld filmden. We vertonen enkele parels uit deze familiefilmcollecties die het afgelopen jaar zijn gedigitaliseerd. Daarnaast hebben we een aantal documentaires geselecteerd, waarin de makers op zoek gaan naar hun familieroots en daarbij gebruikmaken van historisch beeldmateriaal. Binnen het programma Sounds & Cinema presenteren we een bijzonder project, Ennik Films & Stills, een cinema concert en expositie rond de unieke collectie van filmverzamelaar Ennik uit Appelscha en zijn kunstenaarsdochter Joyce Ennik.

Nieuwe Noordelijke Oogst
Het Noordelijk Film Festival ziet het als haar functie om de regionale filmcultuur daar waar mogelijk te ondersteunen en stimuleren. Onder de noemer ‘Nieuwe Noordelijke Oogst’ bieden we daarom elk jaar een podium aan professionele Noordelijke filmmakers. En niet voor niets, want onze oogst verdient het om gevierd te worden. Dit jaar zijn vier lange films geselecteerd en drie compilatieprogramma’s samengesteld. Omrop Fryslân presenteert bovendien haar nieuwe jeugd dramaserie! Al met al: spraakmakende documentaires, speelfilms, poëtische films en animatie van gevestigde namen én aanstormend talent. Een grenzeloos divers aanbod – van dichtbij!

Noordelijk amateur Film Festival
Vanuit heel Nederland hebben enthousiaste jongeren, amateurs, AV studenten en semi-professionals weer films ingezonden voor het Noordelijk amateur Film Festival. Op zaterdag 9 november kun je de verscheidenheid aan grappige, mooie, originele en bijzondere films gratis zien tijdens het NaFF in Slieker Film. Tevens worden er twee gratis workshops van professionele filmmakers aangeboden voor alle geïnteresseerden. Aan het eind van de middag zal de jury de winnaars per categorie bekend maken.

The 48 Hour Film Project
Het 48 Hour Film Project Leeuwarden is terug! In het weekend van 31 oktober t/m 2 november nemen filmmakers het tegen elkaar om de beste korte film te maken binnen 48 uur. De films worden in twee voorstellingen vertoond op het Noordelijk Film Festival en beoordeeld door een deskundige jury. De winnende film neemt het in Hollywood op tegen de ruim 140 andere winnaars van over de hele wereld!

EUROPA PANORAMA

Naast de prominente blik op het Noorden, blijven we in ons festival aandacht besteden aan de bredere Europese cinema van zowel debutanten als meesterfilmers. Dat moet natuurlijk ook wel als je Culturele Hoofdstad van Europa bent in 2018! Voor dit programma hebben we dan ook een dozijn speelfilms en documentaires geselecteerd, inclusief een mooie kleine focus op Hongarije. Daarnaast zetten we i.s.m. het Media Art Festival en aan de hand van de plannen in het bidbook de eerste stappen richting 2018 met een bijzonder filmprogramma van buitenlandse gasten en een internationaal seminar.

Hongaarse Films in Focus
Hongaarse filmmakers leveren al jaren een waardevolle bijdrage aan de Europese arthouse cinema, maar de nationale cinema zat even in een dip. Dit jaar slaat alles om en is de Hongaarse filmindustrie als herboren. Nadat Bela Tarr claimde dat de lokale industrie in crisis was en er geen Hongaarse films te vertonen waren, werd het nationale festival de Hungarian Film Week gecanceld in 2012. Gelukkig is het dit jaar weer terug om de films lokaal en internationaal op de kaart te zetten. De stimuleringsregelingen om films te produceren in Hongarije zijn verbeterd door het nationale filmfonds en niet te vergeten: Mundruczo’s White God won de belangrijkste Palm in Cannes’ Un Certain Regard, Szász won vorig jaar de Chrystal Globe met Le Grand Cahier en Palfi’s Free Fall won dit jaar drie awards in Karlovy Vary!

