Noorderkroon mix #7

Soort-van-hetzelfde1
73'

HET ONBEMINDE BEMIND
Lotte Veltman en Jasper Huizinga – 15′
Al dertig jaar is de Zomerfietsjazztour een muzikale traditie in het Groningse Reitdiepdal. Filmmakers Lotte Veltman en Jasper Huizinga introduceren dit festival vanuit het perspectief van Niels Smit Duyzentkunst, vanaf het begin betrokken bij de organisatie en de familie Huizinga, die hun schuur beschikbaar stelt als locatie. Beiden vertellen over hun fascinatie voor het festival, de bijzondere improvisatiemuziek en hoe ze er na al die jaren nog steeds plezier van hebben.

 

RESONANS
Lotte Veltman en Jasper Huizinga – 16′
Live muziek aan bed in het ziekenhuis: welk effect heeft dat op patiënten, verpleegkundigen en de uitvoerende musici? Het lectoraat Life Long Learning in Music van de Hanzehogeschool Groningen doet daar onderzoek naar in samenwerking met het UMCG. Doel is om een nieuwe praktijkvorm voor professionele musici te ontwikkelen. Daarnaast wordt gemeten welk effect de muziek heeft op het welbevinden van patiënten en verplegend personeel. De film geeft een impressie van dit bijzondere muzikale project.

 

VERGEET ME NIET
Froukje van Wengerden – 17′

Frenk dos Santos wordt op zijn 3e geadopteerd uit Brazilië en groeit op in Leeuwarden. Van jongs af aan is muziek voor hem een manier om te vluchten; aan zijn ongelukkige jeugd en aan het land waarin hij zich ontheemd voelt. Hij heeft dan ook maar één droom: terugkeren naar Brazilië. Daar wil hij straatkinderen helpen door samen muziek te maken. Terwijl hij zich voorbereid op zijn reis terug blijkt muziek datgene te zijn wat hem met zijn verloren familie verbindt. Een korte docu van de Friese Froukje van Wengerden, gemaakt i.h.k.v. de Nije Eagen competitie van New Noardic Wave, Cinecrowd en Omrop Fryslân.

 

SOORT VAN HETZELFDE
Jan Martien Dekker – 25′
Documentaire over het ambitieuze ‘Transmission’ project; het muzikaal, cultureel én geografisch verbinden van twee zeer uiteenliggende landen; Nederland en het verre Oekraïne. We volgen de muzikanten YVI (Diederick Brandsma) en Sasha Boole (Oleksandr Bulich) op hun woelige zoektocht naar inspiratie en een objectief wereldbeeld. De documentaire vertelt het hedendaagse verhaal van communistische horeca, vrienden met PTSD en proosten op de dood van een rebel. Het verhaal van twee markante personen op twee uiteinden van een continent die, zonder elkaar ooit gezien te hebben, langzaamaan ontdekken dat ze niet zo verschillend zijn als ze aanvankelijk dachten.

Voorstellingen

  • Locatie: Slieker Blauwe zaalPrijs: 6,50
Prijsinformatie