Vrouwen achter de camera

Vrouw-op-het-strand-van-Rijswijk-PNG

Vrouwen (en mannen) voor de camera, we raken er nooit op uitgekeken en over uitgepraat. Maar vrouwen (en mannen) achter de camera zijn minstens zo interessant . Onder de titel ‘Vrouwen achter de camera’ laten we dit jaar samen met het Fries Film Archief zien hoe vrouwelijke filmmaaksters te werk gingen in een wereldje dat veelal door – vaak technisch aangelegde – mannen werd gedomineerd. We hebben de talentvolste vrouwen geselecteerd uit de collecties van het Fries Film Archief, het Gronings Audiovisueel Archief en het Drents Audiovisueel Archief. De mooiste staaltjes van vrouwelijke filmkunst zijn bijeengebracht in een compilatie die we tijdens het festival vertonen. In een panelgesprek tijdens de Noordelijke Filmmeeting op vrijdag worden enkele van de in de compilaties opgenomen vrouwelijke filmmaaksters uit het Noorden geïnterviewd.

Panelgesprek: vrijdag 10 november 11.40 uur
Tijdens de Noordelijke Filmmeeting in de Neushoorn Arena vertellen vier oudere vrouwelijke amateurfilmers uit Friesland, Groningen en Drenthe over hun films en filmervaringen, ondersteund door korte fragmentjes uit hun films. Er zijn ook jongere filmmaaksters aanwezig die door het NFF zijn geselecteerd voor het competitieprogramma Noorderkroon. Onder leiding van Jennifer O’Connell, artistiek leider van het Internationaal Filmfestival Assen (IFA), gaan ze met elkaar in gesprek. Hoe begonnen ze met filmen, waarom maken ze films, hoe gaan ze te werk, waar ligt het vrouwelijke in hun werk?

Drie archiefpremières: vrijdag 10 november 14.30 uur
De oudste kleurenbeelden in de collectie van het Fries Film Archief werden op 16mm geschoten door Aartje van Rijswijk. Het is een filmpje over Vlieland, waar de familie Van Rijswijk een tweede huis had. Aartje heeft het Vlieland van de jaren ’30 op een sfeervolle manier vastgelegd. Ze was een van de eerste filmmaaksters in het Noorden. Talloze vrouwelijke amateurfilmers volgden, hoewel ze een minderheid bleven vormen in de overwegend mannelijke filmmakerswereld. Filmwetenschapper Evelien van der Kooi dook in de geschiedenis van de amateurfilmmaaksters in het Noorden. Ze traceerde diverse vrouwen achter de camera, in en buiten de filmarchieven van Friesland, Groningen en Drenthe. De hoogtepunten van haar speurtocht presenteren we in een compilatie. Evelien leidt de beelden zelf in.

Talentvolle filmmaaksters timmeren aan de weg
Mirjam de With, Johanneke Dijkstra, Saskia Diesing, Froukje van Wengerden; het zijn bekende namen in een nieuwe generatie filmmaaksters. Anna van Keimpema, Saskia Jeulink, Wilma Fritsma, Emmi Visser, Maritta Versnel, Lilian Anneloes, Josje Kobes, Ellen Versluijs, Hilde Timmer; ook het competitieprogramma Noorderkroon laat zien dat talentvolle filmmaaksters aan de weg timmeren.

Online expositie
De drie Noordelijke filmarchieven werken al enige jaren mee aan het Amateur Film Platform, onderdeel van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum. Zo maakte Evelien van der Kooi, in opdracht van het Fries Film Archief, afgelopen jaar een speciale expositie over de Friese filmclub Kleare Kimen in de jaren ‘50 en ’60. Speciaal voor het Noordelijk Film Festival heeft Evelien nu een online tentoonstelling gemaakt over vrouwelijke amateurfilmers die zij heeft ontdekt in de collecties van de filmarchieven van Groningen, Friesland en Drenthe. Meer informatie is hier te vinden.

Programma Foyer Harmonie
Ook dit jaar projecteren we weer korte archiefcompilaties in de Foyer. Het betreft een selectie uit filmmateriaal dat het afgelopen jaar door het Fries Film Archief is gedigitaliseerd. De speelse montages, glimpjes uit honderd jaar Friese filmgeschiedenis, zijn gemaakt door filmarchiefeditor Rik Klaver.

Klassiekers en archieffilms in het programma
Naast het programma Vrouwen achter de Camera, tipt het Fries Film Archief graag de bijzondere klassiekers en documentaires die gebruik maken van interessant archiefmateriaal in het festivalprogramma. Zo draaien er vier Finse klassiekers onder Finnish Landscapes en wordt de Zweedse klassieker Häxan met live muziek van Kinetophone vertoond in Neushoorn. Documentaires boordevol prachtig gebruik van archiefmateriaal vind je bijvoorbeeld in de Noordse Focus met Citizen Schein en Bouwen te midden van eenzaamheid, in Sounds & Cinema met A Family Quartet, The Man from Mo’Wax en Song of Granite en in het Noorderkroon-programma met de drie rockumentary’s uit Groningen.

Voorstellingen

Geen voorstellingen

Prijsinformatie