Op naar 2018
In 2018 is Leeuwarden de Culturele Hoofdstad van Europa. De plannen worden volop gesmeed. Samen met het Media Art Festival hebben we de eerste stappen gezet voor het ‘Green Carpet Film Festival’, dat in het bidbook staat beschreven. We hebben contact gelegd met vijf diverse Europese film- en mediafestivals. Zij presenteren dit jaar hoogstpersoonlijk, natuurlijk in de Groene Zaal van Slieker Film, een selectie films uit eigen regio en nemen deel aan het internationale seminar dat tijdens onze festivals plaatsvindt op vrijdag 7 november in De Harmonie.

SOUNDS & CINEMA

Muziek was altijd al onderdeel van het festival, maar dit keer hebben we het anders aangepakt en dit resulteert in een bijzonder divers programma dat we ook de komende jaren nog kunnen uitbreiden met nieuwe partners en speciale projecten. In samenwerking met een aantal toonaangevende Noordelijke concertorganisatoren staan er dit jaar een aantal te gekke muziekfilms op het programma met aansluitend een live show of afterparty. Podium Asteriks verzorgt met fijne singersongwriters, bandjes en DJ’s de live-muziek en visuals in de foyer van De Harmonie. Het Fries Project Orkest brengt samen met Buro Lamp en Kap een hele nieuwe en originele show rondom Robert Wise en vanuit ons eigen Fries Film Archief wordt samen met het Fries Museum het project Ennik Films & Stills gepresenteerd. Check it out!

 • Poppodium Romein presenteert: Björk: Biophilia Live met na afloop optreden Cosmic U live in de foyer
 • Fries Film Archief presenteert: Ennik Films & Stills met live muziek en expositie
 • Mijn ouders & wishfulmusic presenteren: God Helps The Girl met na afloop huiskamershow van Mr. Epstein in Nivo Noord
 • Nokturné & House of the 90s presenteren: Oldschool Renegades met Afterparty in Club Hemmingway
 • Fries Project Orkest & Lamp en Kap presenteren: “Wisecrackers
 • Podium Asteriks presenteert: Live bands en DJ’s in de foyer

KINDERPROGRAMMA

Vanuit de focus op het Noorden zijn er dit jaar drie schitterende Scandinavische films geselecteerd voor het basisscholenprogramma. Dit jaar vertonen we in het weekend ook twee kinderfilms voor de kinderen die niet met hun klas naar het festival gaan, maar gezellig met bijvoorbeeld hun ouders of grootouders het festival willen ontdekken. Op zaterdag is ook Sytse Jansma aanwezig met zijn fantastische Cyclotroop installatie. Kinderen kunnen de hele middag aanschuiven en meedoen met zijn workshop animatiefilmpjes maken.

 • Antboy (publieke en schoolvoorstelling)
 • Cyclotroop: gratis workshop animatiefilmpjes maken met Sytse Jansma
 • Emil & Ida van de Hazelhoeve (publieke voorstelling)
 • Hocus pocus met Alfons Alfrink (alleen schoolvoorstelling)
 • Sawsan’s geheime missie (alleen schoolvoorstelling)

IN DE FOYER

Terwijl in de filmzalen volop films worden vertoond, is er ook van alles te bewonderen in de foyer! In De Harmonie staat bijvoorbeeld de Duitse geluids- en videokunstenaar Kris Limbach met een installatie en workshop. Je kunt zien hoe de Cowboy Killers te werk gaat met het zeefdrukken van linnen tasjes, die ze naast een aantal originele en gelimiteerde (!) film- en festivalposters, ter plaatse verkopen. De kunstfilm Ways of Seeing van Dinanda Luttikhedde wordt als een drieluik geprojecteerd in de foyer van De Harmonie. Bij Slieker Film, in de hal van het Fries Museum, wordt het indrukwekkende Japanse kunstwerk Falling Records van Ei Wada geëxposeerd en op de Mezzanine is de expositie Stills, van het Ennik Films & Stills project, te vinden. Ga dus tussen de films vooral op ontdekkingstocht door de beide festivallocaties en zie meer dan film alleen!

