Portret van het landschap

Tulpen-vanuit-boven-raam.fw_
79'

Drie documentaires waarbij kunst en het weidse landschap centraal staan. Van schilderkunst tot muziek en natuurlijk het landschap zelf als levend kunstwerk geportretteerd. 

ALMACHTIG LANDSCHAP
NOORDERKROON/STUDENTENFILM

Marijn van der Ploeg | 2016 / 9′
Harry Meerveld is een schilder van almachtige Groningse landschappen. Hij heeft een enorme drang om te schilderen, te maken, te creëren. Binnen dit ‘maakproces’ probeert hij de schepping van God te eren. In deze korte documentaire van filmstudent Marijn van der Ploeg volg je de weg van het maken en zijn vragen over de relatie tussen kunst en God.

IT LÂN NEIST ÚS – BERJOCHTEN FAN ‘E KEUKENTAFEL
NOORDERKROON/KORTE DOCUMENTAIRE

Henk Penninga | 2017 / 26′
In deze korte ‘natuurdocumentaire’ volgt de Friese filmmaker Henk Penninga drie jaar lang het stuk landbouwgrond direct naast zijn huis. Daarnaast volgt de filmmaker groei, oogst en verwerking in zijn eigen tuin en keuken. Een stem vertelt over het Oer-begin van de tijd, waarin het Noorden, Zuiden, Oosten en Westen bij elkaar komen om te overleggen over de eigenschappen van de mens, de plekken waar vogels moeten wonen en de rol van machines die de mens gebruikt. Muziek uit alle windstreken van de wereld maakt een essentieel onderdeel uit van deze poëtische vertelling, waarbij het centrale thema de cyclus is van alles dat ontstaat, leeft en verandert.

HAIT… PORTRET VAN EEN HEMD
NOORDERKROON/LANGE DOCUMENTAIRE

Petra van der Molen en Rob Pieters | 2017 / 53′
De vader van Hendrik Elings is overleden aan Alzheimer. Hendrik woont en werkt als kunstschilder op het Bildtse land en schildert veel portretten van zijn vader. Friese filmmakers Petra van der Molen en Rob Pieters volgen Hendrik in de periode van november 2011 tot november 2016. In deze periode schildert hij zichzelf, zijn zoontje, zijn broers en zijn zussen in het witte hemd van zijn vader. De ziekte Alzheimer heeft een grote impact gehad binnen de familie. Tijdens de poseersessies gaat het gesprek dan ook vooral over ziek zijn, afscheid nemen en weg gaan. De documentaire schildert een letterlijk en figuurlijk portret van de vader van Hendrik en zijn hemd.

Voorstellingen

Geen voorstellingen

Prijsinformatie