Noorderkroon mix #5

Memories-wrapped1
84'

WOESJ
Sytse Jansma – 4′
Een animatie over een meisje dat wil leren vliegen net als alle vogels om haar heen. Het lukt haar niet, totdat ze haar verbeelding gebruikt. De film is ontstaan uit een sympathiek sociaal-educatief project. Leerlingen uit het speciaal onderwijs in Fryslân hebben n.a.v. het prentenboek ‘Wapper’ zelf papieren vogels gemaakt. Deze vogels zijn verwerkt in deze animatie door Harlinger regisseur Sytse Jansma.

 

NIEUWE WERELD
Bastiaan Hooimeijer – 5′
Computeranimatiestudio Happy Ship uit Groningen creëert nieuwe werelden in de nieuwe wereld van de Virtual Reality. Al een tijdje zijn ze bezig VR niet alleen als uitingsvorm maar ook als gereedschap te gebruiken voor het ontwikkelen van hun beelden. In deze korte animatiefilm geven ze hier een poëtische indruk van.

 

KNUPPEL
Reynaert Vosveld – 5′
In deze absurdistisch geanimeerde short zet de Groningse regisseur Reynaert Vosveld vraagtekens bij de nieuwe uitschuifbare wapenstok van de politie om effectiever en proportioneel geweld toe te passen. Maar is dit geweld gerechtvaardigd? We zien sentimenten, uitspraken en hiërarische machtsverhoudingen terugkomen binnen de functionaliteit van de nieuwe politiewapenstok.

 

SONGS FOR SCULPTURES
Dan Geesin – 15′
SONGS FOR SCULPTURES is aflevering vier van de Bonfire Monologues waarin kunstenaar Dan Geesin op zoek is naar een nieuw publiek. In deze aflevering gaat hij op zoek naar ’the right public for the right reasons’ voor zijn beste sculptuur. Geesin onderzoekt de egocentrische aard van het geven en stuit op onverwachtse empathie van een Friese motorbende The Black Sheep.

 

MEMORIES WRAPPED IN PAPER PLANES
Antonia Rehnen – 13′
Het werk van de van oorsprong Duitse, maar in Groningen wonende Antonia Rehnen, bestaat uit handgemaakte collages en stop-motion animaties. Met de combinatie van archiefbeelden en stop-motion animatie heeft zij een film gemaakt die bijna tastbaar lijkt te zijn. De beelden die ze schept behoren tot een parallel universum. Laat je meevoeren in een wereld waarin narratieve en alternatieve structuren ontstaan vanuit intuïtie.

 

EMBERS
Marnix Sixma – 16′
Een man wordt wakker op een onbekende plek. Dit is het startpunt van ‘Embers’, een abstracte shortfilm waarin een droomachtige wereld geschetst wordt. De pseudo-lineaire manier van vertellen speelt met concepten als plaats, tijd en identiteit en maakt ze vloeibaar en ongrijpbaar. ‘Embers’ is een film van de in Friesland opgegroeide en in Groningen wonende Marnix Sixma, gemaakt voor zijn opleiding aan de Academie Minerva.

 

SISTERS
Daphne Lucker – 16′
Een dansfilm over drie zussen die opgroeien in een probleemgezin. Ze zijn overgeleverd aan elkaar en overleven zolang ze samen zijn. Is hun liefdevolle verbinding sterk genoeg om hun omgeving te overleven? De afstudeerfilm van Daphne Luckers, die opgroeide in het Drentse Roden. Het is een van de eerste dansfilms van de Nederlandse Filmacademie.

 

DE MUZE
Tom Tieman – 10′
Alle Jong (29) is een Friese kunstenaar die tijdens een bezoek aan het Centraal museum zijn muze ontmoet. Als hij haar probeert aan te spreken, verdwijnt ze en laat hem achter met slechts een vage herinnering. Overweldigd door de ontmoeting probeert hij haar weer terug te vinden. Wat moet hij met de onbekende vrouw? Zal hij haar terugvinden? De Groningse filmmaker Tom Tieman brengt een visuele ode aan deze toevallig ontmoeting in een film over verlangen, acceptatie en gemis. Gemaakt i.h.k.v. de Nije Eagen competitie van New Noardic Wave, Cinecrowd en Omrop Fryslân.

 

Voorstellingen

  • Locatie: Slieker Blauwe zaalPrijs: 6,50
Prijsinformatie