Worldbuilding

worldbuildingxperience

Films, boeken, tentoonstellingen en games kennen we natuurlijk allemaal. Hierbij ervaar je een wereld die door iemand anders is gecreëerd en waar je helemaal in op kunt gaan. Maar hoe zou jij het vinden als mensen helemaal opgaan in jouw wereld? Met dit programmaonderdeel gaan we in op worldbuilding: een designstrategie die als doel heeft om tot een concreet verhaal te komen. Bekende films als Harry Potter (2001-2011) en Inception (2010) zijn zo ontstaan en steeds vaker staat het ontwerp van een wereld centraal binnen de grote filmindustrieën.

Samen met studenten van de opleiding Communication & Multimedia Design van de NHL Hogeschool is er een programma ontwikkeld om aandacht te besteden aan worldbuilding, als middel voor het ontwikkelen van je eigen verhalen binnen je eigen wereld. Het thema is The Nordic World in de toekomst. Om je op weg te helpen bieden we een masterclass geleid door Sytze Schalk, een creatieve geest die veel ervaring heeft op het gebied van worldbuilding. Zie jij jouw wereld al voor je?


Geef je nu op!
Er is plaats voor 40 deelnemers tijdens de introductie, workshop en masterclass worldbuilding. Geef je dus snel op als je geïnteresseerd bent. Dat kan via dit formulier. Deelname is gratis, maar vol=vol!

Introductie Worldbuilding

zaterdag 10.15 uur – Slieker Film: roze zaal
Aan het begin van de dag komt een spreker een introductie geven over wat worldbuilding is. Daarna wordt de documentaire Beyond the Movie: The Lord of the Rings vertoond. In deze documentaire komen de inspiratiebronnen van Tolkien naar voren. Als maker en bedenker van The Lord of the Rings, kan hij worden gezien als één van de grootste voorbeelden voor het creëren van een complexe verhaalwereld. Ook zie je hoe breed een verhaalwereld kan zijn: van bedachte talen tot landkaarten tot aan de verbinding van de fictieve wereld met de wereld van de schrijver.

Masterclass Worldbuilding

zaterdag 13.30 uur – Neushoorn: lokaal
Op zaterdagmiddag vindt de Masterclass Worldbuilding plaats van Sytze Schalk. Hij is een gerespecteerd schrijver, regisseur en theatermaker en een echte specialist op het gebied van worldbuilding. Bij deze masterclass krijg je de kans om samen met een expert je eigen wereld te bouwen.

Workshop – Design je wereld

zondag 12.45 uur – Fries Museum: atelier
Een eigen wereld, door jou vormgegeven, waarin jij bepaalt wat er gebeurt en hoe het eruit gaat zien! Zondag beginnen we met het onderdeel Design je Wereld. In dit deel van het programma kun jij je wereld verder uitwerken. Schrijven of beeldend: je bent vrij om het de vorm te geven die bij jou past. De resultaten van de workshop worden getoond tijdens de gezamenlijke presentaties en beoordeeld door een jury. De jury zal letten op originaliteit van de wereld en de creatieve gedachten hierachter, met een prijswinnaar tot resultaat.

De wereldpitches en prijsuitreiking zijn op:
zondag 12 november om 15.15 uur – Slieker Film: roze zaal


 

zaterdag en zondag 10.00 uur – De Harmonie – Foyer
Om het festivalpubliek op een toegankelijke manier kennis te laten maken met worldbuilding, staat er op zaterdag en zondag een Worldbuilding Lab in de foyer van De Harmonie. Hier kun je jouw wereld aankleden met verschillende elementen die je zelf mag ontwikkelen. Daarnaast worden er verschillende korte opdrachten aangeboden die gemakkelijk en snel zijn uit te voeren.

Voorstellingen

Geen voorstellingen

Prijsinformatie