 • Cowboy Killers met originele festival zeefdrukken
 • Japanse kunstinstallatie Falling Records van Ei Wada
 • Stills Expositie
 • Ways of Seeing
 • Workshop en installatie geluids- en videokunstenaar Kris Limbach

PUBLIEKSWAARDERING

Bij de ingang van bijna alle voorstellingen werden door onze vrijwilligers scheurstrookjes uitgedeeld waarmee je als publiek na afloop de films kon beoordelen. Er zijn meer dan 17.000 briefjes ingeleverd, dank jullie wel!

We sloten zondagavond 9 november onze 35e editie succesvol en feestelijk af met twee winnaars van de LC Publieksprijs. Zowel Brozer van Mijke de Jong als Before Snowfall van Hisham Zaman werden door jullie met een 9,2 beoordeeld. Beide regisseurs waren aanwezig om de prijs in ontvangst te nemen op de slotavond van het festival. De prijs werd uitgereikt door Hans Snijder, hoofdredacteur van de Leeuwarder Courant.

Maar waar zijn alle andere films terechtgekomen in de eindklassering? Bekijk hieronder de complete uitslag, van zowel de LC Publieksprijs als de Barometer.

 

LC PUBLIEKSPRIJS
Films van de afgelopen twee jaar met een duur van meer dan 65 minuten maakten kans op de Leeuwarder Courant Publieksprijs. Het sterretje * geeft aan dat er minder dan 100 mensen een stem hebben uitgebracht, dat betekent dat de score niet representatief genoemd mag worden.
9.2 Brozer
9.2 Before Snowfall
9.1 Siblings Are Forever *
9.1 Het is nooit stil *
9.0 The Hour of The Lynx
8.9 1989 *
8.9 The Optimists *
8.8 Le Grand Cahier
8.8 Never a Dull Moment *
8.7 The Salvation
8.7 Heart of a Lion *
8.6 Speed Walking
8.6 Still Life
8.5 The Disciple
8.4 Corn Island
8.3 Letter to The King
8.3 West
8.3 Antboy *
8.3 Metalhead *
8.3 The Sunfish
8.1 Stream of Love *
8.1 Emil & Ida van de Hazelhoeve *
8.0 Victoria
7.9 Sagrada: el misteri de la creacio
7.9 Halfweg
7.9 It’s Only Make Believe
7.9 Brasslands
7.7 Aanmodderfakker
7.7 Oldschool Renegades *
7.7 Bjork: Biophilia Live *
7.7 Ash *
7.6 Home
7.6 Of Horses and Men
7.6 Nordic Factory *
7.5 Everybody Sometimes Falls *
7.4 Cherry Tobacco
7.4 Something Must Break *
7.4 Party Girl
7.4 Boy Upside Down *
7.3 Yoik Fever *
7.3 Viktoria *
7.3 82 Dagen in april
7.2 I Belong
7.2 The Quiet Roar *
7.1 White God
7.1 Rocks in My Pockets *
7.0 Finnish Blood, Swedish Heart *
7.0 The Tree *
6.9 God Help The Girl *
6.8 Belleville Baby *
6.8 Love Me
6.8 When Animals Dream
6.8 In jouw naam *
6.7 Reporter *
6.7 Paris of The North
6.6 Concrete Night *
6.6 Free Fall *
6.3 Stuk! *
6.1 Supernova *
5.9 Free Range: Ballad on Approving of The World *
5.9 Drift *
5.8 Cold Breezes *
4.8 Violet *
4.2 IJspaard
BAROMETER
Films ouder dan twee jaar of korter dan 65 minuten. Deze films deden niet mee voor de Leeuwarder Courant Publieksprijs.
9.4 Het mooiste komt nog *
9.3 De Útflecht *
9.2 NNO: De zin van het leven *
9.2 Parels uit het Fries Film Archief *
9.0 Dwers en tear + Heit
9.0 Ennik films & stills *
8.9 Wisecrackers
8.7 Tsjechisch kerstfeest + Dagboeken van een olifant *
8.7 NNO: Gevangen in verbondenheid *
8.5 NNO: Human Nature *
7.8 Een vlucht regenwulpen *
7.2 Made in Limburg *
6.7 Autors of Tarragona *
6.6 Hotel Bellevue + Vom hören sagen *
6.6 Random Film Festival: Short Film Selection *
6.4 The Hunt *
5.8 Remonstrance *